Oud Alphen

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Die versie van de brug werd waarschijnlijk omstreeks het jaar 700 gebouwd, wat het de oudste brug van Alphen maakt. Honderden jaren later werd besloten tot de bouw van een echte beweegbare brug. Dit gebeurde in 1589. Het ging toen om een enkele klapbrug over de Rijn zodat schepen met staande masten er gemakkelijk door gelaten konden worden. Een vaste brug zou namelijk betekenen dat de masten van de schepen bij iedere doorvaart gestreken moesten worden. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Alphensebrug1900-MAIN.jpg

de Alphense Brug 1900-MAIN.jpg

In 1910 werd de enkele klapbrug vervangen door een dubbele klapbrug. De enkele klapbrug werd namelijk al snel te klein en te smal met het oog op het steeds drukker wordende verkeer. Naarmate de tijd verstreek en de scheepvaart groeide, was de Alphense brug meer open dan dicht. De steile opritten van de dubbele klapbrug waren erg smal en veroorzaakten behoorlijk wat belemmering voor het verkeer dat toen nog door het centrum mocht rijden.

De dubbele klapbrug werd daarom in 1955, toen ook het centrum grondig werd aangepakt, vervangen voor een enkele klapbrug die met behulp van elektrische kracht geopend kon worden. Dit is ook de huidige Alphense brug. Veel gebouwen werden gesloopt om de toegangsweg naar de brug breder te maken. In 1985 stortte de brug in elkaar, maar hij werd weer gerepareerd. Begin jaren ’90 waren de brug en de wegen die daar naartoe leidde, niet meer toegankelijk voor autoverkeer.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

alphensebrug4-MAIN.jpg

Alphense brug1963-MAIN.jpg

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.