Woonforte

Veel woningbouwplannen in de pijplijn

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn zijn het roerend eens over de noodzaak van nieuwbouwwoningen. Daarom zullen alle geplande bestemmingsplannen door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Het grootste plan is Noorderlicht in de Stationsomgeving waar 199 sociale en 58 middeldure huurwoningen worden gebouwd.

Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn worden jaarlijks 600 woningen gebouwd. Voor veel van deze woningen is een bestemmingsplan nodig. De Alphense gemeenteraad zal verschillende bestemmingsplanwijzigingen goedkeuren waardoor honderden woningen kunnen worden gebouwd. Dat bleek tijdens de besprekingen in een raadscommissievergadering op donderdag 5 oktober.

De locaties voor de nieuwbouw zijn:

  • Noorderlicht, Alphen-Stad, Stationsgebied
  • Goudse Rijpad, Alphen-Stad, woonwagenkamp
  • Goudse Rijweg, Boskoop en Alphen-Stad, transformatie kwekerij
  • Steekterweg, Alphen-Stad en Achtermiddenweg, Aarlanderveen, transformatie nertsenfokkerijen

Noorderlicht

Noorderlicht is een groot complex dat door woningcorporatie Woonforte wordt neergezet in de Stationsomgeving. Oorspronkelijk waren hier grote kantoorpanden gepland, maar deze zijn niet nodig. Het bestemmingsplan moet nu worden gewijzigd naar woningbouw. Noorderlicht bestaat uit gevarieerde appartementen in verschillende bouwhoogten. Van de 257 woningen zijn er 199 voor sociale huur bestemd, de andere 58 zijn middenhuur.

Ondanks een uitgebreid participatietraject in de omgeving zijn de bewoners van complex Toor, aan de andere kant van de spoorlijn, niet blij. Zij vinden dat hun uitzicht nu een 'muur' wordt en dat zij veel daglicht en zon verliezen. Noorderlicht staat echter minimaal 85 meter van Toor af en het, geringe, verlies van zon beperkt zich tot de maanden maart en oktober. Woonforte nodigt de bewoners uit om zich aan te sluiten bij een Klankbordgroep voor de omwonenden van Noorderlicht.

Goudse Rijpad

Aan het Goudse Rijpad zijn dertien nieuwe woonwagens gepland bij het bestaand woonwagenkamp. Deze zijn primair bestemd voor familie van de huidige bewoners. Hoewel de Alphense politiek zich ervan bewust is dat ook mobiel wonen moet worden gefaciliteerd, is het prijskaartje wel hoog. Dat blijkt te komen door onder meer sanering na sloop van een bedrijf, archeologische onderzoeken, grondwerk zoals het dempen van sloten en aanleg riolering. Dit zijn in principe allemaal gebruikelijke kosten voor nieuwbouw in het buitengebied. 

Goudse Rijweg

Op de grens van Alphen en Boskoop wordt een lange strook smalle voormalige kwekerijgronden getransformeerd naar woningbouw. Hier komen tien vrijstaande woningen met parkeerplaatsen op eigen terrein. Op verzoek van de gemeenteraad wordt gestreefd naar het inrichten van de weg als 30 km zone.

Steekterweg en Achtermiddenweg

De Steekterweg en de Achtermiddenweg in Aarlanderveen zijn eveneens transformatiegebied. Op beide locaties zat voorheen een nertsenfokkerij. Deze is al een tijd gesloten en moet worden gesloopt, maar er was nog geen overeenstemming voor hergebruik van de gronden voor woningbouw. Dat is nu wel gelukt.

Op de locatie Steekterweg komen vijf nieuwe woningen en de twee agrarische bedrijfswoningen krijgen een normale woonbestemming. De agrarische bedrijfswoning op de locatie Achtermiddenweg wordt een burgerwoning, de noordelijke schuur blijft behouden en de rest van het kavel wordt weiland.

Hamerstukken

Alle bestemmingsplannen worden door de Alphense gemeenteraad op 12 oktober op de agenda geplaatst als hamerstuk. Dit betekent dat de politieke partijen de plannen hebben besproken en het erover eens zijn dat zij deze zullen vaststellen. Daarom wordt ook niet verder over de bestemmingsplannen gesproken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 16:32

Berget Lewis treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Met haar krachtige en betoverende stem, bekend als de "Queen of Soul", zal Berget Lewis optreden op het Sama Sama Maluku Festival op 7 juli 2024. Dit grootste Molukse festival in Nederland vindt plaats op het festivalterrein aan de Zegerplas in Alphen.

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.