Gemeente Alphen aan den Rijn

Participatie van jongeren in politiek moet omhoog, maar hoe?

Jongeren moeten meer te zeggen hebben in de gemeentelijke politiek, dat vinden onder andere Nassim Beladel en Hugo Groeneveld van de Jongerenadviesraad. In maart ondertekenden zij, net als wethouder Gert-Jan Schotanus, een intentieverklaring om samen te gaan werken. Maar op welke manieren kunnen jongeren meedenken met de politiek?

In de getekende intentieverklaring staat onder andere dat de gemeente naar jongeren zal luisteren en hen helpt met het verkondigen van hun stemgeluid waar dat nodig is. De twee vertegenwoordigers van de Jongerenadviesraad, Beladel en Groeneveld, werken eraan dat er in de toekomst meer naar jongeren geluisterd wordt en dat er concrete stappen worden gemaakt om samen te werken met de gemeente.

In de gemeente lopen meerdere projecten om jongeren mee te laten denken met politiek. Zo worden er verschillende challenges en klassenbezoeken georganiseerd vanuit de gemeente. “Bij challenges worden leerlingen op de verschillende middelbare scholen binnen de gemeente uitgedaagd om een vraagstuk vanuit de gemeente te beantwoorden binnen 8 weken”, legt de gemeente uit. Ook heeft Alphen aan den Rijn een jongereninformatiepunt.

Jongerenadviesraad

Eind 2019 werd het burgerinitiatief jongerenraad ingediend, met 200 handtekeningen van Alphense jongeren. “De grote wens: jongeren bij elkaar brengen, een stem geven aan de hand van een jongerenraad. Na een periode van brainstormen en overleg is het idee van de Jongerenadviesraad Alphen aan den Rijn ontstaan”, aldus de gemeente.

Er zal eerst een online platform komen waar jongeren actief mee kunnen denken over de samenleving op lokaal niveau. Inmiddels is een plan van aanpak bedacht en eind 2022 zal de werving voor deze raad van start gaan. “De Jongerenadviesraad moet uiteindelijk een groep van tussen de 10-20 jongeren worden uit alle kernen en van allerlei achtergronden en opleidingsniveaus”, laat de gemeente weten.

Deze raad zal zich op meerdere manieren inzetten voor de gemeente. Zo zullen zij de gemeente adviseren over bepaalde onderwerpen die jongeren raken. “Het doel is dat de plannen van de gemeente beter aansluiten op de wensen van jongeren.” Verder wil de raad jongeren bij elkaar brengen en ze informeren over zaken die voor hen belangrijk zijn.

In januari 2023 zal de Jongerenadviesraad (JARA) van start gaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!