Oud Alphen

Oud Alphen: Zijerveld's Limonade Industrie was de eerste franchise Coca-Cola bottelaar

Wist je dat de eerste franchisebottelaar van Coca-Cola in Nederland gevestigd was in Alphen aan den Rijn? In 1949 liep de eerste zelf gemaakte Coca Cola fles van de band in de fabriek van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. aan de Julianastraat.

Veel Alphenaren kennen het pand aan de karakteristieke schoorsteen die aan de Oude Rijn prijkt. Het pand is gebouwd in 1898. Tegenwoordig is het een complex met enkele woningen, maar dat was vroeger wel anders. In de loop der jaren huisvestte dit pand onder meer een wasmachinefabriek, enkele winkels en ’t Westland, fabriek voor het verwerken van vruchten tot jam en sappen. Het bekendste bedrijf dat op deze locatie was gevestigd, is Zijerveld's Limonade Industrie N.V.

Eerste franchise bottelaar

Dit bedrijf kwam voort uit het limonadeproductiebedrijfje en drankenhandel W.C. Zijerveld. Van 1936 tot 1973 was het productiebedrijf gevestigd in Alphen aan den Rijn. Al in 1936 verwierf Willem Zijerveld een verkooplicentie voor de Amerikaanse frisdrank Coca-Cola en in 1948 kreeg Zijerveld het voor elkaar om ook een bottellicentie te verkrijgen. De eerste flesjes werden in 1949 in de fabriek aan de Julianastraat afgevuld, wat de fabriek de eerste franchise bottelaar van Coca Cola in Nederland maakte. Al die jaren is het recept geheim gebleven.

Tekst loopt door onder de foto

_1959 Cock Zijerveld verkoopleider van Coca Cola met zijn eerste Coca Cola auto-MAIN.jpg

Honderden flessen in de berm

Het concentraat voor de Amerikaanse frisdrank werd per schip in metalen vaten vanuit Amerika naar Amsterdam vervoerd. Het bedrijf haalde de vaten per vrachtauto op en bracht dit vervolgens naar de fabriek in de Julianastraat. In 1971 gebeurde er door de gladheid op de snelweg Utrecht-Arnhem ter hoogte van Bunnik een ongeval met een vrachtwagen van Zijerveld's Limonade Industrie N.V. gebeurd. Honderden (zo niet duizenden) gebroken colaflessen belandde op de weg. Voor even stond de sloot vol met bubbelende priklimonade.

Een groot deel van het glas is echter nooit opgeruimd, maar gewoon in de berm geschoven en begraven. Bij een archeologisch proefsleuvenonderzoek in 2011 werden langs deze snelweg honderden van deze colaflessen gevonden. Van de dop van de flessen en van de geprinte tekst op de flessen was op te maken dat al deze flessen afkomstig waren van de fabriek uit de Julianastraat. Het ging om één en dezelfde type fles: dikke ouderwetse Coca Cola flessen van 1 liter met ingebrand wit etiket.

Rijksmonument

Al snel bleek de bottelcapaciteit te klein. In 1958 betrok het bedrijf daarom een modern fabriekspand aan de Van Foreestlaan. Op deze locatie werden per dag 1.800 flessen Coca Cola gebotteld. Het gebouw in de Julianastraat, dat achter het Schoutenhuis staat, bestaat nog steeds en heeft inmiddels een status als Rijksmonument. 

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

zijerveld locatie coca cola Julianastraatomloopkanaal-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!