mboRijnland

Studenten mboRijnland helpen als boa en beveiliger bij verkiezingen en stemmen tellen

Op 15 en 16 maart helpen ruim honderd studenten van mboRijnland voor het derde jaar op rij mee aan het in goede banen leiden van de verkiezingen in Alphen aan den Rijn. Nadat de studenten tijdens corona in maart 2021 succesvol bijdroegen aan het veilig stemmen met inachtneming van de coronamaatregelen, heeft de gemeente hen vorig jaar en dit jaar opnieuw gevraagd om te helpen. 

“Voor de eerstejaars studenten is het de eerste keer dat ze in uniform optreden in de publieke ruimte. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw, vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast hebben ze de taak om op te letten of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent Beveiliging bij mboRijnland.

Stemmen tellen openbaar

In Alphen ondersteunen 38 studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bij 38 stemlokalen in het centrum. Dat wil zeggen dat ze solo op een locatie staan. De studenten vervullen hier de rol van gastheer/gastvrouw en begleiden de bezoekers naar de juiste plek.

Een aantal eerstejaars studenten helpt in Alphen aan den Rijn op donderdag niet bij het handhaven van de orde, maar bij het tellen van de stemmen in de Limeshal. Dit vindt plaats van 08.00 tot 13.00 uur. De telling is openbaar.

Mini-verkiezing

“De tweedejaars studenten mochten zichzelf vrijwillig aanmelden om te helpen bij de telling. In de lessen Loopbaan & Burgerschap is uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. De studenten hebben zich verdiept in de verschillende partijen en hun belangrijkste standpunten. In de klas hielden we ook een eigen mini-verkiezing. De studenten die vandaag en morgen een bijdrage leveren zijn goed op de hoogte welke uiteenlopende politieke standpunten in de samenleving leven. In hun rol op het stembureau nemen ze uiteraard een neutraal standpunt in. Ze staan daar uit naam van de gemeente”, vertelt docent Niels Vroege, docent HTV bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Alphen aan den Rijn.

Uitbreiden rol

Het streven is dat volgend jaar ook een deel van de studenten een stembureau bemannen. mboRijnland wil de rol van de studenten graag uitbreiden rondom de verkiezingen. De boa's en beveiligers in spé werken in twee shifts van een aantal uur. De vroege vogels staan vanaf 07:00 uur bij een stembureau tot 13:30 uur. Daarna neemt de volgende ploeg het over van 13:30 uur tot 21:30 uur ‘s avonds.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 09:17

Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen

Onder het genot van een hapje en een drankje kennismaken met misschien wel jouw nieuwe baan en collega’s. Het kan! Veldsink Advies organiseert op 15 juni 2023 het Veldsink Advies Carrière Event in Zevenhuizen. Tijdens dit evenement maken mensen kennis met het werk in de verzekeringsbranche en onderzoeken ze of het werk in deze sector bij hen past.

Sport vandaag 08:09

Alphia speelt ook volgend seizoen in de 2e klasse

Wat een ontknoping van het seizoen 2022-2023 werd het gisteren op De Bijlen. Het hele seizoen waren alle teams aan elkaar gewaagd en daardoor bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. De opdracht voor Alphia voorafgaand aan de wedstrijd tegen Esto was duidelijk. De Alphianen moesten winnen om een veilige plek in de ranglijst te behalen. 

Sport vandaag 08:06

ARC 1 sluit af met nederlaag

De belangen waren groot voor ARC. Als Nieuwenhoorn niet zou winnen en ARC wel dan zou de 3e periode een prooi zijn voor ARC. Het eerste gebeurde, maar ARC verloor met 1 - 0 van Capelle.

Sport vandaag 08:04

Boys 1 sluit af met zege en elfde plek

Alphense Boys sloot het seizoen ’22-’23 op Eerste Pinksterdag af met een 4-1 overwinning bij Alcides en - uiteindelijk – met een elfde plaats op de ranglijst. De doelstelling (vier of vijf clubs onder zich houden) werd daarmee behaald en ook in het nieuwe seizoen is Boys 1 dus Vierde Divisionist.