PvdA Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

PvdA Alphen aan den Rijn: “Goed wonen is een recht, geen luxe”

Ook in Alphen aan den Rijn zijn de gevolgen van de vastgelopen woningmarkt voelbaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is te lang. Inwoners moeten lang wachten op een betaalbare koopwoning. De PvdA Alphen aan den Rijn vindt dit niet langer houdbaar en strijdt voor verandering.

Lijsttrekker Ernst-Jan Straver heeft wel een aantal ideeën over hoe de woningmarkt in Alphen aangepakt kan worden: “Er moet meer nieuwbouw gebouwd worden in de dorpen, en kijk naar mogelijkheden voor grotere projecten in de toekomst. Tegelijkertijd is nieuwbouw alleen natuurlijk niet voldoende.” Wat zou er dan allemaal nog meer gedaan kunnen worden? Samen met stedenbouwkundigen, architecten, projectontwikkelaars en woningbouwverengingen kan gekeken worden naar alternatieve woningbouw en het ontwikkelen van gezamenlijke woonvormen. Ook kan gekeken worden naar mogelijkheden om de bestaande bouw te moderniseren en waar nodig te herontwikkelen, stelt de PvdA.

Concrete voorbeelden

Maar nieuwbouw kan wel veel betekenen voor het oplossen van de krapte, vindt de Partij van de Arbeid. In onder andere Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam moet nieuwbouw gerealiseerd worden om de leefbaarheid in stand te houden en te verbeteren, er moeten meer mogelijkheden komen voor ouderenhuisvesting met zorg en voorzieningen dichtbij, en er moet eindelijk kwalitatieve jongerenhuisvesting gebouwd gaan worden. “Een voorbeeld is het Knarrenhof, voor goede ouderenhuisvesting dichtbij”, noemt Straver. “Maar waar het vooral om draait is dat de gemeente een actieve rol moet spelen om doorstroming in de huizenmarkt op gang te helpen. Zo kun je het tekort aan passende woningen aanpakken.”

Groene buurten

Toch is fijn wonen meer dan een huis. Fijn wonen begint bij een fijne buurt. Men moet elkaar kunnen ontmoeten. Kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen en er moet voldoende groen zijn zodat er een aangename leefomgeving ontstaat. Samen met de bewoners zet de PvdA zich in voor een veilige, groene en sociale wijk. “Wij vinden dat verloedering geen kans moet krijgen, in iedere buurt moet ruimte zijn voor voldoende speelruimte zoals speeltuinen, parken en trapveldjes, en andere voorzieningen die uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Goed groen-onderhoud hoort daar ook bij”, aldus Straver.

Lees hier meer over de plannen van de Partij van de Arbeid Alphen aan den Rijn.  


Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.