Oud Alphen

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Die versie van de brug werd waarschijnlijk omstreeks het jaar 700 gebouwd, wat het de oudste brug van Alphen maakt. Honderden jaren later werd besloten tot de bouw van een echte beweegbare brug. Dit gebeurde in 1589. Het ging toen om een enkele klapbrug over de Rijn zodat schepen met staande masten er gemakkelijk door gelaten konden worden. Een vaste brug zou namelijk betekenen dat de masten van de schepen bij iedere doorvaart gestreken moesten worden. 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Alphensebrug1900-MAIN.jpg

de Alphense Brug 1900-MAIN.jpg

In 1910 werd de enkele klapbrug vervangen door een dubbele klapbrug. De enkele klapbrug werd namelijk al snel te klein en te smal met het oog op het steeds drukker wordende verkeer. Naarmate de tijd verstreek en de scheepvaart groeide, was de Alphense brug meer open dan dicht. De steile opritten van de dubbele klapbrug waren erg smal en veroorzaakten behoorlijk wat belemmering voor het verkeer dat toen nog door het centrum mocht rijden.

De dubbele klapbrug werd daarom in 1955, toen ook het centrum grondig werd aangepakt, vervangen voor een enkele klapbrug die met behulp van elektrische kracht geopend kon worden. Dit is ook de huidige Alphense brug. Veel gebouwen werden gesloopt om de toegangsweg naar de brug breder te maken. In 1985 stortte de brug in elkaar, maar hij werd weer gerepareerd. Begin jaren ’90 waren de brug en de wegen die daar naartoe leidde, niet meer toegankelijk voor autoverkeer.

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

alphensebrug4-MAIN.jpg

Alphense brug1963-MAIN.jpg

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.