Eveline Verhoeve

ROMEINEN Badcultuur

In het Romeinse badhuis langs de weg naar de zuidelijke poort van het castellum Albaniana namen de soldaten een bad. Ook de bewoners rond het castellum konden hier gebruik van maken, het badhuis stond buiten de omwalling. Baden hield echter meer in dan je wassen, afdrogen en schoon weer naar buiten stappen.

Badhuizen hebben in de Romeinse tijd niet alleen een hygiënische maar ook een sociale functie. De Romeinen zitten er tenslotte niet in hun eentje. Bovendien hoort er een sportveld en een buitenzwembad bij een groter badhuis. Onder de zuilengang bij de entree zijn winkeltjes. Hier zijn ook de latrines, de Romeinse toiletten. Het hele complex, een thermen, lijkt zo behoorlijk veel op een moderne wellnessclub.

In het badhuis is de eerste grote hoge ruimte de kleedruimte. Hier kan iedereen zijn of haar kleren achterlaten in een van de vele houten planken met open vakken. Een verstandige Romein verruilt zijn schoenen voor een paar slippers met dikke houten zolen. De vloer is in sommige ruimten behoorlijk heet of juist koud en nat. Bovendien liggen er bakstenen tegelvloeren of mozaïeken.

De eerste echte badruimte die de gasten betreden, heeft koude baden. Deze worden gebruikt om af te koelen na een verblijf in de hete sauna. Ook wordt een koud bad wel gebruikt na een afspraak met een van de masseurs. Eventueel gaat na de massage een epileerder aan de slag met de ontharing van het lichaam.

In de volgende lauwwarme ruimte liggen de badgasten op een tafel. Er wordt geen zeep gebruikt, maar olie die hier wordt opgesmeerd. De smurrie – bestaande uit zweet, vuil en huidschilfertjes – wordt met een strigilus van de huid geschraapt. Door de olijfolie hebben de Romeinen dan een lekker zacht babyhuidje.
Vervolgens wordt de huid met de handen gekneed en behandeld met kleine takkenbossen. Het gaat er niet zachtjes aan toe, want het is de bedoeling dat de huid gaat gloeien.

In de laatste grote warme ruimte zijn warme baden en bekkens met water. Het water wordt via een waterleiding aangevoerd en in de riolering weer afgevoerd. Na de warme ruimte is er de terugweg naar de kleedruimte, het is ook mogelijk om gewoon nog een badgang te maken.

De verwarming van een badhuis wordt geregeld in de stookruimte. Het vuur zorgt dat er warme lucht onder de vloer en in de holle wanden stroomt. Dit systeem heet hypocaustum en is bij opgravingen gemakkelijk herkenbaar door de pilaartjes van platte baksteen onder de vloer en door een buizensysteem van holle stenen in de wanden.

In Albaniana was een thermen tussen de huidige Adventskerk en McDonalds. Thermen zijn groter en luxer en hebben meer voorzieningen dan een klein badhuis. De thermen van Albaniana vallen echter in het niet bij die in de grote steden, zoals Rome.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.