Oud Alphen

Oud Alphen: het iconische oude raadhuis in het Burgemeester Visserpark

Na het ontstaan van de gemeente Alphen aan den Rijn in 1918 kregen de drie bestaande raadhuizen van de opgeheven gemeenten Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn en het secretariegebouw van Alphen een afzonderlijke bestemming voor de gemeenteadministratie. Het voormalige raadhuis van Alphen werd het nieuwe 'huis der gemeente'.

In dit pand werd het politiebureau gevestigd en de vroegere raadzaal werd trouwzaal. De nieuwe raadzaal en het kantoor van de gemeenteontvanger kregen een plaats in het voormalige Aarlanderveense raadhuis. Het oude gemeentehuis van Oudshoorn werd bewaarplaats van de oude archieven. De burgemeester, de secretarie en de dienst gemeentewerken kregen een plaats in het gebouw ‘Overpost’ aan de Wilhelminalaan.

Deze situatie was voor het functioneren van het ambtelijk apparaat uiteraard niet optimaal. Daardoor kreeg in de jaren ’30 de bouw van een nieuw raadhuis de aandacht. Het idee voor een nieuw raadhuis kwam van burgemeester Carl Wilhelm Christiaan Theodoor Visser. Bij zijn sterven in 1934 liet hij voldoende vermogen achter voor het onderhoud aan het Burgemeester Visserpark en de bouw van een nieuw raadhuis. De nieuwbouwplannen kwamen hierdoor in een stroomversnelling.

Tekst loopt door onder de foto

Visserpark Politieburo in Oude Raadhuis-MAIN.jpg

De Haarlemse architect C.J. Blaauw (ook bouwmeester van de herbouw van het Leidse Stadhuis) ontwierp het nieuwe raadhuis. De strenge symmetrie aan de buitenzijde valt hierbij op. Zeker gezien de periode van economische crisis waarin het raadhuis werd gebouwd, straalt het een luxe uit. Dat geldt ook voor het interieur. In de centrale hal werden verschillende marmersoorten gebruikt, de raadzaal en trouwzaal werden voorzien van mahoniehouten betimmeringen.

In het kader van de werkverschaffing werden bij de bouw zoveel mogelijk Alphense arbeiders ingeschakeld. De bouw van het raadhuis werd eind februari 1939 voltooid. Al snel was het raadhuis te klein voor het groeiend aantal medewerkers en vanaf de jaren ’50 werden verschillende gemeentelijke diensten in andere panden gehuisvest.

Nadat in 1986 aan de Castellumstraat een nieuw stadskantoor in gebruik werd genomen, behield het raadhuis aan het Burgemeester Visserpark slechts een representatieve functie. De trouwzaal is nog steeds in gebruik. Op dit moment huisvest het oude raadhuis de Nieuwe Muziekschool Alphen. Naar een nieuwe bestemming voor het oude raadhuis wordt nog gezocht.

Visserpark 2-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”