Eveline Verhoeve

ROMEINEN Terra sigillata

Mooi woord: terra sigillata. Het is een bekend soort Romeins aardewerk. Steenrood en vaak voorzien van reliëfs in de wanden. Hoewel het relatief kostbaar is, is wel de helft van de aardewerk vondsten in het Romeinse fort in Alphen terra sigillata.

Het Romeinse castellum Albaniana in hartje Alphen aan den Rijn heeft bestaan van het jaar 41 tot het einde van de derde eeuw. Er is terra sigillata gevonden uit de hele periode. Van veel van de vondsten is duidelijk waar het aardewerk is gemaakt: in welke regio, in welke werkplaats en zelfs door welke pottenbakker.
Oorspronkelijk werd terra sigillata in Arezzo en Pisa gemaakt. Maar in de eerste eeuw na Christus werd het vooral in Zuid-Gallië (Frankrijk) gemaakt en weer later in Midden- en Oost-Gallië. De kwaliteit van het baksel en de vormen kunnen worden gelinkt aan de plaats van herkomst. Daarom is terra sigillata goed dateerbaar.

Er is in Alphen veel Zuid-Gallische terra sigillata gevonden. Zelfs uit de periode van voor  Claudius in de prille beginjaren van Albaniana. Deze keizer veroverde in het jaar 43 Britannia. Het Alphense castellum is dan ook niet in zijn opdracht gebouwd, maar in die van zijn voorganger Caligula.
Er zijn uit de periode van voor de Bataafse opstand in 69-70 toen het Alphense fort tot de bodem afbrandde, scherven van borden, kommen en kommetjes, schalen en wellicht zelfs een kelk gevonden.

Er is veel minder terra sigillata uit de latere Midden- en Oost-Gallische periode gevonden. Er zijn maar een paar Oost-Gallische vondsten gedaan uit de late tweede eeuw of de vroege derde eeuw. Daar zitten dan weer wel een paar bijzondere stukken tussen, zoals een bord met een holle boden en de bodem van een mortarium, een Romeinse wrijfschaal.
Dat heeft trouwens meer te maken met de afbraak en verstoring uit de na-Romeinse periode plus hergebruik van materiaal, dan dat het bewijst dat dit er niet was.

Aardewerk wordt, net als bijvoorbeeld dakpannen, over het algemeen gestempeld door de pottenbakker die het stuk heeft gemaakt. Op de Alphense terra sigillata zijn 36 verschillende stempels aangetroffen. Hiervan komen 31 stuks uit La Graufesenque in Aveyron in het zuiden van Gallië. De meeste pottenbakkers hier werkten in het midden van de eerste eeuw.

2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar: Alphen, wereldstad aan de Limes. Met deze serie artikelen staan we stil bij het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.