Museumpark Archeon

Steun voor scheepvaartmuseum toegezegd, maar depot komt écht niet naar Alphen

De meerderheid van de Provinciale Staten is het eens: het nieuwe Provinciaal Archeologisch Depot moet niet in Alphen komen, maar in Katwijk. Dat steun voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum is toegezegd, is een kleine troost.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is op dit moment gevestigd in Alphen aan den Rijn. Omdat het gebouw aan de Kalkovenweg niet langer voldoet, wordt gezocht naar een locatie voor nieuwbouw. Al in 2018 zijn besprekingen gestart met Museumpark Archeon, dat het depot onder wil brengen in nieuwbouw samen met het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum en een geheel nieuwe entree voor het museumpark. De plannen liepen alleen flink wat vertraging op.

De blik van gedeputeerde Willy de Zoete verschoof daarom naar Katwijk als vestigingsplaats. Dat wilde Archeon niet laten gebeuren. Daarom stuurde het museumpark een brandbrief met een duidelijke kandidatuur. Ook de burgemeester stuurde een brief over de locatie van het archeologisch depot. Er werd een voorlopig ontwerp gemaakt voor het depot zodat er snel actie ondernomen kon worden. Alles om te blijven strijden voor de komst van het archeologisch depot.

Reservelocatie

Maar ondanks deze strijd heeft Alphen verloren. Het archeologisch depot komt écht in Katwijk, waarmee definitief een streep gaat door de plannen in Alphen. Een overgrote meerderheid van de Provinciale Staten koos namelijk voor Katwijk, op D66 en de SP na. Wethouder Kees van Velzen, die als afgevaardigde aanwezig was, gaf aan teleurgesteld te zijn dat het provinciebestuur vooraf al kenbaar had gemaakt dat de voorkeur uitging naar Katwijk.

Een kleine troost: gedeputeerde De Zoete beloofde wel alle steun toe te zeggen voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum wat bij Archeon gerealiseerd zal gaan worden. In dit museum moeten de beroemde Romeinse Zwammerdamschapen tentoongesteld worden. Alphen is wel aangewezen als reservelocatie voor het archeologisch depot, mocht het realiseren van het depot in Katwijk echt niet mogelijk zijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:52

Inspiratie rondom afscheid en verlies op de uitvaartmarkt

Zaterdag 7 oktober organiseert Ammoniet Uitvaartbegeleiding een ‘uitvaartmarkt’. Hier kun je ontdekken dat er, naast de noodzakelijke dingen die geregeld moeten worden, veel interessante en prachtige mogelijkheden zijn die de periode van afscheid nemen, rouw en gemis, bijzonder en troostrijk maken.