Eveline Verhoeve

ROMEINEN Puls

Het Romeinse leger kwam weliswaar uit alle delen van het enorme Romeinse Rijk, maar de manier waarop de soldaten leefden lijkt overal op elkaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voedsel dat zij aten.

De manschappen en hun officier aten veel dezelfde granen en groenten. Het onderscheid zit grotendeels in het fruit. Zo at de centurio olijven, perziken, zoete kersen en druiven. De soldaten hadden frambozen, pruimen en vlierbessen.

Wat elke rechtgeaarde Romein at was graan. Er werd brood gemaakt van graan. Maar, er werd vooral een gevulde pap gemaakt van graan. In de pap zaten behalve de granen ook groenten of kaas en honing. Er zijn verschillende graansoorten in gebruik. Voorbeelden zijn het ouderwetse spelt, gerst, haver, broodtarwe en rogge.

Zo’n Romeinse pap heet puls. Voor puls zijn veel verschillende recepten.
De oudst bekende is Puls Punica. Dit wordt bereid met grutten, geslepen graankorrels. De grutten worden in water geweekt tot ze zacht zijn. Daarna gaan de grutten in een andere kom en worden gemengd met verse kaas, honing en een ei.
Vaker echter wordt het graan gemengd met smakelijk vocht en gekookt  of gestoofd met groenten. Spelt met een simpele saus lijkt het meest op risotto. Gerst met groenten lijkt meer op een groentesoep.

Veel recepten van echte Romeinse gerechten zijn opgetekend door de vierde-eeuwse lekkerbek Apicius. Hij heeft genoeg kookboeken geschreven om een goed beeld te geven van wat de Romeinen op tafel zetten.
Tijdens de opgravingen in het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn zijn veel granen, peulvruchten, groenten, tuinkruiden, fruit en noten gevonden. Soms zijn enkel de pitten of de pollen overgebleven.

In het Romeinse castellum waren zes barakken verdeeld in tien ruimten voor de legionairs, de soldaten, met op een van de kopse kanten een woning voor de centurio. Tijdens het eten verdween er weleens iets onder de vloer. Dat zijn de restjes die archeologen tweeduizend jaar later terug hebben gevonden. En zo weten we wat er bij de Romeinen in het Alphense castellum op tafel stond.  

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”