Eveline Verhoeve

ROMEINEN Puls

Het Romeinse leger kwam weliswaar uit alle delen van het enorme Romeinse Rijk, maar de manier waarop de soldaten leefden lijkt overal op elkaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voedsel dat zij aten.

De manschappen en hun officier aten veel dezelfde granen en groenten. Het onderscheid zit grotendeels in het fruit. Zo at de centurio olijven, perziken, zoete kersen en druiven. De soldaten hadden frambozen, pruimen en vlierbessen.

Wat elke rechtgeaarde Romein at was graan. Er werd brood gemaakt van graan. Maar, er werd vooral een gevulde pap gemaakt van graan. In de pap zaten behalve de granen ook groenten of kaas en honing. Er zijn verschillende graansoorten in gebruik. Voorbeelden zijn het ouderwetse spelt, gerst, haver, broodtarwe en rogge.

Zo’n Romeinse pap heet puls. Voor puls zijn veel verschillende recepten.
De oudst bekende is Puls Punica. Dit wordt bereid met grutten, geslepen graankorrels. De grutten worden in water geweekt tot ze zacht zijn. Daarna gaan de grutten in een andere kom en worden gemengd met verse kaas, honing en een ei.
Vaker echter wordt het graan gemengd met smakelijk vocht en gekookt  of gestoofd met groenten. Spelt met een simpele saus lijkt het meest op risotto. Gerst met groenten lijkt meer op een groentesoep.

Veel recepten van echte Romeinse gerechten zijn opgetekend door de vierde-eeuwse lekkerbek Apicius. Hij heeft genoeg kookboeken geschreven om een goed beeld te geven van wat de Romeinen op tafel zetten.
Tijdens de opgravingen in het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn zijn veel granen, peulvruchten, groenten, tuinkruiden, fruit en noten gevonden. Soms zijn enkel de pitten of de pollen overgebleven.

In het Romeinse castellum waren zes barakken verdeeld in tien ruimten voor de legionairs, de soldaten, met op een van de kopse kanten een woning voor de centurio. Tijdens het eten verdween er weleens iets onder de vloer. Dat zijn de restjes die archeologen tweeduizend jaar later terug hebben gevonden. En zo weten we wat er bij de Romeinen in het Alphense castellum op tafel stond.  

Deel 7 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 09:14

Koningin op virtueel werkbezoek bij de gemeente Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn ontving op woensdag 30 september hoog bezoek: koningin Máxima kwam op werkbezoek. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gebeurde dit niet fysiek, maar digitaal. Er werd gesproken over de aanpak van schuldenproblematiek.

Voor Kinderen gisteren 16:59

Kinderen voor Kinderen gaat op bezoek in Museumpark Archeon

De Kinderboekenweek 2020 is van start gegaan. Het thema is ‘En toen?’, waarbij we teruggaan in de geschiedenis. Kinderkoor Kinderen voor Kinderen is letterlijk de geschiedenis ingedoken en bracht hiervoor een bezoek aan Museumpark Archeon in Alphen.

Evenementen gisteren 15:55

Horrorliefhebbers zijn welkom in Alphens Spookhuis

Op maandag 19 oktober opent de ‘Fright Factory’ haar deuren aan de Olympiaweg in Alphen aan den Rijn. Deze Halloween experience is een project vanuit Poppodium MAX en Stichting De Fantasie Compagnie.

Rechtszaak gisteren 15:04

OM eist jeugd-tbs tegen tiener voor doodsteken neef

De 19-jarige Alphenaar die op 23 februari zijn 16-jarige neef uit Amsterdam doodstak in de Diamantbuurt in Alphen had waanbeelden, zo zei hij zelf tijdens de zitting op woensdag 30 september. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jeugd-tbs geëist tegen de verdachte.