mboRijnland

Studenten mboRijnland helpen als boa en beveiliger bij verkiezingen en stemmen tellen

Op 15 en 16 maart helpen ruim honderd studenten van mboRijnland voor het derde jaar op rij mee aan het in goede banen leiden van de verkiezingen in Alphen aan den Rijn. Nadat de studenten tijdens corona in maart 2021 succesvol bijdroegen aan het veilig stemmen met inachtneming van de coronamaatregelen, heeft de gemeente hen vorig jaar en dit jaar opnieuw gevraagd om te helpen. 

“Voor de eerstejaars studenten is het de eerste keer dat ze in uniform optreden in de publieke ruimte. Ze vervullen de rol van gastheer/gastvrouw, vragen aan de bezoekers of ze hun stembiljet en ID-bewijs bij zich hebben. Daarnaast hebben ze de taak om op te letten of er geen verdachte situaties of onwenselijk gedrag zijn en houden ze toezicht op het ordelijk parkeren van auto’s en fietsen rondom het stembureau”, aldus Irbis Wieffering, docent Beveiliging bij mboRijnland.

Stemmen tellen openbaar

In Alphen ondersteunen 38 studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid bij 38 stemlokalen in het centrum. Dat wil zeggen dat ze solo op een locatie staan. De studenten vervullen hier de rol van gastheer/gastvrouw en begleiden de bezoekers naar de juiste plek.

Een aantal eerstejaars studenten helpt in Alphen aan den Rijn op donderdag niet bij het handhaven van de orde, maar bij het tellen van de stemmen in de Limeshal. Dit vindt plaats van 08.00 tot 13.00 uur. De telling is openbaar.

Mini-verkiezing

“De tweedejaars studenten mochten zichzelf vrijwillig aanmelden om te helpen bij de telling. In de lessen Loopbaan & Burgerschap is uitgebreid aandacht besteed aan de verkiezingen. De studenten hebben zich verdiept in de verschillende partijen en hun belangrijkste standpunten. In de klas hielden we ook een eigen mini-verkiezing. De studenten die vandaag en morgen een bijdrage leveren zijn goed op de hoogte welke uiteenlopende politieke standpunten in de samenleving leven. In hun rol op het stembureau nemen ze uiteraard een neutraal standpunt in. Ze staan daar uit naam van de gemeente”, vertelt docent Niels Vroege, docent HTV bij mboRijnland en coördinator bij de verkiezingen in Alphen aan den Rijn.

Uitbreiden rol

Het streven is dat volgend jaar ook een deel van de studenten een stembureau bemannen. mboRijnland wil de rol van de studenten graag uitbreiden rondom de verkiezingen. De boa's en beveiligers in spé werken in twee shifts van een aantal uur. De vroege vogels staan vanaf 07:00 uur bij een stembureau tot 13:30 uur. Daarna neemt de volgende ploeg het over van 13:30 uur tot 21:30 uur ‘s avonds.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.