Oud Alphen

Oud Alphen: Zijerveld's Limonade Industrie was de eerste franchise Coca-Cola bottelaar

Wist je dat de eerste franchisebottelaar van Coca-Cola in Nederland gevestigd was in Alphen aan den Rijn? In 1949 liep de eerste zelf gemaakte Coca Cola fles van de band in de fabriek van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. aan de Julianastraat.

Veel Alphenaren kennen het pand aan de karakteristieke schoorsteen die aan de Oude Rijn prijkt. Het pand is gebouwd in 1898. Tegenwoordig is het een complex met enkele woningen, maar dat was vroeger wel anders. In de loop der jaren huisvestte dit pand onder meer een wasmachinefabriek, enkele winkels en ’t Westland, fabriek voor het verwerken van vruchten tot jam en sappen. Het bekendste bedrijf dat op deze locatie was gevestigd, is Zijerveld's Limonade Industrie N.V.

Eerste franchise bottelaar

Dit bedrijf kwam voort uit het limonadeproductiebedrijfje en drankenhandel W.C. Zijerveld. Van 1936 tot 1973 was het productiebedrijf gevestigd in Alphen aan den Rijn. Al in 1936 verwierf Willem Zijerveld een verkooplicentie voor de Amerikaanse frisdrank Coca-Cola en in 1948 kreeg Zijerveld het voor elkaar om ook een bottellicentie te verkrijgen. De eerste flesjes werden in 1949 in de fabriek aan de Julianastraat afgevuld, wat de fabriek de eerste franchise bottelaar van Coca Cola in Nederland maakte. Al die jaren is het recept geheim gebleven.

Tekst loopt door onder de foto

_1959 Cock Zijerveld verkoopleider van Coca Cola met zijn eerste Coca Cola auto-MAIN.jpg

Honderden flessen in de berm

Het concentraat voor de Amerikaanse frisdrank werd per schip in metalen vaten vanuit Amerika naar Amsterdam vervoerd. Het bedrijf haalde de vaten per vrachtauto op en bracht dit vervolgens naar de fabriek in de Julianastraat. In 1971 gebeurde er door de gladheid op de snelweg Utrecht-Arnhem ter hoogte van Bunnik een ongeval met een vrachtwagen van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. gebeurd. Honderden (zo niet duizenden) gebroken colaflessen belandde op de weg. Voor even stond de sloot vol met bubbelende priklimonade.

Een groot deel van het glas is echter nooit opgeruimd, maar gewoon in de berm geschoven en begraven. Bij een archeologisch proefsleuvenonderzoek in 2011 werden langs deze snelweg honderden van deze colaflessen gevonden. Van de dop van de flessen en van de geprinte tekst op de flessen was op te maken dat al deze flessen afkomstig waren van de fabriek uit de Julianastraat. Het ging om één en dezelfde type fles: dikke ouderwetse Coca Cola flessen van 1 liter met ingebrand wit etiket.

Rijksmonument

Al snel bleek de bottelcapaciteit te klein. In 1958 betrok het bedrijf daarom een modern fabriekspand aan de Van Foreestlaan. Op deze locatie werden per dag 1.800 flessen Coca Cola gebotteld. Het gebouw in de Julianastraat, dat achter het Schoutenhuis staat, bestaat nog steeds en heeft inmiddels een status als Rijksmonument. 

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.

zijerveld locatie coca cola Julianastraatomloopkanaal-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.