Eveline Verhoeve

ROMEINEN Puls

Het Romeinse leger kwam weliswaar uit alle delen van het enorme Romeinse Rijk, maar de manier waarop de soldaten leefden lijkt overal op elkaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voedsel dat zij aten.

De manschappen en hun officier aten veel dezelfde granen en groenten. Het onderscheid zit grotendeels in het fruit. Zo at de centurio olijven, perziken, zoete kersen en druiven. De soldaten hadden frambozen, pruimen en vlierbessen.

Wat elke rechtgeaarde Romein at was graan. Er werd brood gemaakt van graan. Maar, er werd vooral een gevulde pap gemaakt van graan. In de pap zaten behalve de granen ook groenten of kaas en honing. Er zijn verschillende graansoorten in gebruik. Voorbeelden zijn het ouderwetse spelt, gerst, haver, broodtarwe en rogge.

Zo’n Romeinse pap heet puls. Voor puls zijn veel verschillende recepten.
De oudst bekende is Puls Punica. Dit wordt bereid met grutten, geslepen graankorrels. De grutten worden in water geweekt tot ze zacht zijn. Daarna gaan de grutten in een andere kom en worden gemengd met verse kaas, honing en een ei.
Vaker echter wordt het graan gemengd met smakelijk vocht en gekookt  of gestoofd met groenten. Spelt met een simpele saus lijkt het meest op risotto. Gerst met groenten lijkt meer op een groentesoep.

Veel recepten van echte Romeinse gerechten zijn opgetekend door de vierde-eeuwse lekkerbek Apicius. Hij heeft genoeg kookboeken geschreven om een goed beeld te geven van wat de Romeinen op tafel zetten.
Tijdens de opgravingen in het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn zijn veel granen, peulvruchten, groenten, tuinkruiden, fruit en noten gevonden. Soms zijn enkel de pitten of de pollen overgebleven.

In het Romeinse castellum waren zes barakken verdeeld in tien ruimten voor de legionairs, de soldaten, met op een van de kopse kanten een woning voor de centurio. Tijdens het eten verdween er weleens iets onder de vloer. Dat zijn de restjes die archeologen tweeduizend jaar later terug hebben gevonden. En zo weten we wat er bij de Romeinen in het Alphense castellum op tafel stond.  

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:11

Lunchen bij ’t Zusje in Park Rijnstroom: Bourgondisch genieten in de middagzon

Sinds begin april is Alphen aan den Rijn een culinaire hotspot rijker: ’t Zusje heeft haar deuren geopend in het sfeervolle Park Rijnstroom. En hoewel het restaurant vooral bekendstaat om haar avondvullende bourgondische dinerformule, kun je er nu ook overdag terecht voor een verrassende lunchervaring.

Weekoverzicht gisteren 14:33

Het belangrijkste nieuws van week 17 in één overzicht

Wat gebeurde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een dringende oproep van kledingbank Alphen tot meer informatie over de Alphense traditie in de Julianastraat. Je leest het hier!

Muziek gisteren 12:33

De Alphense Orgelzomer in Alphen aan den Rijn

Van april tot en met september 2025 is er de Alphense Orgelzomer in Alphen aan den Rijn. Jong muzikaal talent uit de regio treedt op onder begeleiding van Simon Stelling. De Adventskerk nodigt je uit om te komen kijken en luisteren naar prachtige muzikale stukken. 

Terugblik gisteren 11:34

Zonnige en feestelijke Koningsdag in Alphen aan den Rijn

Zonnebril op, oranje outfit aan en genieten maar! In Alphen aan den Rijn zat de sfeer er zaterdag al vroeg in tijdens Koningsdag. Overal klonken vrolijke deuntjes, kleedjes lagen vol schatten en het Europapark veranderde in een paradijs voor kinderen.

Terugblik gisteren 10:24

Ouderwets straatfeest in de Julianastraat

Alphen aan den Rijn vierde vrijdagavond Koningsnacht in stijl. In de Julianastraat werd de traditie in ere hersteld met een straatfeest, georganiseerd door Alle Hens en Café Schatjes.