Foto voor de corona genomen

Vier Alphenaren te zien op online EK Taekwondo: “Ze gaan op elk klein detail letten”

In 2021 stond het WK Taekwondo in Ierland gepland, maar vanwege het coronavirus gaat dit evenement helaas niet door. In plaats hiervan organiseert de International Taekwondo Federation (ITF) op 20 december 2020 een online EK variant. Maar liefst vier Alphenaren zullen daar in actie komen.

Voor dit evenement heeft de Nederlandse bond diverse sporters geselecteerd, waaronder vier Alphenaren: Oscar de Nijs, Amy van der Veer, Otto van Elzelingen en Masha van der Haven. Zij trainen allemaal onder begeleiding van master Steve Zondag bij Taekwondo vereniging Suokjang in Alphen.

De veertienjarige Masha is enorm enthousiast dat zij mee mag doen met het EK. ‘’Een aantal weken geleden heeft zij haar zwarte band gehaald, dit is een vereiste om mee te doen aan het EK’’, vertelt haar vader Johan van der Haven. ‘’Ook was een vereiste dat de deelnemers 14 jaar moeten zijn, en ook dat is Masha net geworden.’’ Dit maakte het voor Masha bijzonder dat ze al gelijk geselecteerd werd. Ook haar trainer Steve is onwijs trots op haar. ‘’Het is uniek dat je op veertienjarige leeftijd al aan het EK mag meedoen’’, laat hij weten. Voor Steve is Masha dit EK een nulmeting om te kijken hoe zij vanuit Europa wordt gezien.

Anders dan anders

‘’Het is wel lastiger nu het EK online is’’, zijn Johan en Steve het met elkaar eens. ‘’Normaal sta je langs de lijn om te coachen en aan te sturen. Dat kan nu natuurlijk niet.’’ In plaats van een live wedstrijd worden er zondag 13 december drie of vier video’s van tuls opgenomen en uiteindelijk wordt de beste video opgestuurd naar Ierland. ‘’Het voordeel is nu wel dat je de tuls opnieuw kan doen als er iets fout gaat, maar aan de andere kant is het nadeel dat de jury de filmpjes meerdere keren kan zien. Dan gaan ze echt letten op elk klein detail.’’

Op zondag 20 december worden de video’s voorgelegd aan vijf juryleden. Zij vergelijken dan twee inzendingen tegelijk, de beste inzending gaat naar de volgende ronde. Vervolgens worden er weer twee inzending vergeleken tot aan de finale. De deelnemers kunnen deze dag volledig volgen via een livestream. ‘’Dat maakt het ook nog eens extra spannend!”

Extra trainingen

Om de leden helemaal klaar te stomen wordt er nu vier tot vijf keer in de week getraind. ‘‘Het is een enorme uitdaging, maar als je dan uiteindelijk zo’n EK wint geeft dat wel een euforisch gevoel’’, zegt Steve. ‘’Natuurlijk is het belangrijk om te sporten, maar daarnaast sporten we ook om iets te presteren.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 14:30

Dit jaar eenmalige huurverlaging voor sociale huurwoningen

In 2021 hebben huurders in sociale huurwoningen met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging. De regering kondigde dit vorig jaar aan tijdens Prinsjesdag. Dat is goed nieuws voor een aantal huurders van Woonforte.

Overige vandaag 13:06

Megajacht Vanish vaart door de Rijn

Zaterdagochtend was het weer raak. Door de Rijn voer weer een megajacht, wat zoals gewoonlijk weer veel bekijks trok. 

Advertorial Overige vandaag 10:39

Gebarencursus in AquaRijn gaat weer van start

Vanaf woensdag 10 februari start een nieuwe gebarentaalcursus voor beginners (NGT). De cursus duurt twaalf weken en vindt plaats in Buurthuis AquaRijn van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Overige vandaag 09:02

Sponsorpaal compenseert inzamelingsacties Alphense Voedselbank

Door alle maatregelen rondom corona heeft Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken al tien maanden geen inzamelingsacties kunnen houden in supermarkten. Daarom plaatste de Voedselbank deze week een zogeheten sponsorpaal bij Albert Heijn Konincks in Koudekerk. Andere supermarkten in Alphen volgen binnenkort.