Blog Opinie

Verkeer(d)

Als wij familie of vrienden van buiten Alphen op bezoek krijgen, dan gaat het gesprek het eerste halfuur over drempels en rotondes. Wij Alphenaren zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend. Maar als je erop gaat letten, dan hebben wij inderdaad wel heel erg veel verkeersobstakels.  

Vorige week fietste ik even naar de supermarkt, toen een auto mij van achteren naderde. De drempel waar ik over heen fietste, was onlangs opgehoogd. Ik weet dat, de mevrouw achter mij in de auto niet. Ze probeerde me met een versnelling nog snel te passeren voordat de auto, die van de andere kant kwam, bij de drempel was. Ik had mijn ogen al half dichtgeknepen toen haar kleine rode autootje gelanceerd werd en krakend en zuchtend op de klinkers landde.

Mijn vrienden uit Weesp moeten altijd erg lachen om die rotonde die alles behalve rond is en twee rijbanen heeft. "Als je die wil overleven, dan moet je eigenlijk opnieuw rijexamen doen. Zeker de mensen die hun rijbewijs gehaald hebben toen de Koude Oorlog nog in alle hevigheid woedde", zei één van hen onlangs. "Als ik driekwart moet, weet ik niet in welke baan ik moet rijden en wanneer ik nou wel of geen richting aan moet geven." Maar ach, Weespers hè?

Nu we het toch over rotondes hebben; hier komt een mededeling voor automobilisten die een rotonde verlaten waar fietsers kunnen oversteken die geen voorrang hebben. LAAT DIE FIETSER WACHTEN. Ten eerste is het niet voor niets dat iemand die ervoor gestudeerd heeft, bepaald heeft dat fietsers daar geen voorrang hebben. Dat is uit veiligheidsoogpunt. Want de auto of motor achter je denkt dat je doorrijdt omdat de fietser toch geen voorrang heeft en verwacht dus ook niet dat je stopt. En nee, je stopt ook niet bij wijze van uitzondering omdat de fietser lang blond haar en blauwe ogen heeft of omdat het regent.

Ten tweede; die fietsers verdienen het niet om voorrang te krijgen. Ze zitten niet voor niets op een fiets. Als ze meer gevoel voor verkeer hadden gehad, waren ze met de auto naar het werk gegaan. Waarschijnlijk vinden ze autorijden in de regen eng en mogen dus blij zijn dat ze überhaupt nog aan het verkeer mogen deelnemen.

Er is één uitzondering; en dat is die man op leeftijd met kort middelblond haar in een stoer leren jack, dat mannen op die leeftijd (midlifecrisis) nu eenmaal kopen, die met zijn fiets in de regen staat te wachten op een plek waar hij geen voorrang heeft en al zeker zestien auto’s voorbij heeft zien razen. Dan mag je even stoppen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:29

Verdachte in onderzoek Kelvin Maynard vrijgelaten

Op donderdag 14 november heeft de recherche een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van Kelvin Maynard, ex-voetballer van Alphense Boys. De verdachte is op vrijdag 15 november vrijgelaten.

Verkeer en vervoer vandaag 12:56

Afsluiting N11 tussen Alpherium en Bodegraven

Let op! Van vrijdagavond 15 tot en met zaterdag 16 november zal de N11 tussen het Alpherium en Bodegraven afgesloten zijn in verband met onderhoudswerkzaamheden.

Advertorial Cultuur vandaag 11:12

Sacha de Boer in Parkvilla

In 2013 stopte Sacha de Boer met haar werk als nieuwslezeres van het NOS-Journaal en besloot zij zich helemaal te wijden aan haar oorspronkelijke beroep van fotografe. Over dat werk komt zij op zondag 24 november op uitnodiging van Fotoclub Alphoto vertellen in het theater van Parkvilla in Alphen. Sacha de Boer laat daarbij tientallen foto's zien uit haar rijke oeuvre.

Overige vandaag 10:21

SERA neemt FD Gazellen Award in ontvangst

Op donderdagmiddag 14 november mocht SERA opnieuw een FD Gazellen Award in ontvangst nemen. Het Financieel Dagblad reikt deze prijs uit aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland.