Sloop van het Rode Dorp begint in oktober

De woningen in het Rode Dorp zijn aan vervanging toe. Daarom worden alle woningen gefaseerd gesloopt en komen er nieuwbouwwoningen voor in de plaats. De sloop van de eerste woningen zou eigenlijk in juni van start gaan, maar door enige vertraging begint de sloop nu in oktober 2020.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Achterkant fase 2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Achterkant fase 1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Achterkant fase 3_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Interieurimpressie1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Plattegrond 5,10 meter woning fase 1_BloemenArchitecten.jpg (foto: Bloemen Architecten)
Interieurimpressie2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Plattegrond 5,40 meter woning_BloemenArchitecten.jpg (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 3_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)

De plannen voor de 172 nieuwbouwwoningen die in plaats van de oude woningen in het Rode Dorp zullen komen, zijn ontstaan door samenwerking tussen bewoners en verschillende partijen. Er bestond namelijk geen lang uitgewerkt plan voor de huurwoningen, enkel ideeën. Samen met de leden van klankbordgroep, architectenbureau Bloemen Architecten, aannemer ERA Contour (sinds december 2019) en Woonforte zijn de wensen en ideeën over de wijk en de woningen uiteindelijk tot plannen gemaakt.

Het uitwerken van de plannen tot in bestek en detailtekeningen duurde langer dan gepland, daarom is de start van de sloop een paar maanden uitgesteld. De sloop van de eerste fase start daarom nu in oktober 2020. De planning blijft hetzelfde, wat inhoudt dat de woningen van de eerste fase nieuwbouw eind 2021 worden opgeleverd. “Het is een groot project”, vertelt projectleider Paola van Kessel. “Naast dat wij bezig zijn, is ook de gemeente Alphen aan den Rijn bezig in het openbaar gebied. Wij werken nauw samen met de gemeente Alphen aan den Rijn om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen.”

Verdeeld in drie fases

De 172 woningen worden in drie fases gesloopt en gebouwd. Dit gebeurt per fase, wat inhoudt dat er niet tegelijkertijd op verschillende plekken in de wijk wordt gesloopt en gebouwd. Het bouwen van de woningen zal dan ook niet aansluitend gebeuren, ook omdat er nieuwe rioleringen, kabels en leidingen moeten worden aangelegd. Tussen bouw en sloop zullen per fase ongeveer zes maanden tussen zitten. “Dit gaat wat overlast geven in de wijk”, vertelt Bert Bosch van ERA Contour. “Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met bewoners en omwonenden.”

Mike de Bruijn van Bloemen Architecten licht toe dat er een aantal veranderingen zijn ten opzichte van eerdere ontwerpen. Zo komen er zwarte zonnepanelen en wordt bij alle woningen een lichtgrijze band toegevoegd als element, maar hoe dit element eruit ziet verschilt per fase. Bij fase 1 gaat het om een grijze band langs de dakpannen die meegaat met de vorm van het dak, bij fase 2 is het een grijze band die aan de boven- of onderkant langs de ramen loopt, en bij fase 3 betreft het een verticale grijze band om de twee woningen, waardoor het effect van een twee-onder-een-kapwoning wordt gecreëerd. Hoe dit eruit komt te zien tonen de bovenstaande ontwerpen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.