Alphens EV

Raad wil Schone Lucht Akkoord uitgebreid bespreken

Het in januari 2020 door inmiddels oud-wethouder Leo Maat ondertekende landelijke Schone Lucht Akkoord is nooit door de gemeenteraad besproken. In maart van dit jaar moesten de plannen per deelnemende gemeente worden ingeleverd en dat plan heeft de VVD gealarmeerd.

Wethouder Erik van Zuylen benadrukt dat het Schone Lucht Akkoord gewoon in lijn is met de al langer bestaande gemeentelijke ambities. Maar: "Het klopt dat dit niet is besproken. Ik wil er wel verder over spreken. Juist door het Schone Lucht Akkoord wordt het halen van de stikstofnormen gemakkelijker."

Dit laatste is het grootste zorgpunt voor de VVD. "Al die regels uit het Schone Lucht Akkoord gooien de woningbouw op slot", zegt Bas van Polanen. "We moeten heel erg uitkijken dat we met dit akkoord geen Paard van Troje binnenhalen. Het grote gevaar is nog meer vertraging in de woningbouw!"

Naast steun van de wethouder voor de bespreking zijn ook SGP, GroenLinks en SP voor het bespreken van het onderwerp in de breedte. De SGP wil weten hoe het zit met de beloofde 50 procent gezondheidswinst. GroenLinks wil weten wat 'we' in Alphen aan den Rijn precies gaan doen. De SP meldt dat de verplichtingen niet afdwingbaar zijn. En daarmee zijn er ook vraagtekens bij het Akkoord zelf.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winacties tien jaar Alphens vandaag 09:53

WINNEN: een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje

Alphens.nl bestaat deze week 10 jaar en daarom pakken we uit met toffe winacties. Dit keer mogen wij een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje weggeven. Dat wordt ongetwijfeld genieten!

Rechtszaak gisteren 18:29

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Politie gisteren 17:02

Man is rijbewijs kwijt nadat hij met slok te veel op ging rijden

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 juni heeft een Alphense bestuurder wel heel diep in het glaasje gekeken. De 20-jarige man blies als beginnend bestuurder maar liefst 560 UG/L. Dat is meer dan zes keer zoveel als de toegestane hoeveelheid.