Pixabay
Advertorial Coronavirus in Alphen

Troost bieden als persoonlijk afscheid nemen niet meer mogelijk is

Sinds de uitbraak van het coronavirus is Monuta genoodzaakt om uitvaartplechtigheden in besloten kring te houden. "Geen grote bijeenkomsten meer om verdriet te delen en elkaar te troosten. Geen condoleances of koffietafels meer maar maximaal 30 personen met 1,5 meter tussenruimte om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden. Wie had ooit kunnen bedenken dat dit ook in Nederland dagelijkse realiteit zou worden."

Afscheid nemen

Wie nodigen we uit, wie behoren niet tot de dertig uitverkorenen, een wrang dilemma waar nabestaanden nu mee te maken hebben. Er zijn allerlei oplossingen bedacht om het afscheid toch live mee te beleven, bijvoorbeeld via een internetverbinding (streamen) of het opnemen van de plechtigheden in beeld en geluid. "Dit zijn goede oplossingen om toch te kunnen delen. Een herdenkingsplechtigheid op een later tijdstip, waarbij eventueel de beelden van het intieme afscheid gebruikt kunnen worden, is een overweging. Maar ook alleen het intieme afscheid in de beslotenheid van het gezin of de familie kan heel waardevol en voldoende zijn", vertelt Yvonne van Lingen van Monuta Alphen aan den Rijn.

"Maar troosten, hoe moeten we dat doen als je niet naar de condoleance, aula, of kerk mag komen? Ook daar zijn oplossingen voor gevonden: condoleancekaarten en digitale gedenkplaatsen. Op deze sites kunnen herinneringen worden gedeeld, soms zelfs foto’s of filmpjes worden geplaatst." Een standaard condoleancekaart is verkrijgbaar bij iedere boekhandel of online.

Deel herinneringen

"Hoe mooi zou het zijn om na ontvangst van een rouwkaart of het lezen van een overlijdensbericht eens de tijd te nemen om te gaan zitten met pen en papier, of desnoods digitaal? Schrijf eens op wat je relatie was met de overledene, hoe hebben jullie elkaar ontmoet, welke herinneringen doen je glimlachen, en welke herinneringen zijn je dierbaar? Waarin zal je hem of haar het meest missen, wat zal je nooit vergeten? Wens de naasten op je eigen manier sterkte en vertel ze dat je hen graag de hand had willen schudden of had willen knuffelen. Wees creatief, volg je hart, zolang het maar meer is dan "sterkte". Dit alles is zo waardevol voor de naasten en kan troost bieden", vertelt Van Lingen.

Van Lingen besluit: "Deel herinneringen, stuur een kaart of berichtje op belangrijke data, laat weten dat je aan de mensen, dichtbij een verlies, denkt. Daar wordt de wereld mooier van, en kleiner, want gedeelde smart is nog altijd halve smart. Wij wensen een ieder heel veel sterkte in deze verwarrende en beangstigende tijd. Pas op jezelf en op je naasten!"


Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.