Oud Alphen

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Mensen waren zelfs zo enthousiast dat Van de Brink besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, opende de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken de deuren van het vogelpark. Het was het eerste vogelpark ter wereld. En Van den Brink had grootse plannen. Zo organiseerde hij grote concerten bij de vijver en investeerde hij flink in de opzet van het park.

Daarnaast werd er flink geïnvesteerd in vogels. De vogels werden vanuit de hele wereld naar Alphen aan den Rijn gebracht. Toen konden vogels nog gekocht worden. Een wereld van verschil met hoe het nu gaat: wilde vogels worden via nationale en mondiale programma’s in parken zoals Avifauna geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie.

Tekst loopt door onder de foto's

_3360 Nandoes Afivauna-MAIN.jpg

_3347 Avifauna 1-MAIN.jpg

Een echt gezinspark

Maar de plannen waren misschien wel iets té groot voor het dorpje Alphen aan den Rijn. In 1953 ging het park failliet. Maar dat betekende niet het einde van het vogelpark. De ondernemersfamilie Van der Valk stond klaar om het roer over te nemen. Met een stuk of zes restaurants zagen zij wel heil in het uitbaten van het park. Het park breidde gestaag uit met steeds meer diersoorten, maar ook een rederij, een hotel en een steeds grotere speeltuin, waardoor een bezoek aan Avifauna een geliefd uitje werd voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Van beschouwen naar beleven

Tot in de jaren ‘80 lag de nadruk op zo veel mogelijk diersoorten verzamelen, omdat dat was wat de mensen wilden zien. Op een gegeven moment verbleven er wel 450 soorten vogels en andere dieren, maar ze hadden maar weinig ruimte. Daarop werd besloten om grotere en betere verblijven te creëren, waarin de natuurlijke habitat werd nagebootst. Er leven verschillende dieren bij elkaar, net als in het wild. Zo kennen we Vogelpark Avifauna vandaag de dag nog steeds: gericht op de beleving van bezoekers.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Avifauna-MAIN.jpg

avifauna2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.