Personeelstekort in de Alphense horeca: piekeren en puzzelen
De hoge besmettelijkheid van de omikron-variant en de quarantaineregels tegen het virus zorgen voor een torenhoog ziekteverzuim in de horeca. Ondernemers worstelen met de bezetting.
Nu de restaurants en terrassen weer open mogen tot 22:00 uur, ligt de volgende uitdaging voor horecaondernemers er duimendik bovenop: personeelsbezetting.
Puzzelen met bezetting
De eigenaar van Maggie Blue, Wet ’n Wild en ’s Molenaarsbrug worstelt hier ook mee. “De crux zit hem voornamelijk in het feit dat afmeldingen door de maatregelen vaak last minute zijn. Wanneer je alle roosters rond denkt te hebben, gooit een besmetting al snel roet in het eten”, zegt Martin Kalkhoven.
“Het wordt vooral in de weekenden lastig gemaakt, dit zijn de drukkere dagen voor onze branche. Vorige week hadden we vier full-timers thuis zitten door corona, dat was beslist geen makkelijke opgaaf. Gelukkig biedt het hebben van drie restaurants in zo’n situatie uitkomsten, maar makkelijk is het niet”, aldus Kalkhoven.
Personeel voor de horeca
Op LinkedIn heeft Jan Boerefijn in samenwerking met Alphense Horeca Vereniging en Werkvinden een initiatief opgericht. Met name om de horeca in Alphen aan den Rijn te ondersteunen in het zoeken naar personeel. Horeca Vacatures Alphen is bedoeld om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen.
Nog niet overal problemen
De rondrazende coronavariant zorgt echter niet overal voor problemen in de bezetting. Lars Nouwen van de Beren op het Thorbeckeplein beschrijft zijn situatie als ‘zeer bevoorrecht’. ”Er vallen bij ons geen gaten in de bezetting door het virus. Her en der een enkele afmelding is onvermijdelijk, maar het veroorzaakt geen problemen in de dienstverlening.”
Ook Viviënne Winkelaar, eigenaresse van Bij Hen en De Schaapskooi klopt af. “Wij hebben geen gebrek aan personeel op het moment, ook niet door het virus. Wij zijn gezegend met een grote maar bovendien collegiale groep werknemers en genoeg vaste krachten.”