Gemeente Alphen aan den Rijn

Schadelijke stoffen geconstateerd in monsters compost

Op 26 maart 2022 was het landelijke compostdag. Hier deed Alphen aan den Rijn ook aan mee. Alphenaren konden bij het Ecopark gratis compost ophalen. Tv-programma EenVandaag heeft monsters van het uitgedeelde compost genomen en onderzocht.

Uit het onderzoek bleek dat in het compost lage concentraties pesticiden, PFAS en zware metalen aangetroffen zaten. PFAS,  poly- en perfluoralkylstoffen, zijn slecht afbreekbaar en slecht voor de gezondheid. Zo kunnen die stoffen, wanneer ze het menselijk lichaam binnenkomen, een nadelig effect hebben op het immuunsysteem en mogelijk kanker veroorzaken. Ook de inname van pesticiden en zware metalen hebben slechte gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren. Het college vroeg de afvalbranche hoe het mogelijk is dat dit in het compost zit en wat er aan gedaan kan worden.

"Ongewenste situatie"

“Uit onderzoek blijkt dat PFAS en pesticiden wijd verspreid zijn in onze maatschappij en daarom ook via het gft-afval in compost terecht komen”, begint de Vereniging Afvalbedrijven. “De Vereniging Afvalbedrijven VA vindt dit een ongewenste situatie, maar moet constateren dat dit probleem alleen is op te lossen door de oorzaak aan te pakken.”

De organisatie vervolgt: “Compost die leden van de VA uitleveren voldoet aan alle geldende normen.” Wel neemt de VA verantwoordelijkheid voor dit maatschappelijke probleem. Zij zetten zich al jaren in voor het verbeteren van de kwaliteit van ingezameld gft-afval.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 10:23

ARC MO13-1 kampioen in Hoofdklasse C

Na een zwaarbevochten 0-1 overwinning op sportpark Ter Specke tegen regerend kampioen FC Lisse, zijn de meiden van ARC O-13 onder leiding van het trainers trio Kraaij, Janssen en Lagerweij op overtuigende wijze kampioen geworden in de Hoofdklasse C.

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.