PvdA Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

PvdA Alphen aan den Rijn: “Goed wonen is een recht, geen luxe”

Ook in Alphen aan den Rijn zijn de gevolgen van de vastgelopen woningmarkt voelbaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is te lang. Inwoners moeten lang wachten op een betaalbare koopwoning. De PvdA Alphen aan den Rijn vindt dit niet langer houdbaar en strijdt voor verandering.

Lijsttrekker Ernst-Jan Straver heeft wel een aantal ideeën over hoe de woningmarkt in Alphen aangepakt kan worden: “Er moet meer nieuwbouw gebouwd worden in de dorpen, en kijk naar mogelijkheden voor grotere projecten in de toekomst. Tegelijkertijd is nieuwbouw alleen natuurlijk niet voldoende.” Wat zou er dan allemaal nog meer gedaan kunnen worden? Samen met stedenbouwkundigen, architecten, projectontwikkelaars en woningbouwverengingen kan gekeken worden naar alternatieve woningbouw en het ontwikkelen van gezamenlijke woonvormen. Ook kan gekeken worden naar mogelijkheden om de bestaande bouw te moderniseren en waar nodig te herontwikkelen, stelt de PvdA.

Concrete voorbeelden

Maar nieuwbouw kan wel veel betekenen voor het oplossen van de krapte, vindt de Partij van de Arbeid. In onder andere Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam moet nieuwbouw gerealiseerd worden om de leefbaarheid in stand te houden en te verbeteren, er moeten meer mogelijkheden komen voor ouderenhuisvesting met zorg en voorzieningen dichtbij, en er moet eindelijk kwalitatieve jongerenhuisvesting gebouwd gaan worden. “Een voorbeeld is het Knarrenhof, voor goede ouderenhuisvesting dichtbij”, noemt Straver. “Maar waar het vooral om draait is dat de gemeente een actieve rol moet spelen om doorstroming in de huizenmarkt op gang te helpen. Zo kun je het tekort aan passende woningen aanpakken.”

Groene buurten

Toch is fijn wonen meer dan een huis. Fijn wonen begint bij een fijne buurt. Men moet elkaar kunnen ontmoeten. Kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen en er moet voldoende groen zijn zodat er een aangename leefomgeving ontstaat. Samen met de bewoners zet de PvdA zich in voor een veilige, groene en sociale wijk. “Wij vinden dat verloedering geen kans moet krijgen, in iedere buurt moet ruimte zijn voor voldoende speelruimte zoals speeltuinen, parken en trapveldjes, en andere voorzieningen die uitnodigen om elkaar te ontmoeten. Goed groen-onderhoud hoort daar ook bij”, aldus Straver.

Lees hier meer over de plannen van de Partij van de Arbeid Alphen aan den Rijn.  


Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.