Oud Alphen

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Mensen waren zelfs zo enthousiast dat Van de Brink besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, opende de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken de deuren van het vogelpark. Het was het eerste vogelpark ter wereld. En Van den Brink had grootse plannen. Zo organiseerde hij grote concerten bij de vijver en investeerde hij flink in de opzet van het park.

Daarnaast werd er flink geïnvesteerd in vogels. De vogels werden vanuit de hele wereld naar Alphen aan den Rijn gebracht. Toen konden vogels nog gekocht worden. Een wereld van verschil met hoe het nu gaat: wilde vogels worden via nationale en mondiale programma’s in parken zoals Avifauna geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie.

Tekst loopt door onder de foto's

_3360 Nandoes Afivauna-MAIN.jpg

_3347 Avifauna 1-MAIN.jpg

Een echt gezinspark

Maar de plannen waren misschien wel iets té groot voor het dorpje Alphen aan den Rijn. In 1953 ging het park failliet. Maar dat betekende niet het einde van het vogelpark. De ondernemersfamilie Van der Valk stond klaar om het roer over te nemen. Met een stuk of zes restaurants zagen zij wel heil in het uitbaten van het park. Het park breidde gestaag uit met steeds meer diersoorten, maar ook een rederij, een hotel en een steeds grotere speeltuin, waardoor een bezoek aan Avifauna een geliefd uitje werd voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Van beschouwen naar beleven

Tot in de jaren ‘80 lag de nadruk op zo veel mogelijk diersoorten verzamelen, omdat dat was wat de mensen wilden zien. Op een gegeven moment verbleven er wel 450 soorten vogels en andere dieren, maar ze hadden maar weinig ruimte. Daarop werd besloten om grotere en betere verblijven te creëren, waarin de natuurlijke habitat werd nagebootst. Er leven verschillende dieren bij elkaar, net als in het wild. Zo kennen we Vogelpark Avifauna vandaag de dag nog steeds: gericht op de beleving van bezoekers.

Avifauna-MAIN.jpg

avifauna2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werkzaamheden vandaag 09:24

Rijndijk-Oost vanaf vandaag ruim een half jaar afgesloten

Alphenaren opgelet! Rijd jij dagelijks over de Rijndijk-Oost naar school of werk? Dan zul je de komende maanden om moeten rijden. Vanaf maandag 6 februari zal de Rijndijk-Oost voor zeven maanden afgesloten zijn vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Sport vandaag 08:09

Alphense Boys: Mooie driepunter tegen club uit linkerrijtje

De zondag vierde Divisie A een duidelijk linker- en een duidelijk rechterrijtje. Het lukte Alphense Boys (rechterrij) nog niet om de volle winst te behalen tegen een ploeg uit de linker rij, tot vandaag. Op De Bijlen werd RKAVV met 2-0 verslagen.

Sport vandaag 08:09

Alphia in de hoek waar de klappen vallen

Alphia zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen. De start van de tweede seizoenshelft loopt nog niet zoals de Alphianen gehoopt hadden.

Sport vandaag 08:07

AVV Alphen 1 – VVSB 1

Op 5 februari was het weer een belangrijke wedstrijd voor AVV Alphen. Om nog iets te maken van dit seizoen moet er gewonnen worden, want met 3 degradanten en 3 plekken voor de nacompetitie moeten er punten gepakt worden.

Sport vandaag 08:05

ARC 1 herpakt zich met zege

Zaterdagmiddag heeft ARC 1 zich tegen Spijkenisse 1 hersteld van de nederlaag van vorige week tegen FC’s Gravenzande.