Josh Walet

Replica van VOC schip vaart door de Rijn

“Is het Michiel de Ruyter?”, zo klonk het op social media toen een groot handelsschip zondagochtend werd gespot op de Rijn in Alphen. Het was een bijzonder gezicht, te midden van de andere boten op de Rijn. Het handelsschip blijkt een replica te zijn van het VOC handelsschip de Halve Maen.

Om nog onbekende reden maakte het schip afgelopen weekend een rondvaart door het Groene Hart. Op zaterdag overnachtte het schip in Gouda, op zondag voer het schip onder andere via de Rijn terug naar Volendam. In het voorjaar legde het schip daar al eerder aan, maar nu pronkt het schip opnieuw in het Noord-Hollandse vissersdorp. De komende twee maanden kunnen belangstellenden het schip daar bezichtigen. 

Het museumschip is het meest bekend als ontdekkingschip en de 1609 vaart naar Manhattan Eiland, zo luidt het op de website van de Halve Maen. “Daarvoor had de Halve Maen als vrachtschip meegedaan aan de belangrijke bulkgoederenhandel, de zogenaamde ‘moedernegotie’, zout voor graan in de Baltische staten en dan via de stapelmarkten in Europa graan voor zilveren realen. En als echt handelsschip was hij lang actief in inter-aziatische handel om zilveren realen peper te kopen.” 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Horeca vandaag 15:27

Win een verzorgd avondje ‘Beats ’n Eats’ voor twee personen

Bij Hen introduceert binnenkort iets nieuws. Vanaf 1 oktober organiseren zij elke donderdag namelijk ‘Beats ’n Eats’. Donderdag is de nieuwe vrijdag, dus je uitgaansavondje vier je lekker Bij Hen! Extra leuk: wij mogen namens Bij Hen een compleet verzorgd avondje voor twee personen weggeven. 

Blog Sport vandaag 12:26

ARC hoort er helemaal bij in de Hoofdklasse A

ARC hoeft voor geen enkele tegenstander meer bang te zijn. Dat is de conclusie na een geweldige start van de competitie. Rijsoord en Smitshoek werden probleemloos ter zijde geschoven en zaterdag werd zelfs gewonnen van het kapitaalkrachtige DHSC.

Overige vandaag 11:44

Leuzen aangebracht op straat in het Europapark

Bij de handhavers van de gemeente Alphen aan den Rijn zijn de afgelopen dagen meerdere meldingen binnengekomen van leuzen in het Europapark. In het zwart zijn er teksten aangebracht als ‘stop pedofilie’, ‘red kinderen’, en ‘stop kinderoffers’.