Alphens

Project SPAT! moet ervoor zorgen dat corona spatschermen een tweede leven krijgen

Door corona is er een toename in afval. Denk bijvoorbeeld aan de vele spatschermen. Stichting Kringloop Alphen en het Groene Hart Lyceum hebben iets bedacht voor de spatschermen die niet meer nodig zijn: Project SPAT!

Er komt een moment dat de spatschermen die veel bedrijven en organisaties hebben aangeschaft, niet meer nodig zijn. Bijna iedereen heeft er in zijn of haar werkomgeving mee te maken. Maar wat gaat er dan mee gebeuren? Spatschermen zijn ongelofelijk onhandig om te vervoeren. Afvoeren kost geld en ruimte om ze op te slaan is er waarschijnlijk niet.

Daar hebben Stichting Kringloop Alphen en het Groene Hart Lyceum een oplossing voor gevonden: Project SPAT! Dit staat voor SamenwerkingsProject Alphense kringloop en Technasium. Samen helpen zij de Alphense organisaties koste- en moeiteloos van hun spatschermen af. Waarom ze dat doen? Dat leggen ze uit.

Niet op de afvalberg

“We willen voorkomen dat die spatschermen op de afvalberg terechtkomen. Hergebruik is geen topprioriteit tijdens een pandemie, maar de verborgen bijwerking van corona, namelijk de ontstellende hoeveelheid afval die is geproduceerd, is een gigantische belasting voor het milieu”, leggen ze uit. De Technasiumleerlingen van het Groene Hart Lyceum gaan daarom in opdracht van Stichting Kringloop Alphen schooljaar 2021-2022 onderzoeken welke hergebruikmogelijkheden spatschermen bieden.

“De leerlingen gaan kijken welke toepassingen er voor plexiglasplaten zijn, wat voor bewerkingstechnieken er zijn, ze bedenken een product en gaan onderzoeken of er markt voor is. Al doende leren zij over hergebruik en dat weggooien niet alleen doodzonde is, maar ook onnodig. Het gaat om het proces, niet om het eindresultaat. Maar als er een kansrijk product ontstaat, dan zal dit exclusief via de winkels van Stichting Kringloop Alphen verkocht worden.”

Spatscherm doneren

Het team van Project SPAT! roept iedereen die spatschermen heeft en ervan af wil, te bellen met 0172 – 422 490. De kringloop haalt ze gratis op als de organisatie in gemeente Alphen aan den Rijn gevestigd is. Uiteraard kunnen ze ook kosteloos zelf naar één van de inzamelpunten van Stichting Kringloop Alphen worden gebracht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 11:55

Afsluiting kruising Pieter Doelmanstraat voor werkzaamheden

De gemeente kondigt aan dat de kruising Pieter Doelmanstraat, in samenwerking met aannemer Dura Vermeer, vanaf 29 april tot en met 3 mei tijdelijk afgesloten zal worden voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting is nodig vanwege de noodzakelijke werkzaamheden voor het aanbrengen van een pompput en het vernieuwen van de riolering.

Advertorial Evenement vandaag 09:24

Terugkeer van Culinair Alphen? Mysterieuze posts zet geruchtenmolen in gang

Een verrassende post van Culinair Alphen, het geliefde culinaire evenement dat sinds 2017 niet meer is georganiseerd, heeft de aandacht van Alphenaren getrokken. Verschillende mysterieuze socialemediaposts verschenen op het officiële Culinair Alphen-account, slechts bestaande uit puntjes en een cryptische boodschap:

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.