Josh Walet

Oud Alphen: hoe het karakteristieke Nutsgebouw nieuw leven werd ingeblazen

Welke Alphenaar kent het niet, het Nutsgebouw aan de Hooftstraat? Ooit bevonden zich daar onder andere een spaarbank, bibliotheek en een filmzaal, maar zo’n vijf jaar geleden werd het historische pand gerenoveerd en verbouwd tot horecalocatie.

In 1984 werd het Nutsgebouw opgericht voor het Departement Alphen en Oudshoorn van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Het pand is gebouwd naar een Neorenaissance-ontwerp van de beroemde Leidse architect H.J. Jesse.

Tal van functies

Door de jaren heen diende het gebouw als onderkomen voor verschillende soorten instanties. Zo had het de functie van filmzaal, bibliotheek, toneelclub, woningstichting, kleuter-, ambacht- en naaischool. Na de Tweede Wereldoorlog werden NSB’ers die niet uit Alphen aan den Rijn gevlucht waren, door de Binnenlandse Strijdkrachten opgepakt en gevangen gezet in het Nutsgebouw. Een kunstwerk aan de linkerzijde van het pand, dat ter ere van de opheffing van het departement werd gemaakt, herinnert nog aan deze functies.

Rondom het gebouw leefde het. Voor een dansavond of een bioscoopkaartje stonden mensen regelmatig tot aan de Aarbrug in de rij. Hier kwam in 1968 een einde aan, toen alle culturele en maatschappelijke activiteiten in het Nutsgebouw werden gestaakt. Niet veel later werd het pand omgebouwd tot een gebouw voor de spaarbank. De karakteristieke eigenschappen van het historischer pand werden bij deze verbouwing grotendeels uitgewist.

Tekst loopt door onder de foto

HooftstraatNutsgebouw-MAIN.jpg

Transformatie tot horecalocatie

Nadat de spaarbank verdween stond het Nutsgebouw jarenlang leeg. Met de grondige vernieuwing van het centrumdeel Lage Zijde werd het historische pand echter nieuw leven ingeblazen. Het moest een horecafunctie krijgen. Wat volgde was een grondige renovatie van het Nutsgebouw, waarbij de authentieke details van het pand - zoals het metselwerk - weer in ere werden hersteld. Door het gebruik van stalen kozijnen en de toevoeging van een serre kreeg het gebouw tegelijkertijd ook een eigentijds en modern karakter.

Met de renovatie en herbestemming moest het Nutsgebouw gaan bruisen zoals nooit tevoren. En dat is gelukt. In juli 2017 werd het Nutsgebouw weer in gebruik genomen. Binnen een half jaar vestigden zich drie horecagelegenheden – Maggie Blue, WOODSTONE en De Beren – in het gebouw. Zo is het monumentale pand op deze belangrijke positie in het Alphense centrum behouden gebleven én uitgegroeid tot een plek waar veel Alphenaren graag komen voor een hapje en een drankje.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.