Alphens EV

Primeur parkeerapp gehandicapten in Alphen

In de gemeente Alphen aan den Rijn is vandaag de parkeerapp in gebruik genomen die op de langere termijn de gehandicaptenparkeerkaart zal vervangen. De app is ontwikkeld op initiatief van Jiska Stad-Ogier, voorzitter van Stichting Wij Staan Op.

Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente die deze parkeerapp gaat gebruiken. “We hopen dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen”, meldt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus. Het grote voordeel van de parkeerapp is dat deze gehandicapte automobilisten of passagiers vrijheid biedt in het vinden van een passende parkeerplaats.

Tot nu toe zijn gehandicapten veelal aangewezen op speciale gehandicaptenparkeerplaatsen in hun eigen gemeente. Willen zij elders parkeren, dan moeten zij zich daarvoor apart registreren. Omdat gemeenten hun eigen beleid bepalen, kan het zo zijn dat dat vooraf moet en voor een bepaalde datum. Daarna moet je afwachten of er wel een parkeerplaats beschikbaar is.

“Je wordt niet blij van de verschillen in beleid”, zegt Stad-Ogier. “In de app kun je meteen zien wat er wel en wat er niet mag in de gemeente waar je op dat moment bent. Een nog groter voordeel is dat je op elke parkeerplaats kunt gaan staan.”
Met de gehandicaptenparkeerkaart is parkeren gratis, sta je niet op een aangewezen plek dan moet je betalen. Met de app is dat probleem verholpen. De app is in de gemeente Alphen aan den Rijn geldig voor alle parkeerplaatsen, ook in de blauwe zones.
Op termijn moet de app ook bruikbaar zijn voor onder meer toegankelijkheid voor bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden.

De parkeerapp is twee en half jaar in ontwikkeling geweest, voordat deze vandaag 18 juni is gelanceerd. De app is na registratie overal bruikbaar en kan gelden voor verschillende kentekens. De app is niet fraudegevoelig in tegenstelling tot de fysieke parkeerkaart, waar een levendige handel in bestaat.

De app is op initiatief van Stichting Wij Staan Op en Centraal Inkoop Bureau ontwikkeld, in samenwerking met Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Nationaal Parkeer Register (NPR) en Aexist. De uitvoering in Alphen aan den Rijn is in handen van Participe. Potentiële gebruikers krijgen voor september een brief.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.