Josh Walet

Replica van VOC schip vaart door de Rijn

“Is het Michiel de Ruyter?”, zo klonk het op social media toen een groot handelsschip zondagochtend werd gespot op de Rijn in Alphen. Het was een bijzonder gezicht, te midden van de andere boten op de Rijn. Het handelsschip blijkt een replica te zijn van het VOC handelsschip de Halve Maen.

Om nog onbekende reden maakte het schip afgelopen weekend een rondvaart door het Groene Hart. Op zaterdag overnachtte het schip in Gouda, op zondag voer het schip onder andere via de Rijn terug naar Volendam. In het voorjaar legde het schip daar al eerder aan, maar nu pronkt het schip opnieuw in het Noord-Hollandse vissersdorp. De komende twee maanden kunnen belangstellenden het schip daar bezichtigen. 

Het museumschip is het meest bekend als ontdekkingschip en de 1609 vaart naar Manhattan Eiland, zo luidt het op de website van de Halve Maen. “Daarvoor had de Halve Maen als vrachtschip meegedaan aan de belangrijke bulkgoederenhandel, de zogenaamde ‘moedernegotie’, zout voor graan in de Baltische staten en dan via de stapelmarkten in Europa graan voor zilveren realen. En als echt handelsschip was hij lang actief in inter-aziatische handel om zilveren realen peper te kopen.” 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 11:49

Nieuwe partners ondersteuning

Inwoners die ondersteuning nodig hebben op diverse levensgebieden, kunnen daarvoor hulp krijgen, denk aan mensen met psychische problematiek, een beperking of chronische ziekte.

Politie gisteren 16:37

Bericht over beroving via Burgernet verspreid

Vrijdagmiddag 23 juli is er via Burgernet een bericht verspreid over een beroving in de omgeving van de Paradijslaan/Castellumstraat in Alphen. Naar de verdachten wordt gezocht.