Museumpark Archeon

Steun voor scheepvaartmuseum toegezegd, maar depot komt écht niet naar Alphen

De meerderheid van de Provinciale Staten is het eens: het nieuwe Provinciaal Archeologisch Depot moet niet in Alphen komen, maar in Katwijk. Dat steun voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum is toegezegd, is een kleine troost.

Het Provinciaal Archeologisch Depot is op dit moment gevestigd in Alphen aan den Rijn. Omdat het gebouw aan de Kalkovenweg niet langer voldoet, wordt gezocht naar een locatie voor nieuwbouw. Al in 2018 zijn besprekingen gestart met Museumpark Archeon, dat het depot onder wil brengen in nieuwbouw samen met het nieuwe Nationaal Romeins Scheepvaart Museum en een geheel nieuwe entree voor het museumpark. De plannen liepen alleen flink wat vertraging op.

De blik van gedeputeerde Willy de Zoete verschoof daarom naar Katwijk als vestigingsplaats. Dat wilde Archeon niet laten gebeuren. Daarom stuurde het museumpark een brandbrief met een duidelijke kandidatuur. Ook de burgemeester stuurde een brief over de locatie van het archeologisch depot. Er werd een voorlopig ontwerp gemaakt voor het depot zodat er snel actie ondernomen kon worden. Alles om te blijven strijden voor de komst van het archeologisch depot.

Reservelocatie

Maar ondanks deze strijd heeft Alphen verloren. Het archeologisch depot komt écht in Katwijk, waarmee definitief een streep gaat door de plannen in Alphen. Een overgrote meerderheid van de Provinciale Staten koos namelijk voor Katwijk, op D66 en de SP na. Wethouder Kees van Velzen, die als afgevaardigde aanwezig was, gaf aan teleurgesteld te zijn dat het provinciebestuur vooraf al kenbaar had gemaakt dat de voorkeur uitging naar Katwijk.

Een kleine troost: gedeputeerde De Zoete beloofde wel alle steun toe te zeggen voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum wat bij Archeon gerealiseerd zal gaan worden. In dit museum moeten de beroemde Romeinse Zwammerdamschapen tentoongesteld worden. Alphen is wel aangewezen als reservelocatie voor het archeologisch depot, mocht het realiseren van het depot in Katwijk echt niet mogelijk zijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs vandaag 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling vandaag 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten gisteren 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken gisteren 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.