De beeldredacteur

Opschudding over het draaiorgel om niets?

Binnenkort wordt het straatmuzikantenfestival georganiseerd. De organisatie en een aantal muzikanten zeggen last te hebben van het draaiorgel dat dan ook in het centrum te horen is.

In het AD en op Facebook is er opschudding ontstaan over het feit dat orgelman Koos Meulkens niet meer welkom is. De politieke partij RijnGouweLokaal maakt zich erg druk en beschuldigt wethouder van As en de voorzitter van het festival van vriendjespolitiek. Beiden zijn lid van Nieuw Elan. 

Een eenvoudige discussie is daarmee inmiddels geëscaleerd tot het niveau van de burgemeester, die verantwoordelijk is voor dit onderwerp en niet van As.

We hebben de gemeente om commentaar gevraagd en de afdeling juridische zaken, die ook over ontheffingen en vergunningen gaat, meldt het volgende:

“Elk jaar krijgt orgelman Meulkens een geluidsontheffing en een ontheffing voor het openbaar gebied om in en door het centrum van de gemeente te kunnen spelen. Vorig jaar heeft hij tijdens het Korenfestival en het Straatmuzikanten festival te dicht bij andere optredens gestaan. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente geprobeerd om afspraken te maken met Meulkens op de dagen dat deze twee festiviteiten worden gehouden. Meulkens wilde hierover echter geen afspraken maken.

De gemeente heeft hierover geëvalueerd en is tot het besluit gekomen dat zij dit jaar ontheffing verlenen voor 50 weken in plaats van 52 weken. De overweging om Meulkens niet toe te laten is omdat hij tijdens de festivals door het centrum loopt en dat dit als ‘storend’ wordt ervaren bij de andere optredens.

Aan het begin van het jaar heeft de gemeente deze beslissing gemaakt. Meulkens heeft toen geen bezwaar gemaakt tegen deze beslissing en hij heeft er tevens ook geen vragen over gesteld. Om deze reden heeft orgelman Meulkens dan ook niet op het Korenfestival van 11 mei jl. gespeeld en mag hij ook niet op het straatmuzikantenfestival van zaterdag 31 augustus spelen. Overigens is er geen probleem gemaakt dat Meulkens niet tijdens het Korenfestival heeft gespeeld.”

De opschudding lijkt dus een storm in een glas water. Overigens kent het festival de nodige pauzes, waarin de muzikanten zich van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Op die momenten zou het orgel toch prima kunnen spelen. Jammer dat er geen oplossing kon worden gevonden. Zowel het draaiorgel als de evenementen zijn een belangrijke bijdrage aan de levendigheid van het Alphense centrum.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 19:11

Veel meer speelplaatsen in gemeente dan gedacht

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft meer speelplekken dan gedacht. Dat blijkt uit een inventarisatie die bij het Speelruimteplan 2020-2024 hoort. Een deel van de speelplaatsen is echter verouderd en er is een kleine 1,7 miljoen euro nodig om dat in orde te maken.

Calamiteiten gisteren 18:54

Politie zoekt naar daders zakkenrollerij

Op vrijdag 29 november 2019 pinde een 82-jarige man rond 13:45 uur bij een pinautomaat in de Albert Heijn in Winkelcentrum de Herenhof in Alphen. Op camerabeelden is te zien hoe een man en een vrouw de portemonnee van de 82-jarige man uit de tas van de man stelen. De politie is op zoek naar getuigen in deze zaak. 

Politiek gisteren 18:27

Spies blij met VNG-standpunt over verbieden van vuurwerk

Burgemeester Liesbeth Spies is blij met het standpunt van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over een landelijk vuurwerkverbod. Het gaat om het verbieden van knalvuurwerk, vuurpijlen en los vuurwerk.

Algemeen gisteren 16:46

Hoe hoog is de belastingstijging in Alphen?

De belastingen zijn dit jaar weer gestegen, met in de regio Oudewater als kampioen met een stijging van 12,2% ten opzichte van vorig jaar. Wat is de stijging in Alphen?