Rode Kruis maakt praatje aan de deur bij 80-plussers

Vrijwilligers van het Rode Kruis bellen op 7 en 8 mei aan bij de 80-plussers in de gemeente Alphen aan den Rijn. En vragen aan de deur – op veilige afstand – hoe het met hen gaat. Hiermee willen gemeente, Tom in de buurt en Rode Kruis tachtig-plussers een hart onder de riem steken en bovendien wijzen op welke ondersteuning in de gemeente Alphen aan den Rijn beschikbaar is.

Hoe gaat het met Alphenaren van 80 jaar en ouder? Al weken gaan de vaste activiteiten niet door. Uitjes zijn afgelast. Mensen ontvangen wordt afgeraden. En het is ook niet mogelijk om even ergens een kopje koffie te drinken. Wat betekent dit voor deze oudere senioren die zelfstandig wonen? Gaat het goed met ze? Redden ze het – ook nu het zo lang duurt?

Praatje op afstand

De gemeente Alphen aan den Rijn, Tom in de buurt en Rode Kruis willen dit graag weten. Daarom organiseren ze op 7 en 8 mei een huis-aan-huisactie. Vrijwilligers van het Rode Kruis bellen dan aan bij tachtig-plussers. Tijdens een praatje op afstand horen ze graag hoe het met hen gaat en waar deze oudere senioren mee zitten en tegenaan lopen. Ze worden gewezen op de ondersteuningsmogelijkheden, en hulpvragen die tijdens het gesprek naar boven komen, worden waar nodig doorgezet.

De vrijwilligers zijn te herkennen aan een Rode Kruis-hesje. Ze blijven aan de voordeur en houden 1,5 meter afstand. En ze komen niet met lege handen. Iedere tachtig-plusser ontvangt een presentje: een puzzelboekje met leuke tips. Dit boekje wordt bij voorkeur persoonlijk overhandigd, maar als niet wordt open gedaan, ligt het in de brievenbus.

Volop ondersteuning beschikbaar

Het is momenteel niet mogelijk om op het Serviceplein van de gemeente binnen te lopen met een vraag. Ook de locaties van Tom in de buurt zijn dicht. Telefonisch en online zijn zowel gemeente als Tom in de buurt goed te bereiken. Maar maken ouderen daar gebruik van? Trekken tachtig-plussers aan de bel als ze ondersteuning nodig hebben? Weten ze welke mogelijkheden er zijn? Het Rode Kruis heeft een luisterlijn waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Weet iedereen van het bestaan? Wordt hier gebruik van gemaakt?


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 13:06

Inenten zorgmedewerkers ook in de regio Hollands Midden van start gegaan

Vrijdagochtend 15 januari was ook voor GGD Hollands Midden het moment daar: de start van het vaccineren van zorgmedewerkers. De eerste vierhonderd zorgmedewerkers worden vandaag ingeënt in Leiden. Duizenden zorgmedewerkers zullen de komende periode volgen.

Advertorial Overige vandaag 10:11

Autismecentrum De Basis: ‘’We willen nog meer kinderen helpen’’

Autismecentrum De Basis is een autismecentrum voor Alphen en omstreken. Jongeren van 8 tot en met 18 jaar kunnen hier dagelijks hun ei kwijt. ‘’Met een-op-een begeleiding zorgen we altijd voor leerdoelen die het beste bij de jongeren passen’’, laat Luuk Samsom weten. Samen met collega's Sabine, Gwenda en Willemijn maakte hij plannen en ideeën, wat uiteindelijk leidde tot een doorstart van het voormalige Autismecentrum 2play.

Dakar Rally vandaag 09:03

Drukke dag voor Tim en Tom Coronel bij de Dakar Rally

Dat de laatste loodjes zwaar zijn, werd weer eens bevestigd in de elfde etappe van Dakar 2021. De voorlaatste dag was, zoals Alphenaar Tim Coronel het omschreef bij aankomst in het bivak bij Yanbu, ‘een echte, zware Dakardag’. Tim en Tom hadden er hun handen vol aan, maar wisten wel weer een 28e tijd neer te zetten, die hen naar de 25e plaats in het klassement bracht.