gemeente Alphen aan den Rijn

Vanavond bespreken fractievoorzitters juridisch advies

UPDATE In het juridisch advies over de neveninkomsten van burgemeester Spies staat dat zij zich terecht aan de gemeentewet heeft gehouden. De gedragscode is in deze een advies en kan niet dwingend worden opgelegd.  

De fractievoorzitters overleggen vanavond, woensdag 27 november, over het al dan niet terecht niet afdragen van neveninkomsten van burgemeester Spies. De volgende stap in de ‘affaire Spies’ is namelijk om te bespreken wat het ingewonnen juridisch advies betekent.

Burgemeester Liesbeth Spies heeft niet al haar bijverdiensten afgestaan aan de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij stelt dat de gemeentewet, waarbij dat ook niet hoeft, gaat boven de lokale gedragsregels. Om dit te controleren hebben de fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad extern juridisch advies gevraagd.

Het juridisch advies is bij de fractievoorzitters binnengekomen. Nu is de volgende stap dat de fractievoorzitters de ontstane situatie inclusief het advies woensdagavond 27 november in een extra fractievoorzittersoverleg zullen bespreken.
Hiervoor zijn alle fractievoorzitters uitgenodigd. Bij verhindering kunnen zij een andere vertegenwoordiger de vergadering laten bijwonen.

Er zijn verschillende mogelijkheden over wat het advies inhoudt. Als eerste kan de gemeentewet inderdaad boven de lokale gedragscode gaan. Dan heeft Spies juist gehandeld. Als tweede kan de lokale gedragscode een uitbreiding of aanscherping van de gemeentewet zijn. Dan heeft Spies in principe niet juist gehandeld. Als derde kan het niet duidelijk zijn welke regel juridisch gezien gevolgd zou moeten worden.
Tot zover de feiten.

Een andere vraag is of burgemeester Spies te goeder trouw heeft gehandeld. Het lijkt erop dat het overgrote deel van de fractievoorzitters hier wel van is overtuigd. Zij kunnen vanavond besluiten om het hierbij te laten, zeker als het juridisch advies overeenkomt met de handelswijze van Spies.
De gemeenteraad heeft echter hoe dan ook de mogelijkheid om een debat aan te vragen over de neveninkomsten van Spies.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.