Sloop van het Rode Dorp begint in oktober

De woningen in het Rode Dorp zijn aan vervanging toe. Daarom worden alle woningen gefaseerd gesloopt en komen er nieuwbouwwoningen voor in de plaats. De sloop van de eerste woningen zou eigenlijk in juni van start gaan, maar door enige vertraging begint de sloop nu in oktober 2020.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Achterkant fase 2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Achterkant fase 1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Achterkant fase 3_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Interieurimpressie1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Plattegrond 5,10 meter woning fase 1_BloemenArchitecten.jpg (foto: Bloemen Architecten)
Interieurimpressie2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Plattegrond 5,40 meter woning_BloemenArchitecten.jpg (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 1_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 2_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)
Voorkant fase 3_BloemenArchitecten.png (foto: Bloemen Architecten)

De plannen voor de 172 nieuwbouwwoningen die in plaats van de oude woningen in het Rode Dorp zullen komen, zijn ontstaan door samenwerking tussen bewoners en verschillende partijen. Er bestond namelijk geen lang uitgewerkt plan voor de huurwoningen, enkel ideeën. Samen met de leden van klankbordgroep, architectenbureau Bloemen Architecten, aannemer ERA Contour (sinds december 2019) en Woonforte zijn de wensen en ideeën over de wijk en de woningen uiteindelijk tot plannen gemaakt.

Het uitwerken van de plannen tot in bestek en detailtekeningen duurde langer dan gepland, daarom is de start van de sloop een paar maanden uitgesteld. De sloop van de eerste fase start daarom nu in oktober 2020. De planning blijft hetzelfde, wat inhoudt dat de woningen van de eerste fase nieuwbouw eind 2021 worden opgeleverd. “Het is een groot project”, vertelt projectleider Paola van Kessel. “Naast dat wij bezig zijn, is ook de gemeente Alphen aan den Rijn bezig in het openbaar gebied. Wij werken nauw samen met de gemeente Alphen aan den Rijn om de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen.”

Verdeeld in drie fases

De 172 woningen worden in drie fases gesloopt en gebouwd. Dit gebeurt per fase, wat inhoudt dat er niet tegelijkertijd op verschillende plekken in de wijk wordt gesloopt en gebouwd. Het bouwen van de woningen zal dan ook niet aansluitend gebeuren, ook omdat er nieuwe rioleringen, kabels en leidingen moeten worden aangelegd. Tussen bouw en sloop zullen per fase ongeveer zes maanden tussen zitten. “Dit gaat wat overlast geven in de wijk”, vertelt Bert Bosch van ERA Contour. “Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met bewoners en omwonenden.”

Mike de Bruijn van Bloemen Architecten licht toe dat er een aantal veranderingen zijn ten opzichte van eerdere ontwerpen. Zo komen er zwarte zonnepanelen en wordt bij alle woningen een lichtgrijze band toegevoegd als element, maar hoe dit element eruit ziet verschilt per fase. Bij fase 1 gaat het om een grijze band langs de dakpannen die meegaat met de vorm van het dak, bij fase 2 is het een grijze band die aan de boven- of onderkant langs de ramen loopt, en bij fase 3 betreft het een verticale grijze band om de twee woningen, waardoor het effect van een twee-onder-een-kapwoning wordt gecreëerd. Hoe dit eruit komt te zien tonen de bovenstaande ontwerpen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.