Persconferentie coronamaatregelen: dit verandert er vanaf woensdagnacht

Landelijk is het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen gedaald. Daarom kan er versoepeld worden. De extra aanscherpingen van twee weken geleden worden dan ook geschrapt. Maar, zo stelt premier Rutte, we zijn er nog niet. 

"Ons gedrag werkt", zo begint de premier de persconferentie. "Het overgrote deel van de Nederlanders houdt zich aan de regels." En dat verdient volgens Rutte een compliment. Tegelijkertijd hoopt hij dat deze resultaten motivatie genoeg zijn om het nog even vol te houden. De cijfers zijn hoog, maar de druk op de ziekenhuizen blijft. Daarom gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals half oktober. 
In het kort betekent het schrappen van de extra maatregelen van de afgelopen twee weken dat de groepsgrootte weer voorzichtig wordt uitgebreid. Daarnaast mogen musea, bibliotheken, pretparken, dierentuinen, concertzalen en muziekpodia weer de deuren openen. Voor deze locaties gelden nog wel de beperkingen die ook de afgelopen maanden al van kracht waren. De huidige maatregelen gelden tot woensdag 18 november 23:59 uur, daarna gelden onderstaande maatregelen. 

- Horecagelegenheden moeten hun deuren gesloten houden. Achter de schermen wordt er wel nagedacht over een heropening. Begin december wordt er meer duidelijkheid verwacht over de heropening van de horeca. 
- Er geldt een maximum van 4 mensen binnen en buiten als je niet uit hetzelfde huishouden komt. Hierop wordt ook gehandhaafd. Achter de voordeur geldt een dringend advies omdat daar niet gecontroleerd kan worden. Het kabinet adviseert daarom dringend om per dag maximaal drie gasten thuis te ontvangen.
- Bij amateursport is geen publiek toegestaan en kantines blijven gesloten. Iedereen boven de 18 jaar mag niet sporten in teamverband, enkel in groepjes van maximaal 4 personen en altijd met 1,5 meter afstand. Iedereen onder de 18 jaar kan sporten in teamverband, maar de competities gaan niet door in verband met het beperken van de reisbewegingen. 
- Evenementen blijven verboden in alle vormen, van buurtbarbecues tot kermissen.
Doorstroomlocaties als musea, pretparken, dierentuinen en weekmarkten kunnen weer open gaan.
- Het verbod op alcoholverkoop na 20:00 uur in supermarkten blijft gelden. 
- Werk zoveel mogelijk thuis. Deze oproep blijft ook van kracht.
- Het advies blijft om aankomende kerstvakantie niet naar het buitenland op vakantie te gaan. 

En hoe zit het met Kerstmis en Oud & Nieuw? Daar durft het kabinet nog geen uitspraken over te doen. De behoefte om deze feestdagen samen te komen is groot, maar "we moeten erop letten dat we onszelf geen derde golf cadeau doen", aldus minister De Jonge. Daarom verwacht het kabinet pas begin/half december uitspraken te kunnen doen over de kerstdagen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 16:19

Muurschildering bij nieuwe doorgang parkeergarage Aarhof is af

De kunstenaars van Atelier Verfstreken, wat onderdeel uitmaakt van Ipse de Bruggen, hebben de afgelopen weken hard gewerkt om het winkelcentrum De Aarhof op te fleuren. En met resultaat, want de toegang van de nieuwe parkeergarage is voorzien van een kleurrijke muurschildering.

Overige gisteren 15:08

Zaterdagmarkt op Tweede Kerstdag wordt verplaatst naar 24 december

Alphenaren opgelet! Doordat Tweede Kerstdag op een zaterdag valt, is besloten om de zaterdagmarkt van 26 december te verplaatsen naar donderdag 24 december. Zo heb je voor de kerstdagen ook nog extra gelegenheid om jouw benodigdheden op de markt te halen.

Coronavirus in Alphen gisteren 12:43

Studentenwelzijn en werkdruk bij docenten grootste zorgen in mbo en hoger onderwijs

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt hard geraakt door de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus terug te dringen. ‘’Dit is vooral zichtbaar bij het welzijn van studenten, de werkdruk van medewerkers, de beschikbaarheid van stages, leerbanen en praktijklessen’’, zo stelt de Rijksoverheid. Dit is ook het geval bij mboRijnland in Alphen.