Folkert van Wijk

ROMEINEN Vrachtschepen

De beroemde Schepen van Zwammerdam zijn de eerste transportschepen van dit type die teruggevonden zijn. De schepen lagen bijna tweeduizend jaar onder de grond. Met deze boten werd van alles over de rivier vervoerd: vracht en mensen.

De Oude Rijn was in de Romeinse tijd de hoofdstroom in de delta van deze grote en machtige rivier. Rivieren waren toen al heel lang belangrijk voor vervoer van mensen en vracht. Er voeren handelsschepen via een route van de Noordzee naar de Zwarte Zee. Er voeren ook handelsschepen over zee via een route van de Noordzee naar het westelijke Middellandse Zeegebied. De overslag van binnenschepen naar zeewaardige schepen was in Zeeland.

Schepen van het type Zwammerdam zijn na de eerste opgraving bij het dorp Zwammerdam ook elders langs de Rijn gevonden. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat deze transportschepen ergens in de delta zijn gemaakt. Het hout is namelijk niet ingevoerd, maar het gaat vooral om lokaal gekapte bomen. Er moet daarom minstens één scheepswerf zijn geweest. De locatie daarvan is vooralsnog niet bekend.

De schepen waren alle drie platbodems. Een ervan had zeker een zeil, van de andere is dat niet vastgesteld. De schepen konden worden geroeid en minstens een ervan zeilde dus over de rivier. Sturen gebeurde met een grote stuurriem met een totale lengte van een meter of vijf.

Elk fort langs de Rijn en Oude Rijn had een lange kade. Zo ook in Alphen aan den Rijn. Een traject van ongeveer 150 meter is goed onderzocht. Langs deze kade konden grote vrachtschepen aanmeren. De vracht werd opgeslagen in grote pakhuizen. Aan de zuidkant van het fort, langs de huidige Julianastraat, zijn twee grote pakhuizen gevonden.

Behalve vracht vervoerden grote schepen ook passagiers: de bemanning, reizigers en wellicht manschappen uit het Romeinse leger. Sommige vrachtschepen waren voorzien van een roef. Deze werd gebruikt als woonruimte met slaapplaatsen, opbergruimte en een kookplaats.

Deel 31 van een serie artikelen over het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:01

Alphen heeft vanaf nu ook elektrische deelscooters

Vanaf vandaag, 20 april, stelt GO Sharing 75 elektrische deelscooters beschikbaar in de gemeente Alphen aan den Rijn. De elektrische deelscooters zijn een vorm van deelmobiliteit en is een duurzaam vervoersalternatief.

Overige vandaag 12:50

Uniek én hartverwarmend: kledingactie om de Alphense horeca te steunen

Alphen krijgt een eigen kledinglijn. En niet zomaar een kledinglijn! Alle marge komt namelijk ten goede aan de door corona getroffen Alphense horecaondernemers. De kledinglijn bestaat uit hoodies en T-shirts, waarbij € 12,50 netto per verkocht item ten goede komt aan de favoriete horecagelegenheid van de koper.

Advertorial Sport vandaag 12:13

Alphia wil Alphense jeugd in beweging brengen en start lokale campagne

Voetbalvereniging Alphia start met een lokale campagne gericht op de Alphense jeugd. Met deze campagne wil de voetbalclub niet alleen nieuwe jeugdleden werven, maar ook een onderliggende boodschap verspreiden aan de jeugd: ga lekker voetballen, juist in deze tijd.