Oud Alphen

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Het was een mooi klassiek gebouw met een fraai smeedijzeren balkon boven de ingang. In het dak waren versierde Franse raampjes aangebracht. Een klokkentorentje bekroonde het geheel.

Tekst loopt door onder de foto

Raadhuisstraat

Na de fusie in 1918 met Alphen en Oudshoorn verloor het pand zijn officiële status. Gedurende een aantal jaren waren er nog wel gemeentelijke afdelingen gevestigd, maar met de komst van een nieuw raadhuis aan het Visserspark was het gebouw niet meer nodig. In de loop van de jaren is het voor verschillende kantoordoeleinden gebruikt. Het gebouw is later uitgebreid, maar de oorspronkelijke opzet is nog goed te herkennen. Wel is de grandeur van weleer verdwenen. 

In de richting van het centrum is er nog steeds de nodige zakelijke activiteit in de vorm van speciaalzaken en horeca, maar vroeger waren er winkels tot aan de Maranathakerk toe. Samen met de van Mandersloostraat en de Aarkade, vormde de Raadhuisstraat het hart van Aarlanderveen aan de Lage Zijde.  Op diverse plaatsen kon aangemeerd worden om schepen te ontladen of te bevrachten. Dwars op de weg waren arbeidershuisjes gebouwd die veelal door een poort te bereiken waren, de huisdeur was zelden aan de straatkant.

Tekst loopt door onder de foto

Oude Rijn Centrum Richting Zuid

Hoewel er de nodige nieuwbouw heeft plaatsgevonden, heeft de straat nog steeds een eigen karakter. Horeca, winkels, woningen en bedrijven wisselen elkaar af in oude en nieuwe panden, die meebuigen met een flauwe bocht in de Oude Rijn.

De Raadhuisstraat liep oorspronkelijk van de Alphense Brug tot aan de kruising van de Oude Rijn, de Gouwe en het Aarkanaal. Na de bouw van de wijk Beerendregt is het gedeelte van de straat met de nummers onder 75 veranderd in Paltrokmolen en Anslag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Sport vandaag 08:09

Alphense Boys: Mooie driepunter tegen club uit linkerrijtje

De zondag vierde Divisie A een duidelijk linker- en een duidelijk rechterrijtje. Het lukte Alphense Boys (rechterrij) nog niet om de volle winst te behalen tegen een ploeg uit de linker rij, tot vandaag. Op De Bijlen werd RKAVV met 2-0 verslagen.

Sport vandaag 08:07

AVV Alphen 1 – VVSB 1

Op 5 februari was het weer een belangrijke wedstrijd voor AVV Alphen. Om nog iets te maken van dit seizoen moet er gewonnen worden, want met 3 degradanten en 3 plekken voor de nacompetitie moeten er punten gepakt worden.

Sport vandaag 08:05

ARC 1 herpakt zich met zege

Zaterdagmiddag heeft ARC 1 zich tegen Spijkenisse 1 hersteld van de nederlaag van vorige week tegen FC’s Gravenzande.

Weekoverzicht gisteren 16:23

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 5 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van het vertrek van Peter Derk Wekx en een brand in de zorgwoning aan de Stortemelk tot aan een mogelijk explosief. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Overige gisteren 14:37

De Volkskeuken – gerechten en verhalen uit de Syrische keuken

Op dinsdagavond 21 februari staat Bibliotheek Alphen-Centrum in het teken van de Syrische keuken tijdens een nieuwe editie van De Volkskeuken. Op het programma staat een heerlijk tweegangenmenu met verhalen over het eten en de Syrische cultuur. Een avond om te proeven van nieuwe culturen en kennis te maken met nieuwe mensen.