Emmaly Otto

Strengere coronamaatregelen: ‘doorstroomlocaties’ gaan dicht, groepsgrootte wordt verder ingeperkt

Bioscopen, theaters, musea, bibliotheken, dierentuinen, zwembaden en sauna’s moeten hun deuren weer sluiten. Ook wordt de groepsgrootte verder beperkt van vier naar twee personen. Maar: we mogen nog wel steeds naar de kapper en de scholen blijven open.

“Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg”, zo begon premier Rutte de persconferentie. “Op veel plekken is het pompen of verzuipen.” Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 2 november heeft het kabinet daarom strengere maatregelen aangekondigd om het coronavirus verder in te dammen. Deze nieuwe maatregelen zijn nodig omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen nog niet hard genoeg daalt en omdat de ziekenhuisopnames blijven stijgen.

De oproep blijft om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet-noodzakelijke reizen te vermijden, wat ook zichtbaar is in de strengere maatregelen die zijn aangekondigd.

De maatregelen op een rijtje

  • De maximaal toegestane groepsgrootte buiten gaat van vier naar twee personen.De zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ moeten hun deuren sluiten, zowel binnen als buiten. Dit geldt dus voor als bioscopen, theaters, musea, bibliotheken en dierentuinen, maar ook voor zwembaden en sauna’s. Deze locaties moeten minimaal twee weken dicht. Hiermee hoopt het kabinet het aantal reisbewegingen en contacten nog verder omlaag te brengen.
  • Sportscholen mogen open blijven, maar groepslessen in sportscholen worden wel verboden. Individueel sporten kan dus wel.
  • Tot nu toe was er geen maximum aantal aanwezigen bij uitvaarten, maar daar komt verandering in. Vanaf maandag 9 november zijn er nog maar 30 personen toegestaan bij uitvaarten.
  • Het onderwijs blijft open, zowel basis- als hoger onderwijs.
  • Voor contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten verandert er niets. Zij mogen hun werk gewoon uit blijven oefenen met inachtneming van de coronamaatregelen.

Kerstvakantie

Naast de strengere maatregelen neemt het kabinet ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over voor een negatief reisadvies tijdens de kerstvakantie, ook voor landen met een geel reisadvies. Het dringende advies wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken en dus geen vakantie te vieren in het buitenland. Thuis blijven blijft de komende maanden dus de norm.

Regionale maatregelen

Er wordt ook een pakket samengesteld met regionale maatregelen. Deze gaan gelden op het moment dat de toename van het aantal besmettingen te hoog blijft in een bepaalde regio. Denk hierbij aan een avondklok, beperking van de detailhandel en het sluiten van scholen.

De nieuwe maatregelen (met uitzondering van de uitvaarten) gaan op woensdagavond 22:00 uur in en zullen voor minimaal twee weken gelden. Daarna gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals deze geldt sinds 14 oktober.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Gouden kans

Met stijgende verbazing zat ik achter mijn grote monitor naar de gemeenteraadsvergadering te kijken. Dat het debat over anderhalf uur gratis parkeren lastig zou worden, was vooraf wel te voorspellen. Maar de twist tijdens de stemming voor of tegen had niemand zien aankomen.

Algemeen gisteren 17:18

Hond Noesca schrikt van vuurwerk en is nu spoorloos

Vuurwerk: sommige Alphenaren vinden het prachtig om te zien, andere Alphenaren zijn geen fan. Zeker Alphenaren met huisdieren. Hond Noesca raakte deze week bijvoorbeeld vermist nadat ze schrok van vuurwerk.

Advertorial Winkels gisteren 16:33

Ontdek de heerlijke Primitivo van Posta Piana!

Rode bessen, kersen en vanille, deze aroma’s komen je tegemoet zodra je de fles Primitivo van Posta Piana openmaakt! Een topwijn afkomstig van het wijnhuis Cantine Paradiso, gehuisvest in de hak van Italië. Tot eind december koop je deze wijn nu extra voordelig bij wijnspeciaalzaak La Bodega ’87. Benieuwd naar het verhaal achter het wijnhuis en deze wijn en de actie? Lees meer!

Onderwijs en opvang gisteren 14:09

Sint verslaapt zich op De Windroos

Op basisschool PCB De Windroos was het vandaag wel een hele bijzondere vrijdag. Donderdag mochten de leerlingen hun schoen zetten, maar toen ze vrijdagochtend binnenkwamen, waren ze nog allemaal leeg.