Oud Alphen

Oud Alphen: Zijerveld's Limonade Industrie was de eerste franchise Coca-Cola bottelaar

Wist je dat de eerste franchisebottelaar van Coca-Cola in Nederland gevestigd was in Alphen aan den Rijn? In 1949 liep de eerste zelf gemaakte Coca Cola fles van de band in de fabriek van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. aan de Julianastraat.

Veel Alphenaren kennen het pand aan de karakteristieke schoorsteen die aan de Oude Rijn prijkt. Het pand is gebouwd in 1898. Tegenwoordig is het een complex met enkele woningen, maar dat was vroeger wel anders. In de loop der jaren huisvestte dit pand onder meer een wasmachinefabriek, enkele winkels en ’t Westland, fabriek voor het verwerken van vruchten tot jam en sappen. Het bekendste bedrijf dat op deze locatie was gevestigd, is Zijerveld's Limonade Industrie N.V.

Eerste franchise bottelaar

Dit bedrijf kwam voort uit het limonadeproductiebedrijfje en drankenhandel W.C. Zijerveld. Van 1936 tot 1973 was het productiebedrijf gevestigd in Alphen aan den Rijn. Al in 1936 verwierf Willem Zijerveld een verkooplicentie voor de Amerikaanse frisdrank Coca-Cola en in 1948 kreeg Zijerveld het voor elkaar om ook een bottellicentie te verkrijgen. De eerste flesjes werden in 1949 in de fabriek aan de Julianastraat afgevuld, wat de fabriek de eerste franchise bottelaar van Coca Cola in Nederland maakte. Al die jaren is het recept geheim gebleven.

Tekst loopt door onder de foto

_1959 Cock Zijerveld verkoopleider van Coca Cola met zijn eerste Coca Cola auto-MAIN.jpg

Honderden flessen in de berm

Het concentraat voor de Amerikaanse frisdrank werd per schip in metalen vaten vanuit Amerika naar Amsterdam vervoerd. Het bedrijf haalde de vaten per vrachtauto op en bracht dit vervolgens naar de fabriek in de Julianastraat. In 1971 gebeurde er door de gladheid op de snelweg Utrecht-Arnhem ter hoogte van Bunnik een ongeval met een vrachtwagen van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. gebeurd. Honderden (zo niet duizenden) gebroken colaflessen belandde op de weg. Voor even stond de sloot vol met bubbelende priklimonade.

Een groot deel van het glas is echter nooit opgeruimd, maar gewoon in de berm geschoven en begraven. Bij een archeologisch proefsleuvenonderzoek in 2011 werden langs deze snelweg honderden van deze colaflessen gevonden. Van de dop van de flessen en van de geprinte tekst op de flessen was op te maken dat al deze flessen afkomstig waren van de fabriek uit de Julianastraat. Het ging om één en dezelfde type fles: dikke ouderwetse Coca Cola flessen van 1 liter met ingebrand wit etiket.

Rijksmonument

Al snel bleek de bottelcapaciteit te klein. In 1958 betrok het bedrijf daarom een modern fabriekspand aan de Van Foreestlaan. Op deze locatie werden per dag 1.800 flessen Coca Cola gebotteld. Het gebouw in de Julianastraat, dat achter het Schoutenhuis staat, bestaat nog steeds en heeft inmiddels een status als Rijksmonument. 

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.

zijerveld locatie coca cola Julianastraatomloopkanaal-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”