Pixabay
Advertorial Coronavirus in Alphen

Troost bieden als persoonlijk afscheid nemen niet meer mogelijk is

Sinds de uitbraak van het coronavirus is Monuta genoodzaakt om uitvaartplechtigheden in besloten kring te houden. "Geen grote bijeenkomsten meer om verdriet te delen en elkaar te troosten. Geen condoleances of koffietafels meer maar maximaal 30 personen met 1,5 meter tussenruimte om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden. Wie had ooit kunnen bedenken dat dit ook in Nederland dagelijkse realiteit zou worden."

Afscheid nemen

Wie nodigen we uit, wie behoren niet tot de dertig uitverkorenen, een wrang dilemma waar nabestaanden nu mee te maken hebben. Er zijn allerlei oplossingen bedacht om het afscheid toch live mee te beleven, bijvoorbeeld via een internetverbinding (streamen) of het opnemen van de plechtigheden in beeld en geluid. "Dit zijn goede oplossingen om toch te kunnen delen. Een herdenkingsplechtigheid op een later tijdstip, waarbij eventueel de beelden van het intieme afscheid gebruikt kunnen worden, is een overweging. Maar ook alleen het intieme afscheid in de beslotenheid van het gezin of de familie kan heel waardevol en voldoende zijn", vertelt Yvonne van Lingen van Monuta Alphen aan den Rijn.

"Maar troosten, hoe moeten we dat doen als je niet naar de condoleance, aula, of kerk mag komen? Ook daar zijn oplossingen voor gevonden: condoleancekaarten en digitale gedenkplaatsen. Op deze sites kunnen herinneringen worden gedeeld, soms zelfs foto’s of filmpjes worden geplaatst." Een standaard condoleancekaart is verkrijgbaar bij iedere boekhandel of online.

Deel herinneringen

"Hoe mooi zou het zijn om na ontvangst van een rouwkaart of het lezen van een overlijdensbericht eens de tijd te nemen om te gaan zitten met pen en papier, of desnoods digitaal? Schrijf eens op wat je relatie was met de overledene, hoe hebben jullie elkaar ontmoet, welke herinneringen doen je glimlachen, en welke herinneringen zijn je dierbaar? Waarin zal je hem of haar het meest missen, wat zal je nooit vergeten? Wens de naasten op je eigen manier sterkte en vertel ze dat je hen graag de hand had willen schudden of had willen knuffelen. Wees creatief, volg je hart, zolang het maar meer is dan "sterkte". Dit alles is zo waardevol voor de naasten en kan troost bieden", vertelt Van Lingen.

Van Lingen besluit: "Deel herinneringen, stuur een kaart of berichtje op belangrijke data, laat weten dat je aan de mensen, dichtbij een verlies, denkt. Daar wordt de wereld mooier van, en kleiner, want gedeelde smart is nog altijd halve smart. Wij wensen een ieder heel veel sterkte in deze verwarrende en beangstigende tijd. Pas op jezelf en op je naasten!"


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Cultuur vandaag 13:05

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Calamiteiten vandaag 12:27

Omgewaaide boom verspert rijbaan

Op zondagochtend 29 maart is er een boom omgewaaid op de Zegerbaan (N207) bij Alphen. De brandweer heeft de boom inmiddels opgeruimd. 

Overige vandaag 10:01

Luisterlijn Rijnwoude in het leven geroepen

Voor veel mensen betekenen de coronamaatregelen veel minder bewegingsvrijheid en veel minder bezoek. Dat is moeilijk, want je mist een kletspraatje of een luisterend oor. Onder het motto 'Elkaar ondersteunen, zo doen we dat in Rijnwoude' is vorige week de Luisterlijn Rijnwoude gestart.

Overige gisteren 15:10

Help Maarten naar huis

De afgelopen weken is de hele wereld in de ban geraakt van het coronavirus. Voor veel mensen staat de wereld even stil. Voor Maarten van den Bergh, woonachtig in Alphen, was dit al even het geval. Hij liep vorig jaar een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:08

Nieuwe coronabesmettingen, totaal 35 in Alphen

Voor de vijfde dag op rij zijn er nieuwe coronabesmettingen gemeld in de gemeente Alphen. Het nieuwe aantal officieel gemelde besmettingen staat nu op 35.