Oud Alphen

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Mensen waren zelfs zo enthousiast dat Van de Brink besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, opende de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken de deuren van het vogelpark. Het was het eerste vogelpark ter wereld. En Van den Brink had grootse plannen. Zo organiseerde hij grote concerten bij de vijver en investeerde hij flink in de opzet van het park.

Daarnaast werd er flink geïnvesteerd in vogels. De vogels werden vanuit de hele wereld naar Alphen aan den Rijn gebracht. Toen konden vogels nog gekocht worden. Een wereld van verschil met hoe het nu gaat: wilde vogels worden via nationale en mondiale programma’s in parken zoals Avifauna geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie.

Tekst loopt door onder de foto's

_3360 Nandoes Afivauna-MAIN.jpg

_3347 Avifauna 1-MAIN.jpg

Een echt gezinspark

Maar de plannen waren misschien wel iets té groot voor het dorpje Alphen aan den Rijn. In 1953 ging het park failliet. Maar dat betekende niet het einde van het vogelpark. De ondernemersfamilie Van der Valk stond klaar om het roer over te nemen. Met een stuk of zes restaurants zagen zij wel heil in het uitbaten van het park. Het park breidde gestaag uit met steeds meer diersoorten, maar ook een rederij, een hotel en een steeds grotere speeltuin, waardoor een bezoek aan Avifauna een geliefd uitje werd voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Van beschouwen naar beleven

Tot in de jaren ‘80 lag de nadruk op zo veel mogelijk diersoorten verzamelen, omdat dat was wat de mensen wilden zien. Op een gegeven moment verbleven er wel 450 soorten vogels en andere dieren, maar ze hadden maar weinig ruimte. Daarop werd besloten om grotere en betere verblijven te creëren, waarin de natuurlijke habitat werd nagebootst. Er leven verschillende dieren bij elkaar, net als in het wild. Zo kennen we Vogelpark Avifauna vandaag de dag nog steeds: gericht op de beleving van bezoekers.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Avifauna-MAIN.jpg

avifauna2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?