Scala College

Scala goes Around the World een groot succes

In een tijd waar leerlingen tijdens thuisonderwijs veel achter hun laptop zitten en te weinig bewegen, kwam het Scala College met een ludiek idee om een rondje om de wereld te maken. Leerlingen én leraren van de school deden massaal mee en het doel is inmiddels behaald. 

Jasper van Duren, Docent Lichamelijke Opvoeding op het Scala College, vertelt over het idee en hoe de reis om de wereld is verlopen. ‘’We zitten natuurlijk in de coronaperiode. Scholen gingen weer dicht. Wij vinden, zeker als docent Lichamelijke Opvoeding, het ontzettend belangrijk om te bewegen. Door het thuisonderwijs zag je dat leerlingen veel minder gingen bewegen. LO-lessen vielen weg. Naast het playstationen, wat ze al veel doen, zaten ze ook nog de hele dag achter de laptop lessen te volgen, met veel schermtijd tot gevolg. Datzelfde geldt voor collega’s. Veel sportverenigingen en dergelijke waren dicht, waardoor je sowieso minder kon qua sport.’’ 

Challenge om de wereld 

Samen met een collega dacht Jasper na over een challenge om de leerlingen en hun collega’s aan het sporten te krijgen. Uiteindelijk was Scala goes Around the World geboren. ‘’Een rondje om de wereld is 40.075 kilometer. Laten we proberen met z’n allen een rondje om de wereld te bewegen. Dat deden we door onze activiteiten te uploaden. Heel veel collega’s en leerlingen hebben aan de reis bijgedragen, dus in die zin is ons doel wel bereikt’’, stelt Jasper. 

Uiteindelijk konden de twee sportleraren op veel steun van de leerlingen en leraren rekenen. ‘’Naarmate ik het plan beter uitlegde werden zij steeds enthousiaster. En een aantal leerlingen sport sowieso al: die gingen dan wat meer kilometers maken. Andere leerlingen waren er eigenlijk niet zo van, maar gingen dan toch een rondje wandelen. En dat konden we dan wel meenemen in het rondje om de wereld’’, vertelt Jasper. 

Samen meer bewegen 

Naast dat bewegen gezond is, zorgde het ludieke idee ook voor een bepaalde sociale cohesie. Jasper zag hoe leerlingen van alle klassen en collega’s samen voor hetzelfde doel streden. ‘’Gezamenlijk, niet alleen leerlingen, maar ook leraren gingen voor een bepaald doel, waarbij ook een soort competitie ontstond. Het had zo'n sociale, positieve druk, dat erin resulteerde dat de leerlingen ook mee gingen doen. Alles was mooi meegenomen, of het nu een fietsrit van 30 kilometer was of een wandeling van een kilometer.’’ 

Toen de twee LO-docenten filmpjes gingen maken over de reis waren leerlingen louter positief. ''Via Instagram en Facebook hielden wij leerlingen op de hoogte. Het werd steeds gekker'', vertelt hij. ''We zijn richting het zuidoosten vertrokken. Via Rusland, China, Indonesië, Australië, Mexico, Midden-Amerika en nog een stukje van het Verenigd Koninkrijk en zo kwamen wij weer terug in Nederland’’, vertelt Jasper over de fictieve reis.  

Uiteindelijk hebben de LO-docenten hun doel bereikt. Dat was niet alleen de reis om de wereld, dat was ook om iedereen van het Scala College te laten bewegen. ‘’Ik vond het leuk om te horen van leerlingen wat ze hadden gedaan en om dat terug te zien in de lijst. Goed om te zien dat zoveel leerlingen en leraren enthousiast waren. En dat zij bij hebben gedragen om dit doel te bereiken.’’ 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!