Eveline Verhoeve

ROMEINEN Boerderij

Toen de Romeinen zich langs de Rijn vestigden, woonden in de omgeving boeren. Op de hoge delen in het kweldergebied stonden hun boerderijen en zij bewerkten het land en hielden vee. Visserij en jacht waren minder belangrijk dan voorheen.

Als het over de Romeinen gaat, denk je snel aan Rome met grote fora, tempelcomplexen, paleizen voor de rijken en flats voor het plebs. Langs de Romeinse noordgrens in de delta van de machtige rivier de Rijn zag het er toch iets anders uit. Het bestuurscentrum Forum Hadriani, Romeins Voorburg, was de enige stad in de wijde omtrek.

Albaniana was een klein fort maar daarom niet minder echt Romeins. In het begin was het van hout, maar later hadden de gebouwen stenen muren en echte pannen op het dak. De verdedigingswerken en poorten waren behoorlijk imposant of je nu met een boot over de rivier arriveerde of dat je over de weg het castellum  naderde.
Het badhuis buiten de muren deed niet onder voor dat van Heerlen, wellicht kleiner maar evengoed een echte thermen. En ook het kampdorp, de vicus, was net als elders. Er stonden pakhuizen langs de rivier en langs de wegen huizen voor de inwoners die aan het leger geld verdienden.

Het omringende kweldergebied was bebost. Op de open stukken grond verbouwden inheemse boeren hun gewassen. De boerderijen stonden op hoger gelegen gronden om droge voeten te houden.

De boerderij waren zoals alle boerderijen al eeuwen waren in de ijzertijd. Een rechthoekig bouwwerk van hout en leem met een zwaar overhangend rieten dak met een deur in de lange kant. In het midden van de boerderij was een grote vuurplaats waar ook werd gekookt. Aan de ene kant was de leefruimte van de mensen en de andere kant werd gebruikt als stal voor de dieren.

Een nederzetting bestond uit een groepje boerderijen. Vaak van verwanten en zeker van boeren die in de regio een stam vormden. De elite, de inheemse adel, had meer bezittingen dan de anderen en meer zeggenschap. Toch waren ook de adellijke families gewoon boeren.

In het kweldergebied was veeteelt belangrijker dan akkerbouw. Vee was beter bestand tegen het zompige landschap dan akkergewassen. Elke boerderij was zelfvoorzienend. Voedsel, kleding, gereedschap en wat er nog meer nodig was, het werd allemaal zelf gemaakt.

Toen de Romeinen eenmaal vaste voet langs de grensrivier hadden, werd op de boerderijen vrijwel zeker ook het een en ander ten behoeve van de legionairs geproduceerd. En andersom werden inheemse producten in de boerderijen langzaam vervangen door Romeinse import.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.