Josh Walet

Oud Alphen: hoe het karakteristieke Nutsgebouw nieuw leven werd ingeblazen

Welke Alphenaar kent het niet, het Nutsgebouw aan de Hooftstraat? Ooit bevonden zich daar onder andere een spaarbank, bibliotheek en een filmzaal, maar zo’n vijf jaar geleden werd het historische pand gerenoveerd en verbouwd tot horecalocatie.

In 1894 werd het Nutsgebouw opgericht voor het Departement Alphen en Oudshoorn van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Het pand is gebouwd naar een Neorenaissance-ontwerp van de beroemde Leidse architect H.J. Jesse.

Tal van functies

Door de jaren heen diende het gebouw als onderkomen voor verschillende soorten instanties. Zo had het de functie van filmzaal, bibliotheek, toneelclub, woningstichting, kleuter-, ambacht- en naaischool. Na de Tweede Wereldoorlog werden NSB’ers die niet uit Alphen aan den Rijn gevlucht waren, door de Binnenlandse Strijdkrachten opgepakt en gevangen gezet in het Nutsgebouw. Een kunstwerk aan de linkerzijde van het pand, dat ter ere van de opheffing van het departement werd gemaakt, herinnert nog aan deze functies.

Rondom het gebouw leefde het. Voor een dansavond of een bioscoopkaartje stonden mensen regelmatig tot aan de Aarbrug in de rij. Hier kwam in 1968 een einde aan, toen alle culturele en maatschappelijke activiteiten in het Nutsgebouw werden gestaakt. Niet veel later werd het pand omgebouwd tot een gebouw voor de spaarbank. De karakteristieke eigenschappen van het historischer pand werden bij deze verbouwing grotendeels uitgewist.

Tekst loopt door onder de foto

HooftstraatNutsgebouw-MAIN.jpg

Transformatie tot horecalocatie

Nadat de spaarbank verdween stond het Nutsgebouw jarenlang leeg. Met de grondige vernieuwing van het centrumdeel Lage Zijde werd het historische pand echter nieuw leven ingeblazen. Het moest een horecafunctie krijgen. Wat volgde was een grondige renovatie van het Nutsgebouw, waarbij de authentieke details van het pand - zoals het metselwerk - weer in ere werden hersteld. Door het gebruik van stalen kozijnen en de toevoeging van een serre kreeg het gebouw tegelijkertijd ook een eigentijds en modern karakter.

Met de renovatie en herbestemming moest het Nutsgebouw gaan bruisen zoals nooit tevoren. En dat is gelukt. In juli 2017 werd het Nutsgebouw weer in gebruik genomen. Binnen een half jaar vestigden zich drie horecagelegenheden – Maggie Blue, WOODSTONE en De Beren – in het gebouw. Zo is het monumentale pand op deze belangrijke positie in het Alphense centrum behouden gebleven én uitgegroeid tot een plek waar veel Alphenaren graag komen voor een hapje en een drankje.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!