Alphens.nl

Proef met WhatsApp voor melden onveilig gevoel in trein

Vanaf 1 juli is NS in Zuidoost-Nederland gestart met een proef waarbij reizigers via Whatsapp of sms kunnen melden als zij zich onveilig voelen in de trein of op het station. NS breidt deze proef nu uit naar het R-Net traject Alphen-Gouda.

Sinds deze week kunnen treinreizigers op het traject Alphen-Gouda gebruik maken van WhatsApp als zij zich onveilig voelen in de trein. Op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) is deze proef in gang gezet. De proef loopt sinds 1 juli op treinen van het type Flirt en op de stations Eindhoven, Tilburg en Breda, en duurt tot het einde van het jaar.

Vergroten van het veiligheidsgevoel
NS werkt samen met de overheid, ProRail en de politie aan het veiliger maken van het openbaar vervoer. Een groot gedeelte van de reizigers (90%) voelt zich veilig op het station en in de trein, maar volgens NS kan dit altijd beter. Daarom is de proef gestart voor een meldpunt via WhatsApp.

Hoe werkt het?
Het nummer waar reizigers een bericht naar kunnen sturen wordt geprojecteerd op de beeldschermen in de trein. Reizigers leggen via dit nummer direct contact met de NS Veiligheidscentrale. Met dit extra kanaal kunnen reizigers melding maken van bijvoorbeeld dronken medereizigers, passagiers die meubilair vernielen of op een andere manier een onveilig gevoel veroorzaken. Afhankelijk van de situatie wordt gekeken of de servicemedewerkers in de trein de situatie aan kunnen of dat de politie eraan te pas moet komen.

“Reizigers vinden het prettig als ze gehoord worden. Op dit moment kunnen reizigers al via verschillende kanalen melden als ze zich onveilig voelen. Deze kanalen zijn echter allemaal openbaar, waardoor iedereen mee kan lezen. Door het gebruiken van de WhatsApp service kun je stil melding maken van de situatie. Met de proef zoeken we uit of reizigers dit ervaren als een prettige manier van melding maken”, vertelt woordvoerster Anita Middelkoop.

Alphen-Gouda
NS is gestart met trajecten en stations in Zuidoost-Nederland en breidt dit nu uit naar het traject Alphen-Gouda. “Om meer ervaringen te verzamelen van reizigers hebben we gekozen om de proef uit te breiden. We hebben gekozen om het traject Alphen-Gouda hiervoor te gebruiken omdat dit een geïsoleerd traject is”, laat Middelkoop weten. De proef op het traject Alphen-Gouda loopt tot en met 31 december 2019, daarna zullen verschillende partijen bij elkaar komen om te evalueren.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 01:33

Dode en gewonden bij steekpartij

In de Topaasplantsoen In Alphen aan den Rijn zijn in de nacht van zaterdag op zondag een dode meerdere gewonden gevallen bij een steekpartij. Het incident gebeurde rond de klok van 00:45 uur.

Gemeente gisteren 13:27

Start nieuw wijkteam Hoorn

Op donderdag 5 maart presenteert wethouder Leo Maat, wijkwethouder Hoorn, het nieuwe onderhoudsteam voor de openbare ruimte; het integrale wijkteam. Dit is een vast team van medewerkers dat aan de slag gaat om Hoorn schoon, heel en veilig te houden.

Evenementen gisteren 10:48

Deze sporters gingen er met een prijs vandoor op het Alphens Sportgala

Op vrijdagavond 21 februari werd het Alphens Sportgala gehouden in het Parkrestaurant van Avifauna. Voor het tweede jaar op rij werd Noussair Mazraoui uitgeroepen tot sportman van het jaar. De prijs van sportvrouw van het jaar ging naar baanwielrenster Amber van der Hulst.