Oud Alphen

Oud Alphen: Vogelpark Avifauna door de jaren heen

Het is augustus 1949. Op verzoek van de burgemeester stelde Gerard van den Brink eenmalig zijn ‘achtertuin’ met een verzameling sierlijke vogels open voor zijn nieuwsgierige dorpsgenoten. Het publiek stroomde massaal toe.

Mensen waren zelfs zo enthousiast dat Van de Brink besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, opende de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken de deuren van het vogelpark. Het was het eerste vogelpark ter wereld. En Van den Brink had grootse plannen. Zo organiseerde hij grote concerten bij de vijver en investeerde hij flink in de opzet van het park.

Daarnaast werd er flink geïnvesteerd in vogels. De vogels werden vanuit de hele wereld naar Alphen aan den Rijn gebracht. Toen konden vogels nog gekocht worden. Een wereld van verschil met hoe het nu gaat: wilde vogels worden via nationale en mondiale programma’s in parken zoals Avifauna geboren, geregistreerd en toegewezen aan de meest geschikte locatie.

Tekst loopt door onder de foto's

_3360 Nandoes Afivauna-MAIN.jpg

_3347 Avifauna 1-MAIN.jpg

Een echt gezinspark

Maar de plannen waren misschien wel iets té groot voor het dorpje Alphen aan den Rijn. In 1953 ging het park failliet. Maar dat betekende niet het einde van het vogelpark. De ondernemersfamilie Van der Valk stond klaar om het roer over te nemen. Met een stuk of zes restaurants zagen zij wel heil in het uitbaten van het park. Het park breidde gestaag uit met steeds meer diersoorten, maar ook een rederij, een hotel en een steeds grotere speeltuin, waardoor een bezoek aan Avifauna een geliefd uitje werd voor gezinnen binnen én buiten de regio.

Van beschouwen naar beleven

Tot in de jaren ‘80 lag de nadruk op zo veel mogelijk diersoorten verzamelen, omdat dat was wat de mensen wilden zien. Op een gegeven moment verbleven er wel 450 soorten vogels en andere dieren, maar ze hadden maar weinig ruimte. Daarop werd besloten om grotere en betere verblijven te creëren, waarin de natuurlijke habitat werd nagebootst. Er leven verschillende dieren bij elkaar, net als in het wild. Zo kennen we Vogelpark Avifauna vandaag de dag nog steeds: gericht op de beleving van bezoekers.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Avifauna-MAIN.jpg

avifauna2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.