Hans Doderer

Romeinse legionairs slaan hun kampen op in Archeon tijdens Romeinse weken

Van 31 juli tot en met 15 augustus zijn de jaarlijkse Romeinse weken in Museumpark Archeon. Romeinse legionairs slaan hun kamp op, zij worden vergezeld door ambachtslieden, dames en kinderen. Breng een bezoek aan het Romeinse kampement, bekijk de demonstraties en vele andere activiteiten. 

In het Romeinse grensdorp Trajectum ad Rhenum ontmoet je de Romeinen van Archeon. Ga langs bij de pottenbakker in de domus, breng een offer bij de tempel, zoek en ruik de kruiden in de hortus aromaticus (Romeinse kruidentuin) en bewonder het imposante badhuis. 

Beleef nu ook zelf hoe het is om een Romein te zijn en laat je trainen in het Romeinse leger, exerceer mee in het legioen en leer schrijven in de Romeinse school. Breng ook een bezoek aan de Zwammerdam restauratiewerf waar de zwammerdamschepen worden gerestaureerd. 

Breng ook een bezoek aan het Romeinse kampement van de Nederlandse levende geschiedenis groep Legio Secunda Augusta. Zij beelden het Romeinse en inheemse leven uit van ongeveer 50 tot 150 na christus door middel van re-enactment. Legio Secunda Augusta heeft niet alleen militairen die het Romeinse soldatenleven laten zien, maar ook burgers met hun bezigheden als leer bewerken, kleding maken, koken, mozaïek leggen en masseren. De militaire afdeling bestaat naast de herkenbare romeinse legionairs ook uit auxilia, oftewel de hulptroepen die uit onze regio kunnen komen, maar ook uit de vele andere windstreken van het Romeinse Rijk.

Tekst loopt door onder de foto

Romeinse weken archeon 1.jpg 

Speedlezingen van de VVvA

Tijdens de Romeinse weken zijn er op zaterdag en zondag speedlezingen over interessante Romeinse onderwerpen. De speedlezingen worden georganiseerd door de Vereniging Vrienden van Archeon en duren circa 20 minuten. 

Dag 

Tijd 

Speedlezing 

Spreker 

31 juli 

11:30 uur 

'Minerva, de Matrona van Heerlen', Globalisatie in de Romeinse wereld 

Fabienne Maraite 

1 augustus 

11:30 uur 

'Het nieuwe thermenmuseum ontdekt', Het publieksboek uit het hart 

Jody Martens 

7 augustus 

11:30 uur 

'Wie zou dat gebruikt hebben?', Een parfumflesje uit hart en ziel 

Ada van Werkhoven en
Nelly van der Knaap 

8 augustus 

11:30 uur 

'Wee de overwonnenen' 

Alexander van de Bunt 

14 augustus 

11:30 uur 

Iedereen op een prettige manier samen aan het werk 

Jan Jennissen 

15 augustus 

11:30 uur 

Constructing the Limes 

Dr. Saskia Stevens 

Vroege vogels opening op zondag

Op zondag bezoek je Archeon nog voor de officiële openingstijden. Voor de vroege vogels heeft Archeon op de zondagen om 09:00 uur een speciale rondleiding in de natuur van het museumpark en ontdek je de leukste plekjes. 

Samen een veilig bezoek aan Archeon   

Archeon voert de maatregelen door uit het protocol ‘Samen een veilig bezoek aan Archeon’, welke aansluiten bij de richtlijnen van het RIVM. Dit protocol is samengesteld aan de hand van het protocol Club van 11, de Nederlandse Museumvereniging en het coronaprotocolteam van Archeon. Doordat ze deze maatregelen strikt naleven, zorgen ze ervoor dat jouw dagje uit plezierig blijft verlopen. 

Om Archeon te bezoeken hebben alle bezoekers een geldig entreebewijs en een aankomsttijdslot reservering nodig, ook als men al een ticket of Museumkaart heeft. Zo houdt Archeon de bezoekaantallen onder controle. Het bezoek kan gereserveerd worden op archeon.nl.  

Lees meer over de maatregelen op archeon.nl/nl/archeon-is-weer-open.html.   


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.