Alphens EV

Primeur parkeerapp gehandicapten in Alphen

In de gemeente Alphen aan den Rijn is vandaag de parkeerapp in gebruik genomen die op de langere termijn de gehandicaptenparkeerkaart zal vervangen. De app is ontwikkeld op initiatief van Jiska Stad-Ogier, voorzitter van Stichting Wij Staan Op.

Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente die deze parkeerapp gaat gebruiken. “We hopen dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen”, meldt verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus. Het grote voordeel van de parkeerapp is dat deze gehandicapte automobilisten of passagiers vrijheid biedt in het vinden van een passende parkeerplaats.

Tot nu toe zijn gehandicapten veelal aangewezen op speciale gehandicaptenparkeerplaatsen in hun eigen gemeente. Willen zij elders parkeren, dan moeten zij zich daarvoor apart registreren. Omdat gemeenten hun eigen beleid bepalen, kan het zo zijn dat dat vooraf moet en voor een bepaalde datum. Daarna moet je afwachten of er wel een parkeerplaats beschikbaar is.

“Je wordt niet blij van de verschillen in beleid”, zegt Stad-Ogier. “In de app kun je meteen zien wat er wel en wat er niet mag in de gemeente waar je op dat moment bent. Een nog groter voordeel is dat je op elke parkeerplaats kunt gaan staan.”
Met de gehandicaptenparkeerkaart is parkeren gratis, sta je niet op een aangewezen plek dan moet je betalen. Met de app is dat probleem verholpen. De app is in de gemeente Alphen aan den Rijn geldig voor alle parkeerplaatsen, ook in de blauwe zones.
Op termijn moet de app ook bruikbaar zijn voor onder meer toegankelijkheid voor bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden.

De parkeerapp is twee en half jaar in ontwikkeling geweest, voordat deze vandaag 18 juni is gelanceerd. De app is na registratie overal bruikbaar en kan gelden voor verschillende kentekens. De app is niet fraudegevoelig in tegenstelling tot de fysieke parkeerkaart, waar een levendige handel in bestaat.

De app is op initiatief van Stichting Wij Staan Op en Centraal Inkoop Bureau ontwikkeld, in samenwerking met Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), Nationaal Parkeer Register (NPR) en Aexist. De uitvoering in Alphen aan den Rijn is in handen van Participe. Potentiële gebruikers krijgen voor september een brief.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000. 

Advertorial Horeca vandaag 10:54

Spooky Sunday bij ALFREDS

Op zondag 20 oktober kun je met het hele gezin Halloween vieren bij ALFREDS!

Politiek vandaag 08:38

Misverstanden met Molukse gemeenschap uit de weg geruimd

Wethouder Kees van Velzen en de Molukse gemeenschap hebben een goed gesprek gehad over de toekomst van het buurthuis Kaju Putih. Er waren misverstanden ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de wethouder.