Veel lof voor hulpverlening schietdrama Alphen

 

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft vrijdagmiddag in het stadhuis van Alphen het voorlopig laatste rapport over het Ridderhofdrama van 9 april gepresenteerd.

Daarin wordt de werkwijze van de hulpverlening en het crisisteam op die bewuste zaterdag onder de loep genomen. Alphen aan den Rijn krijgt veelal lof van de IOOV.

Politie Hollands Midden en Regionale AmbulanceDienst Hollands Midden hebben goed gereageerd op de meldingen op 9 april. Zowel de eerste ambulances als de eerste politie-eenheden waren snel ter plaatse. Om 12.16 uur, binnen zeven minuten, was de eerste politieagent in het winkelcentrum. Hij richtte zich op het herstellen van de fysieke veiligheid in de Ridderhof.

Elf minuten na de eerste melding waren vijf politiewagens bij de Ridderhof. De eerste ambulance kwam om 12.18 uur aan. De norm ligt op vijftien minuten (12.24 uur). Diverse ziekenwagens waren toen ook onderweg, evenals twee traumahelikopters. Toen het ambulancepersoneel aankwam bij de Ridderhof was het niet voor alle medewerkers duidelijk of de situatie in het winkelcentrum geheel veilig was. Hier kwam verandering in toen de officieren van dienst arriveerden. De hulpverlening verliep doelgericht en de coördinatie was effectief. De IOOV prijst politie-districtchef Krishna Taneja voor zijn afwijkende, maar goed werkende functioneren, in de hectische fase..

 

Ziekenhuizen hinderden

Toen de gewonde slachtoffers naar het ziekenhuis werden vervoerd ontstonden er afstemmingsproblemen tussen de crisisbeheersingsorganisatie en de behandelend artsen in diverse ziekenhuizen. Burgemeester Bas Eenhoorn en het Openbaar Ministerie zijn gehinderd door de ziekenhuizen, omdat de hospitalen nauwelijks informatie over de slachtoffers verschaften. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd, want tijdens het Koninginnedagdrama in Apeldoorn (2009) was dit ook al het geval. De IOOV wil dat dit verbetert in de toekomst.

Ook het crisisteam heeft daarin steken laten vallen. Omdat er onduidelijkheid was over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden ontstonden misverstanden en vertraging bij de verificatie van persoonsgegevens van slachtoffers. Het beleidsteam kreeg de gegevens van overledenen en gewonden pas later, terwijl die in een vroeg stadium al wel in bezit waren van de organisatie.

 

Rampenbestrijding

De Inspectie wijst erop dat de implementatie van nieuwe planvorming voor de organisatie van rampenbestrijding nog niet is afgerond. Als oude- en nieuwe plannen door of naast elkaar worden gebruikt kan daar het risico uit ontstaan dat er binnen de organisatie verschillend wordt gereageerd op een incident. 'Bij het optreden in de Ridderhof is daar nauwelijks sprake van geweest. Dit is vooral te danken aan het pragmatisch optreden van functionarissen', aldus de IOOV.

Er gingen ook dingen minder goed, maar de Inspectie stelt in veel gevallen dat dit geen nadelige invloed heeft gehad op het proces. Bij de psychosociale hulpverlening waren meerdere organisaties betrokken die ieder vanuit een zelfstandige rol opereren. Dat bleek een knelpunt bij de opvang van de slachtoffers. De politie, gemeente en derden namen gedwongen de hulpverlening tijdelijk op zich en deden dit naar hun beste vermogen. Na verloop van tijd was de hulpverleningsorganisatie wel operationeel.

Media

De media, en daarmee de burgers van Alphen, zijn goed geïnformeerd. Het optreden van de gezagsdriehoek wordt door de Inspectie beoordeeld als professioneel, empathisch en openhartig. Er is lof voor de transparante wijze waarop door middel van persconferenties wordt gecommuniceerd. Het veelvuldige gebruik van social media in Alphen door burgers en pers bemoeilijkte het werk wel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.

Blog Bikkels on Bikes: Fietsend naar Vietnam gisteren 17:03

Bikkels on Bikes: Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is het grootste meer van Hongarije. Veel Hongaren hebben hier een tweede huisje of appartement om te genieten van het water en het warme weer. Hoe is het om langs dit meer te fietsen en waarom is het zo geliefd dat gaan wij ontdekken. Het balatonmeer is zo groot, toen mijn vader vanuit Griekenland naar huis vloog met het vliegtuig op een heldere dag vertelde de piloot, als je nu uit het raam kijkt, kun je het balaton meer duidelijk zien, het grootste meer van Hongarije.

Advertorial Theater gisteren 15:45

Een spektakel vol interactie in Castellum!

Stap binnen in de wereld van Checkpoint Theater en laat je meeslepen in een ongekend spektakel dat al je zintuigen prikkelt en je hart sneller doet kloppen!