Gemeente Alphen aan den Rijn

Schone Lucht Akkoord

Gemeente Alphen aan den Rijn ondertekent samen met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, provincies en andere gemeenten het Schone Lucht Akkoord.

Luchtverontreiniging door bijvoorbeeld fijnstof en stikstofdioxiden behoort tot de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid. Als gevolg van blootstelling aan luchtverontreiniging leven Nederlanders op dit moment gemiddeld 9 maanden korter en overlijden jaarlijks 11.000 mensen vroegtijdig.

Deelnemende partijen in dit akkoord hebben als gezamenlijk doel om in 2030 minimaal 50% gezondheidswinst te bereiken ten opzichte van 2016. In het akkoord worden maatregelen voorgesteld voor de sectoren (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens (met name houtstook). Ook de bijdrage van de luchtvaart aan emissies in Nederland en de bijbehorende gezondheidseffecten wordt in beeld gebracht. Aanpak en maatregelen worden uitgewerkt in de Luchtvaartnota en het daaropvolgende Luchthavenverkeersbesluiten.

De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen decennia al sterk verbeterd. Auto’s worden schoner en steeds vaker elektrisch, de fiets is in de grote steden in opmars; steeds meer energie komt uit zon en wind en de landbouw wordt steeds duurzamer. Toch is er ook de komende jaren en decennia nog veel gezondheidswinst te behalen. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, het zorgt ook voor leefbare en aantrekkelijke steden.

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn wordt op verschillende manieren al invulling gegeven aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Met het Schone Lucht Akkoord kunnen gemeentelijke ambities op dit gebied versneld plaatsvinden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.