Oud Alphen

Oud Alphen: het iconische oude raadhuis in het Burgemeester Visserpark

Na het ontstaan van de gemeente Alphen aan den Rijn in 1918 kregen de drie bestaande raadhuizen van de opgeheven gemeenten Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn en het secretariegebouw van Alphen een afzonderlijke bestemming voor de gemeenteadministratie. Het voormalige raadhuis van Alphen werd het nieuwe 'huis der gemeente'.

In dit pand werd het politiebureau gevestigd en de vroegere raadzaal werd trouwzaal. De nieuwe raadzaal en het kantoor van de gemeenteontvanger kregen een plaats in het voormalige Aarlanderveense raadhuis. Het oude gemeentehuis van Oudshoorn werd bewaarplaats van de oude archieven. De burgemeester, de secretarie en de dienst gemeentewerken kregen een plaats in het gebouw ‘Overpost’ aan de Wilhelminalaan.

Deze situatie was voor het functioneren van het ambtelijk apparaat uiteraard niet optimaal. Daardoor kreeg in de jaren ’30 de bouw van een nieuw raadhuis de aandacht. Het idee voor een nieuw raadhuis kwam van burgemeester Carl Wilhelm Christiaan Theodoor Visser. Bij zijn sterven in 1934 liet hij voldoende vermogen achter voor het onderhoud aan het Burgemeester Visserpark en de bouw van een nieuw raadhuis. De nieuwbouwplannen kwamen hierdoor in een stroomversnelling.

Tekst loopt door onder de foto

Visserpark Politieburo in Oude Raadhuis-MAIN.jpg

De Haarlemse architect C.J. Blaauw (ook bouwmeester van de herbouw van het Leidse Stadhuis) ontwierp het nieuwe raadhuis. De strenge symmetrie aan de buitenzijde valt hierbij op. Zeker gezien de periode van economische crisis waarin het raadhuis werd gebouwd, straalt het een luxe uit. Dat geldt ook voor het interieur. In de centrale hal werden verschillende marmersoorten gebruikt, de raadzaal en trouwzaal werden voorzien van mahoniehouten betimmeringen.

In het kader van de werkverschaffing werden bij de bouw zoveel mogelijk Alphense arbeiders ingeschakeld. De bouw van het raadhuis werd eind februari 1939 voltooid. Al snel was het raadhuis te klein voor het groeiend aantal medewerkers en vanaf de jaren ’50 werden verschillende gemeentelijke diensten in andere panden gehuisvest.

Nadat in 1986 aan de Castellumstraat een nieuw stadskantoor in gebruik werd genomen, behield het raadhuis aan het Burgemeester Visserpark slechts een representatieve functie. De trouwzaal is nog steeds in gebruik. Op dit moment huisvest het oude raadhuis de Nieuwe Muziekschool Alphen. Naar een nieuwe bestemming voor het oude raadhuis wordt nog gezocht.

Visserpark 2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.