Gemeente Alphen aan den Rijn

Samenwerkingsovereenkomst getekend voor duurzame warmte Planetenbuurt

Gemeente Alphen aan den Rijn, Alrijne zorggroep (ziekenhuis Alphen aan den Rijn en verpleeghuis Oudshoorn) en Woonforte hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om een warmtenet te realiseren tussen Alrijne en Woonforte. 

Dit warmtenet moet uit te breiden zijn naar delen van de rest van de Planetenbuurt zodat woning- en pandeigenaren in een later stadium hierop kunnen aansluiten. De gemeente voert de regie op de aanbesteding van het warmtebedrijf. Dit project is een eerste stap in de voorbereiding naar een aardgasvrije toekomst in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Verduurzamen woningvoorraad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat daarnaast samen met de woning- en pandeigenaren in het gebied tussen het Alrijne Ziekenhuis en de Herculesflat van Woonforte op zoek naar oplossingen om hun woningen te verduurzamen en hiermee energie te besparen. Als woningeigenaren dit willen, kunnen zij mogelijk in een later stadium ook aansluiten op het warmtenet van Alrijne en Woonforte als dit succesvol is gerealiseerd. 

Doorstart

In oktober 2020 is bekend gemaakt dat een subsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) voor de Planetenbuurt niet is toegekend. De gemeente heeft toen samen met Alrijne en Woonforte onderzocht of het project toch in aangepaste vorm door kan gaan. Een stapsgewijze aanpak in de Planetenbuurt blijkt het meest haalbaar.

Voorbereiding op een aardgasvrije toekomst

In Nederland staan we voor de opgave om de CO2-uitstoot te verminderen door bestaande bouw te isoleren en een alternatief te vinden voor aardgas. Dit is vastgelegd in het landelijke Klimaatakkoord. De stip op de horizon is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Alle gemeenten in Nederland hebben de opdracht gekregen om voor eind 2021 een plan uit te werken waarin staat wanneer welke wijken van het aardgas afgaan (Transitievisie Warmte). Het project duurzame warmte Planetenbuurt is een voorbereiding op een aardgasvrije toekomst. De focus in dit project ligt op energiebesparing. Op deze manier helpen we de warmtetransitie op gang. De stap naar volledig aardgasvrij volgt op de langere termijn.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur gisteren 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen gisteren 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten gisteren 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 gisteren 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast gisteren 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.