Alphens EV

Opkoopbescherming is juridische uitdaging voor gemeente

De Alphense gemeenteraad heeft eerder besloten een tijdelijke regeling  opkoopbescherming voor woningen in te voeren. Naar nu blijkt zitten hier haken en ogen aan. Er is namelijk twijfel over het nut van een opkoopbescherming.

In de Alphense Woonvisie zijn verschillende maatregelen opgenomen om zoveel mogelijk betaalbare woningen voor inwoners te creëren. Het gaat daarbij om:

  • Stimuleren van doorstroming
  • Realisatie van nieuwbouw
  • Zelfbewoningsplicht
  • Anti-speculatiebeding

De gemeenteraad heeft met een amendement, een tekstwijziging in een voorstel, ook een tijdelijke regeling opkoopbescherming opgenomen. Daarin is bepaald dat er geen woningen mogen worden aangekocht die direct de verhuur ingaan. Uit een onderzoek blijkt dat zo’n regeling op dit moment geen goed idee is.

Wethouder Gerard van As wijst op de vele mogelijkheden die al zijn opgenomen in de Woonvisie. Bovendien is er nieuw landelijk beleid waardoor het aanzienlijk minder aantrekkelijk is om 'huisjes te melken'. Deze blijken nu al effectief. Onder andere gemeenten in de regio Holland-Rijnland wordt dan ook geen tijdelijke opkoopbescherming opgenomen in het beleid. Het voorstel van het Alphense college van burgemeester en wethouders is om de al aangenomen tijdelijke regeling opkoopbescherming nu niet in te voeren.

Omdat de gemeenteraad hier een besluit over moet nemen, is op donderdag 1 juni over de tijdelijke regeling opkoopbescherming gesproken. Uit het gesprek blijkt dat er nu eerst juridisch uitgezocht moet worden of en hoe een amendement moet worden gewijzigd. Wordt vervolgd dus.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.