Ingezonden

Toename auto-inbraken in Alphen, mogelijk door mobiel banditisme

De afgelopen weken zijn het aantal diefstallen uit voertuigen in Alphen weer toegenomen. Dit keer zijn er uit verschillende auto’s sturen en airbags gehaald. Maar het pakken van de daders is een opgave. ‘’Alphen is gelegen aan de snelweg, waardoor inbrekers snel weg kunnen vluchten.’’

Zo werd er vorige week ingebroken in auto’s aan de Batenstein, de Diamantstraat en de Raadhuisstraat. Een paar weken eerder werden er in de wijk Burggooi 23 BMW’s leeggehaald. In totaal zijn er in de maand september en oktober 86 aangiften gedaan van auto-inbraken in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Mobiel banditisme

De politie merkt op dat nu in corona-tijd de woninginbraken afnemen, waardoor inbrekers mogelijk hun terrein verleggen naar auto-inbraken. ‘’De golven van inbraken gaan helaas door heel het land. Mogelijk gaat het hier om mobiel banditisme’’, laat een woordvoerder van de politie weten. Dit houdt in dat inbrekers eerst op verkenning gaan om de juiste auto’s te vinden.

‘’De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven. Vaak gebeurt dit in opdracht van een opdrachtgever die vanuit het buitenland opereert. De leden van de criminele groepen zijn vaak in Nederland zonder vaste woon-of verblijfplaats.’’

Preventieve maatregelen

De inbrekers gaan met speciale apparatuur op zoek naar een sleutelsignaal. Als ze deze gevonden hebben, kunnen ze een auto zonder braakschade openmaken. Je kan voorkomen dat dit signaal opgepakt wordt door je sleutels niet achter de voordeur of in de buurt van de gevel te leggen. Of leg je sleutels in een afgesloten metalen bak.

Ook raadt de politie aan om camera’s te plaatsen gericht op de auto, waarbij het zicht vrij is. Zorg hierbij voor voldoende verlichting door middel van bewegingsmelders. Hang de camera wel hoger op, anders kunnen de melders worden afgeplakt. ‘’Wij roepen bewoners ook op om bij verdachte situaties niet als eerste de buurtpreventieapp te gebruiken, maar direct de politie te bellen’’, aldus de politie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.