Ingezonden

Saskia ten Have na veertig jaar onderwijs met pensioen

Saskia ten Have, wie kent haar niet? Menig Alphenaar heeft in de afgelopen veertig jaar muziekles van haar gehad. Na deze indrukwekkende carrière heeft ze op 1 januari van dit jaar haar werkzame leven in het onderwijs ingeruild voor een welverdiend pensioen.

Zowel in haar werk als haar vrije tijd speelt muziek een grote rol voor Saskia, die meerdere generaties muziekles heeft mogen geven. Haar carrière begon in augustus 1982 na de opleiding tot basisschooldocent en een vervolgopleiding aan het Conservatorium op CSG Driestar te Gouda, waar zij muziekles gaf aan de havo- en vwo-leerlingen.

In augustus 1983 maakte zij de overstap naar het Groene Hart Lyceum. In de jaren die volgden gaf zij muziekles aan alle niveaus en begeleidde zij de talentklassen, het leerlingenorkest en de koren van leerlingen en docenten. Ook was zij betrokken bij onderwijsontwikkeling en beleid. Na 31 jaar Voortgezet Onderwijs maakte Saskia de overstap naar het basisonderwijs en gaf muziekles op verschillende scholen.

Muziekles op De Fontein

In 2016 begon Saskia als vakdocent muziek op basisschool De Fontein. De school maakte toen de bewuste keuze om muziek een belangrijk onderdeel van het onderwijs te maken. Daar paste een enthousiaste en bevlogen vakdocent als Saskia zeker bij. Tot aan haar pensioen heeft zij muziekles en zangles gegeven van de kleuters tot aan groep 8, coachte zij de leerkrachten in het geven van kwalitatieve muzieklessen en leidde zij de schoolband. De muzikale leiding van het jaarlijkse schoolconcert in Theater Castellum was ook bij haar in goede handen.

Naast vakdocent muziek ondersteunde Saskia ook in de klassen, begeleidde zij leerlingen in hun ondersteuningsbehoefte en was zij nooit te beroerd om een dagje voor de klas te staan. Van handvaardigheid bij de kleuters tot gymles aan groep 8, nergens draaide zij haar hand voor om en ze deed alles met dezelfde passie en enthousiasme. Dat je vlak voor je pensioen nog vol energie kan zitten, merkte ook groep 8 tijdens het jaarlijkse schoolkamp, waar geen duin haar te hoog bleek om vol goede moed te beklimmen.

Het Juf Saskia Atelier

Deze maand hebben leerlingen, ouders en collega’s van De Fontein afscheid genomen van Saskia. Na eerst toegezongen te zijn door de hele school in het amfitheater, mocht zij naar het leeratelier van de school. Hier onthulde zij de nieuwe naam van deze muzikale creatieve broedplaats: het Juf Saskia Atelier.

Nog nagloeiend van trots maakte zij vervolgens een rondgang langs alle klassen. Elke groep had iets voor haar voorbereid rondom, hoe kan het ook anders, muziek. Aan het einde van de schooldag werd zij door een erehaag van kinderen uitgezwaaid en konden ook de ouders van de school (waaronder uiteraard ook oud-leerlingen) haar gedag zeggen. Hierna wachtte haar nog een gezellige middag en avond met haar collega’s, waar uiteindelijk toch echt het slotakkoord klonk en de club van gepensioneerde bevlogen leerkrachten weer een nieuw lid mocht begroeten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 16:53

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 12

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Vrijwilliger vandaag 15:24

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

Milieu en duurzaamheid vandaag 14:01

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 09:27

Tot en met april voordelig smullen van de beste Argentijnse spareribs bij El Caballo

Argentijns vlees dat écht uit Argentinië komt, en dan ook nog eens van de beste kwaliteit. Dat krijg je bij Argentijns restaurant El Caballo. Heb jij al trek in spareribs? Dan heeft het restaurant goed nieuws. Vanaf maandag 27 maart tot en met eind april eet je hun Argentijnse spareribs voor een nóg betere prijs.