Alphens.nl

Proef met WhatsApp voor melden onveilig gevoel in trein

Vanaf 1 juli is NS in Zuidoost-Nederland gestart met een proef waarbij reizigers via Whatsapp of sms kunnen melden als zij zich onveilig voelen in de trein of op het station. NS breidt deze proef nu uit naar het R-Net traject Alphen-Gouda.

Sinds deze week kunnen treinreizigers op het traject Alphen-Gouda gebruik maken van WhatsApp als zij zich onveilig voelen in de trein. Op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) is deze proef in gang gezet. De proef loopt sinds 1 juli op treinen van het type Flirt en op de stations Eindhoven, Tilburg en Breda, en duurt tot het einde van het jaar.

Vergroten van het veiligheidsgevoel
NS werkt samen met de overheid, ProRail en de politie aan het veiliger maken van het openbaar vervoer. Een groot gedeelte van de reizigers (90%) voelt zich veilig op het station en in de trein, maar volgens NS kan dit altijd beter. Daarom is de proef gestart voor een meldpunt via WhatsApp.

Hoe werkt het?
Het nummer waar reizigers een bericht naar kunnen sturen wordt geprojecteerd op de beeldschermen in de trein. Reizigers leggen via dit nummer direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Met dit extra kanaal kunnen reizigers melding maken van bijvoorbeeld dronken medereizigers, passagiers die meubilair vernielen of op een andere manier een onveilig gevoel veroorzaken. Afhankelijk van de situatie wordt gekeken of de servicemedewerkers in de trein de situatie aan kunnen of dat de politie eraan te pas moet komen.

“Reizigers vinden het prettig als ze gehoord worden. Op dit moment kunnen reizigers al via verschillende kanalen melden als ze zich onveilig voelen. Deze kanalen zijn echter allemaal openbaar, waardoor iedereen mee kan lezen. Door het gebruiken van de WhatsApp service kun je stil melding maken van de situatie. Met de proef zoeken we uit of reizigers dit ervaren als een prettige manier van melding maken”, vertelt woordvoerster Anita Middelkoop.

Alphen-Gouda
NS is gestart met trajecten en stations in Zuidoost-Nederland en breidt dit nu uit naar het traject Alphen-Gouda. “Om meer ervaringen te verzamelen van reizigers hebben we gekozen om de proef uit te breiden. We hebben gekozen om het traject Alphen-Gouda hiervoor te gebruiken omdat dit een geïsoleerd traject is”, laat Middelkoop weten. De proef op het traject Alphen-Gouda loopt tot en met 31 december 2019, daarna zullen verschillende partijen bij elkaar komen om te evalueren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.