Eveline Verhoeve

ROMEINEN Puls

Het Romeinse leger kwam weliswaar uit alle delen van het enorme Romeinse Rijk, maar de manier waarop de soldaten leefden lijkt overal op elkaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het voedsel dat zij aten.

De manschappen en hun officier aten veel dezelfde granen en groenten. Het onderscheid zit grotendeels in het fruit. Zo at de centurio olijven, perziken, zoete kersen en druiven. De soldaten hadden frambozen, pruimen en vlierbessen.

Wat elke rechtgeaarde Romein at was graan. Er werd brood gemaakt van graan. Maar, er werd vooral een gevulde pap gemaakt van graan. In de pap zaten behalve de granen ook groenten of kaas en honing. Er zijn verschillende graansoorten in gebruik. Voorbeelden zijn het ouderwetse spelt, gerst, haver, broodtarwe en rogge.

Zo’n Romeinse pap heet puls. Voor puls zijn veel verschillende recepten.
De oudst bekende is Puls Punica. Dit wordt bereid met grutten, geslepen graankorrels. De grutten worden in water geweekt tot ze zacht zijn. Daarna gaan de grutten in een andere kom en worden gemengd met verse kaas, honing en een ei.
Vaker echter wordt het graan gemengd met smakelijk vocht en gekookt  of gestoofd met groenten. Spelt met een simpele saus lijkt het meest op risotto. Gerst met groenten lijkt meer op een groentesoep.

Veel recepten van echte Romeinse gerechten zijn opgetekend door de vierde-eeuwse lekkerbek Apicius. Hij heeft genoeg kookboeken geschreven om een goed beeld te geven van wat de Romeinen op tafel zetten.
Tijdens de opgravingen in het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn zijn veel granen, peulvruchten, groenten, tuinkruiden, fruit en noten gevonden. Soms zijn enkel de pitten of de pollen overgebleven.

In het Romeinse castellum waren zes barakken verdeeld in tien ruimten voor de legionairs, de soldaten, met op een van de kopse kanten een woning voor de centurio. Tijdens het eten verdween er weleens iets onder de vloer. Dat zijn de restjes die archeologen tweeduizend jaar later terug hebben gevonden. En zo weten we wat er bij de Romeinen in het Alphense castellum op tafel stond.  

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!