Alphens EV

Primeur parkeerapp gehandicapten in Alphen

In de gemeente Alphen aan den Rijn is vandaag de parkeerapp in gebruik genomen die op de langere termijn de gehandicaptenparkeerkaart zal vervangen. De app is ontwikkeld op initiatief van Jiska Stad-Ogier, voorzitter van Stichting Wij Staan Op.

Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente die deze parkeerapp gaat gebruiken. “We hopen dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen”, meldt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus. Het grote voordeel van de parkeerapp is dat deze gehandicapte automobilisten of passagiers vrijheid biedt in het vinden van een passende parkeerplaats.

Tot nu toe zijn gehandicapten veelal aangewezen op speciale gehandicaptenparkeerplaatsen in hun eigen gemeente. Willen zij elders parkeren, dan moeten zij zich daarvoor apart registreren. Omdat gemeenten hun eigen beleid bepalen, kan het zo zijn dat dat vooraf moet en voor een bepaalde datum. Daarna moet je afwachten of er wel een parkeerplaats beschikbaar is.

“Je wordt niet blij van de verschillen in beleid”, zegt Stad-Ogier. “In de app kun je meteen zien wat er wel en wat er niet mag in de gemeente waar je op dat moment bent. Een nog groter voordeel is dat je op elke parkeerplaats kunt gaan staan.”
Met de gehandicaptenparkeerkaart is parkeren gratis, sta je niet op een aangewezen plek dan moet je betalen. Met de app is dat probleem verholpen. De app is in de gemeente Alphen aan den Rijn geldig voor alle parkeerplaatsen, ook in de blauwe zones.
Op termijn moet de app ook bruikbaar zijn voor onder meer toegankelijkheid voor bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden.

De parkeerapp is twee en half jaar in ontwikkeling geweest, voordat deze vandaag 18 juni is gelanceerd. De app is na registratie overal bruikbaar en kan gelden voor verschillende kentekens. De app is niet fraudegevoelig in tegenstelling tot de fysieke parkeerkaart, waar een levendige handel in bestaat.

De app is op initiatief van Stichting Wij Staan Op en Centraal Inkoop Bureau ontwikkeld, in samenwerking met Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Nationaal Parkeer Register (NPR) en Aexist. De uitvoering in Alphen aan den Rijn is in handen van Participe. Potentiële gebruikers krijgen voor september een brief.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 13:06

Jumbo Ten Brink kiest voor eenrichtingsverkeer in de winkel

Van hamsterwoede tot een nieuw deurbeleid. De supermarkten in Alphen hebben al heel wat maatregelen moeten doorvoeren in verband met het coronavirus. Jumbo Ten Brink Food in de Herenhof kiest nu zelfs voor eenrichtingsverkeer. Eigenaar Edwin ten Brink licht toe waarom.

Advertorial Horeca vandaag 11:23

Koop een dinerbon om Proeflokaal Bregje te steunen

Voor horecaondernemers zijn het zware tijden. Om Proeflokaal Bregje te helpen kun je jezelf belonen met een dinerbon voor een heerlijk etentje. Als de restaurants dan weer open zijn, kun je zelf beslissen wanneer je langskomt. Extra leuk: wij mogen een diner voor twee weggeven!

Coronavirus in Alphen vandaag 10:48

Muziek vanuit de Adventskerk klinkt op straat

Wat in de eerste week van ‘social distancing’ begon als een experiment, is nu uitgegroeid tot een terugkerend wekelijks evenement. Simon Stelling speelt elke zaterdagmiddag op de prachtige vleugel in de Adventskerk een uur lang klassieke en populaire muziek.

Overige vandaag 10:14

Opnieuw verkeersregelaars beledigd bij Ecopark

De drukte bij Afvalbrengstation Ecopark De Limes blijft aanhouden, net als de beledigingen die bezoekers van het Ecopark naar de verkeersregelaars roepen. Daarom heeft Handhaving Alphen aan den Rijn meerdere boetes uitgeschreven.

Winactie Overige vandaag 09:40

Win een menu naar keuze van Wet ‘n Wild voor twee personen

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is in volle gang. Heb jij verlekkerd naar het menu van Wet ’n Wild zitten kijken? Dan hebben wij goed nieuws! Wij mogen namelijk een menu naar keuze voor twee personen weggeven.