Josh Walet

Oud Alphen: hoe het karakteristieke Nutsgebouw nieuw leven werd ingeblazen

Welke Alphenaar kent het niet, het Nutsgebouw aan de Hooftstraat? Ooit bevonden zich daar onder andere een spaarbank, bibliotheek en een filmzaal, maar zo’n vijf jaar geleden werd het historische pand gerenoveerd en verbouwd tot horecalocatie.

In 1894 werd het Nutsgebouw opgericht voor het Departement Alphen en Oudshoorn van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Het pand is gebouwd naar een Neorenaissance-ontwerp van de beroemde Leidse architect H.J. Jesse.

Tal van functies

Door de jaren heen diende het gebouw als onderkomen voor verschillende soorten instanties. Zo had het de functie van filmzaal, bibliotheek, toneelclub, woningstichting, kleuter-, ambacht- en naaischool. Na de Tweede Wereldoorlog werden NSB’ers die niet uit Alphen aan den Rijn gevlucht waren, door de Binnenlandse Strijdkrachten opgepakt en gevangen gezet in het Nutsgebouw. Een kunstwerk aan de linkerzijde van het pand, dat ter ere van de opheffing van het departement werd gemaakt, herinnert nog aan deze functies.

Rondom het gebouw leefde het. Voor een dansavond of een bioscoopkaartje stonden mensen regelmatig tot aan de Aarbrug in de rij. Hier kwam in 1968 een einde aan, toen alle culturele en maatschappelijke activiteiten in het Nutsgebouw werden gestaakt. Niet veel later werd het pand omgebouwd tot een gebouw voor de spaarbank. De karakteristieke eigenschappen van het historischer pand werden bij deze verbouwing grotendeels uitgewist.

Tekst loopt door onder de foto

HooftstraatNutsgebouw-MAIN.jpg

Transformatie tot horecalocatie

Nadat de spaarbank verdween stond het Nutsgebouw jarenlang leeg. Met de grondige vernieuwing van het centrumdeel Lage Zijde werd het historische pand echter nieuw leven ingeblazen. Het moest een horecafunctie krijgen. Wat volgde was een grondige renovatie van het Nutsgebouw, waarbij de authentieke details van het pand - zoals het metselwerk - weer in ere werden hersteld. Door het gebruik van stalen kozijnen en de toevoeging van een serre kreeg het gebouw tegelijkertijd ook een eigentijds en modern karakter.

Met de renovatie en herbestemming moest het Nutsgebouw gaan bruisen zoals nooit tevoren. En dat is gelukt. In juli 2017 werd het Nutsgebouw weer in gebruik genomen. Binnen een half jaar vestigden zich drie horecagelegenheden – Maggie Blue, WOODSTONE en De Beren – in het gebouw. Zo is het monumentale pand op deze belangrijke positie in het Alphense centrum behouden gebleven én uitgegroeid tot een plek waar veel Alphenaren graag komen voor een hapje en een drankje.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?