Blog Opinie

Verkeer(d)

Als wij familie of vrienden van buiten Alphen op bezoek krijgen, dan gaat het gesprek het eerste halfuur over drempels en rotondes. Wij Alphenaren zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend. Maar als je erop gaat letten, dan hebben wij inderdaad wel heel erg veel verkeersobstakels.  

Vorige week fietste ik even naar de supermarkt, toen een auto mij van achteren naderde. De drempel waar ik over heen fietste, was onlangs opgehoogd. Ik weet dat, de mevrouw achter mij in de auto niet. Ze probeerde me met een versnelling nog snel te passeren voordat de auto, die van de andere kant kwam, bij de drempel was. Ik had mijn ogen al half dichtgeknepen toen haar kleine rode autootje gelanceerd werd en krakend en zuchtend op de klinkers landde.

Mijn vrienden uit Weesp moeten altijd erg lachen om die rotonde die alles behalve rond is en twee rijbanen heeft. "Als je die wil overleven, dan moet je eigenlijk opnieuw rijexamen doen. Zeker de mensen die hun rijbewijs gehaald hebben toen de Koude Oorlog nog in alle hevigheid woedde", zei één van hen onlangs. "Als ik driekwart moet, weet ik niet in welke baan ik moet rijden en wanneer ik nou wel of geen richting aan moet geven." Maar ach, Weespers hè?

Nu we het toch over rotondes hebben; hier komt een mededeling voor automobilisten die een rotonde verlaten waar fietsers kunnen oversteken die geen voorrang hebben. LAAT DIE FIETSER WACHTEN. Ten eerste is het niet voor niets dat iemand die ervoor gestudeerd heeft, bepaald heeft dat fietsers daar geen voorrang hebben. Dat is uit veiligheidsoogpunt. Want de auto of motor achter je denkt dat je doorrijdt omdat de fietser toch geen voorrang heeft en verwacht dus ook niet dat je stopt. En nee, je stopt ook niet bij wijze van uitzondering omdat de fietser lang blond haar en blauwe ogen heeft of omdat het regent.

Ten tweede; die fietsers verdienen het niet om voorrang te krijgen. Ze zitten niet voor niets op een fiets. Als ze meer gevoel voor verkeer hadden gehad, waren ze met de auto naar het werk gegaan. Waarschijnlijk vinden ze autorijden in de regen eng en mogen dus blij zijn dat ze überhaupt nog aan het verkeer mogen deelnemen.

Er is één uitzondering; en dat is die man op leeftijd met kort middelblond haar in een stoer leren jack, dat mannen op die leeftijd (midlifecrisis) nu eenmaal kopen, die met zijn fiets in de regen staat te wachten op een plek waar hij geen voorrang heeft en al zeker zestien auto’s voorbij heeft zien razen. Dan mag je even stoppen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.

Gemeente vandaag 12:11

Parkeren van aanhangwagen, caravan, camper of trailer

De zomervakantie komt er bijna aan. Ben je van plan om weg te gaan met een aanhangwagen, caravan, camper of trailer? Let er dan op dat je dit voertuig in de gemeente Alphen aan den Rijn maximaal drie aaneengesloten dagen op de openbare weg of een parkeerplaats mag laten staan binnen de bebouwde kom.