Josh Walet

Oud Alphen: hoe het karakteristieke Nutsgebouw nieuw leven werd ingeblazen

Welke Alphenaar kent het niet, het Nutsgebouw aan de Hooftstraat? Ooit bevonden zich daar onder andere een spaarbank, bibliotheek en een filmzaal, maar zo’n vijf jaar geleden werd het historische pand gerenoveerd en verbouwd tot horecalocatie.

In 1984 werd het Nutsgebouw opgericht voor het Departement Alphen en Oudshoorn van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Het pand is gebouwd naar een Neorenaissance-ontwerp van de beroemde Leidse architect H.J. Jesse.

Tal van functies

Door de jaren heen diende het gebouw als onderkomen voor verschillende soorten instanties. Zo had het de functie van filmzaal, bibliotheek, toneelclub, woningstichting, kleuter-, ambacht- en naaischool. Na de Tweede Wereldoorlog werden NSB’ers die niet uit Alphen aan den Rijn gevlucht waren, door de Binnenlandse Strijdkrachten opgepakt en gevangen gezet in het Nutsgebouw. Een kunstwerk aan de linkerzijde van het pand, dat ter ere van de opheffing van het departement werd gemaakt, herinnert nog aan deze functies.

Rondom het gebouw leefde het. Voor een dansavond of een bioscoopkaartje stonden mensen regelmatig tot aan de Aarbrug in de rij. Hier kwam in 1968 een einde aan, toen alle culturele en maatschappelijke activiteiten in het Nutsgebouw werden gestaakt. Niet veel later werd het pand omgebouwd tot een gebouw voor de spaarbank. De karakteristieke eigenschappen van het historischer pand werden bij deze verbouwing grotendeels uitgewist.

Tekst loopt door onder de foto

HooftstraatNutsgebouw-MAIN.jpg

Transformatie tot horecalocatie

Nadat de spaarbank verdween stond het Nutsgebouw jarenlang leeg. Met de grondige vernieuwing van het centrumdeel Lage Zijde werd het historische pand echter nieuw leven ingeblazen. Het moest een horecafunctie krijgen. Wat volgde was een grondige renovatie van het Nutsgebouw, waarbij de authentieke details van het pand - zoals het metselwerk - weer in ere werden hersteld. Door het gebruik van stalen kozijnen en de toevoeging van een serre kreeg het gebouw tegelijkertijd ook een eigentijds en modern karakter.

Met de renovatie en herbestemming moest het Nutsgebouw gaan bruisen zoals nooit tevoren. En dat is gelukt. In juli 2017 werd het Nutsgebouw weer in gebruik genomen. Binnen een half jaar vestigden zich drie horecagelegenheden – Maggie Blue, WOODSTONE en De Beren – in het gebouw. Zo is het monumentale pand op deze belangrijke positie in het Alphense centrum behouden gebleven én uitgegroeid tot een plek waar veel Alphenaren graag komen voor een hapje en een drankje.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.