Josh Walet

Replica van VOC schip vaart door de Rijn

“Is het Michiel de Ruyter?”, zo klonk het op social media toen een groot handelsschip zondagochtend werd gespot op de Rijn in Alphen. Het was een bijzonder gezicht, te midden van de andere boten op de Rijn. Het handelsschip blijkt een replica te zijn van het VOC handelsschip de Halve Maen.

Om nog onbekende reden maakte het schip afgelopen weekend een rondvaart door het Groene Hart. Op zaterdag overnachtte het schip in Gouda, op zondag voer het schip onder andere via de Rijn terug naar Volendam. In het voorjaar legde het schip daar al eerder aan, maar nu pronkt het schip opnieuw in het Noord-Hollandse vissersdorp. De komende twee maanden kunnen belangstellenden het schip daar bezichtigen. 

Het museumschip is het meest bekend als ontdekkingschip en de 1609 vaart naar Manhattan Eiland, zo luidt het op de website van de Halve Maen. “Daarvoor had de Halve Maen als vrachtschip meegedaan aan de belangrijke bulkgoederenhandel, de zogenaamde ‘moedernegotie’, zout voor graan in de Baltische staten en dan via de stapelmarkten in Europa graan voor zilveren realen. En als echt handelsschip was hij lang actief in inter-aziatische handel om zilveren realen peper te kopen.” 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 23:07

Wethouder Van Velzen: “Ik had de framing niet voorzien”

Wethouder Kees van Velzen en in zijn kielzog wethouder Han de Jager kregen in de raad van donderdag 26 november vragen over de lift in de bibliotheek van Alphen aan den Rijn. Van Velzen wees op wat er wel is: "Wat ik in alle publiciteit mis, is de betrokkenheid en dienstverlening van de bibliotheek."

Overige gisteren 20:31

Raadslid Bas Wienbelt ontvangt Lintje

Raadslid Bas Wienbelt uit Alphen aan den Rijn ontving tijdens de raadsvergadering van 26 november 2020 uit handen van burgemeester Spies een Koninklijke onderscheiding (Lintje). Wienbelt is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Advertorial Overige gisteren 18:47

Diverse soorten maten kerstbomen koop je bij Kabalt Kerstbomen

Kerst begint met een mooie kerstboom kopen bij Kabalt Kerstbomen! Ook dit jaar is er weer een ruime keuze uit diverse soorten en maten. Ga bijvoorbeeld voor een mooie Nordmann kerstboom, al verkrijgbaar vanaf € 15! Dagelijks staat Duncan Kabalt vanaf 10:00 uur 's ochtends voor je klaar.

Wonen en bouwen gisteren 16:53

Alphenaren verdeeld over plannen Castellum en starten petities

Wel of geen 3,7 miljoen naar Theater Castellum? Dat is iets waar Alphenaren het niet echt over eens lijken te zijn. Zo werd er eerst een petitie in het leven geroepen om het theater te behouden, maar enkele dagen later volgde een petitie om het Castellum níet te behouden.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 15:21

Peutersurvival start weer in januari 2021

Op 6 en 9 januari start De Thermen2 met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.

Overige gisteren 14:39

Harmonie Arti brengt unieke digitale en muzikale kerstgroet

Met de kerstdagen is het een mooi moment om te laten blijken dat je aan iemand denkt. Dit kan natuurlijk in de vorm van een traditionele kerstkaart, maar de Alphense Harmonie Arti heeft wat anders bedacht. De muzikanten hebben een vrolijke muziekvideo opgenomen, waarin een persoonlijke groet kan worden gemonteerd.