Blog Opinie

Verkeer(d)

Als wij familie of vrienden van buiten Alphen op bezoek krijgen, dan gaat het gesprek het eerste halfuur over drempels en rotondes. Wij Alphenaren zijn er inmiddels wel een beetje aan gewend. Maar als je erop gaat letten, dan hebben wij inderdaad wel heel erg veel verkeersobstakels.  

Vorige week fietste ik even naar de supermarkt, toen een auto mij van achteren naderde. De drempel waar ik over heen fietste, was onlangs opgehoogd. Ik weet dat, de mevrouw achter mij in de auto niet. Ze probeerde me met een versnelling nog snel te passeren voordat de auto, die van de andere kant kwam, bij de drempel was. Ik had mijn ogen al half dichtgeknepen toen haar kleine rode autootje gelanceerd werd en krakend en zuchtend op de klinkers landde.

Mijn vrienden uit Weesp moeten altijd erg lachen om die rotonde die alles behalve rond is en twee rijbanen heeft. "Als je die wil overleven, dan moet je eigenlijk opnieuw rijexamen doen. Zeker de mensen die hun rijbewijs gehaald hebben toen de Koude Oorlog nog in alle hevigheid woedde", zei één van hen onlangs. "Als ik driekwart moet, weet ik niet in welke baan ik moet rijden en wanneer ik nou wel of geen richting aan moet geven." Maar ach, Weespers hè?

Nu we het toch over rotondes hebben; hier komt een mededeling voor automobilisten die een rotonde verlaten waar fietsers kunnen oversteken die geen voorrang hebben. LAAT DIE FIETSER WACHTEN. Ten eerste is het niet voor niets dat iemand die ervoor gestudeerd heeft, bepaald heeft dat fietsers daar geen voorrang hebben. Dat is uit veiligheidsoogpunt. Want de auto of motor achter je denkt dat je doorrijdt omdat de fietser toch geen voorrang heeft en verwacht dus ook niet dat je stopt. En nee, je stopt ook niet bij wijze van uitzondering omdat de fietser lang blond haar en blauwe ogen heeft of omdat het regent.

Ten tweede; die fietsers verdienen het niet om voorrang te krijgen. Ze zitten niet voor niets op een fiets. Als ze meer gevoel voor verkeer hadden gehad, waren ze met de auto naar het werk gegaan. Waarschijnlijk vinden ze autorijden in de regen eng en mogen dus blij zijn dat ze überhaupt nog aan het verkeer mogen deelnemen.

Er is één uitzondering; en dat is die man op leeftijd met kort middelblond haar in een stoer leren jack, dat mannen op die leeftijd (midlifecrisis) nu eenmaal kopen, die met zijn fiets in de regen staat te wachten op een plek waar hij geen voorrang heeft en al zeker zestien auto’s voorbij heeft zien razen. Dan mag je even stoppen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.