De beeldredacteur

Opschudding over het draaiorgel om niets?

Binnenkort wordt het straatmuzikantenfestival georganiseerd. De organisatie en een aantal muzikanten zeggen last te hebben van het draaiorgel dat dan ook in het centrum te horen is.

In het AD en op Facebook is er opschudding ontstaan over het feit dat orgelman Koos Meulkens niet meer welkom is. De politieke partij RijnGouweLokaal maakt zich erg druk en beschuldigt wethouder van As en de voorzitter van het festival van vriendjespolitiek. Beiden zijn lid van Nieuw Elan. 

Een eenvoudige discussie is daarmee inmiddels geëscaleerd tot het niveau van de burgemeester, die verantwoordelijk is voor dit onderwerp en niet van As.

We hebben de gemeente om commentaar gevraagd en de afdeling juridische zaken, die ook over ontheffingen en vergunningen gaat, meldt het volgende:

“Elk jaar krijgt orgelman Meulkens een geluidsontheffing en een ontheffing voor het openbaar gebied om in en door het centrum van de gemeente te kunnen spelen. Vorig jaar heeft hij tijdens het Korenfestival en het Straatmuzikanten festival te dicht bij andere optredens gestaan. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente geprobeerd om afspraken te maken met Meulkens op de dagen dat deze twee festiviteiten worden gehouden. Meulkens wilde hierover echter geen afspraken maken.

De gemeente heeft hierover geëvalueerd en is tot het besluit gekomen dat zij dit jaar ontheffing verlenen voor 50 weken in plaats van 52 weken. De overweging om Meulkens niet toe te laten is omdat hij tijdens de festivals door het centrum loopt en dat dit als ‘storend’ wordt ervaren bij de andere optredens.

Aan het begin van het jaar heeft de gemeente deze beslissing gemaakt. Meulkens heeft toen geen bezwaar gemaakt tegen deze beslissing en hij heeft er tevens ook geen vragen over gesteld. Om deze reden heeft orgelman Meulkens dan ook niet op het Korenfestival van 11 mei jl. gespeeld en mag hij ook niet op het straatmuzikantenfestival van zaterdag 31 augustus spelen. Overigens is er geen probleem gemaakt dat Meulkens niet tijdens het Korenfestival heeft gespeeld.”

De opschudding lijkt dus een storm in een glas water. Overigens kent het festival de nodige pauzes, waarin de muzikanten zich van de ene naar de andere locatie verplaatsen. Op die momenten zou het orgel toch prima kunnen spelen. Jammer dat er geen oplossing kon worden gevonden. Zowel het draaiorgel als de evenementen zijn een belangrijke bijdrage aan de levendigheid van het Alphense centrum.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 15:24

Voordelig eten bij Bregje

Hoera! Proeflokaal Bregje heeft 25 vestigingen door heel Nederland. Om dat te vieren kun je in de maand september extra voordelig eten bij Proeflokaal Bregje.

Sport gisteren 14:07

Ex-profs tegen amateurs: ongelijke strijd

Vorig seizoen was het in de eerste klasse A een vreemde competitie. Wekelijks sprake van een nieuwe koploper. In de Hoofdklasse A lijkt het dit jaar een zelfde beeld te krijgen. Na drie wedstrijddagen is nog geen enkele club zonder puntenverlies.

Gemeente gisteren 12:16

De oorlog in beeld

Toen op 7 mei 1945 bekend werd dat een dag later een stoet van de Prinses Irenebrigade en geallieerden via de Rijndijk naar Den Haag te zien zou zijn, regelden de zusters van ’t Zwaantje, Rijndijk Oost, dat de kinderen van de Rijndijk, de Groenendijk en Koudekerk in optocht konden gaan kijken naar hun berijders. Op zich al een unieke samenwerking tussen het katholieke Hazerswoude en het protestantse Koudekerk.   

Evenementen 14 sep. 2019 12:28

Taptoe viert dertigste editie

Op zaterdagavond 14 september viert Taptoe Alphen de dertigste editie van het evenement. Verschillende muziekkorpsen uit de regio komen naar het Stadhuisplein om op te treden.

Advertorial Horeca 14 sep. 2019 10:51

Feestelijke avond bij De Zaak

Op dinsdag 17 september is het feest bij Grandcafé de Zaak. Op de vooravond van de jaarmarkt gaat het dak er 's avonds af!