Advertorial Politiek

"Voor 2050 moeten we energieneutraal zijn"

Een duurzame samenleving is belangrijk. Duurzaam leven betekent niet alleen zorg voor het milieu. Het gaat ook over gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een goed opgeleide bevolking, goede sociale netwerken, vertrouwen in de maatschappij en een degelijke infrastructuur. Goede afvalscheiding is de uitdaging voor de komende jaren.

"Eerst over de afvalscheiding, want dat is wel een dingetje in deze gemeente", zegt André de Jeu, lijsttrekker van Nieuw Elan. Het ‘dingetje’ is een verschil van mening over de manier van afval scheiden. Grof gezegd zijn er twee mogelijkheden: vooraf scheiden gecombineerd met het diftar-systeem of achteraf scheiden. Bij diftar betaal je per zak of gewicht.
Nieuw Elan heeft een duidelijke mening: "Nieuwe manieren van afval inzamelen blijken minder goed voor de portemonnee en het milieu dan gedacht. In twee derde van de nieuwe gemeenten die diftar invoerden zijn gezinnen duurder uit, dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden. Wij gaan voor ondergrondse containers in combinatie met nascheiding. Nascheiding is effectiever, dus beter voor het milieu, en geeft voor de inwoners en rond de inzamelplekken aanzienlijk minder gedoe en overlast."

Rol voor bedrijfsleven
"Wij vinden dat bij het duurzaam maken van onze gemeente ons bedrijfsleven een grote rol moet spelen", meldt wethouder Gerard van As. Dit betekent dat veel wordt verwacht van innovatie. Innovatie is de ontwikkeling en succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde producten en diensten, productie- en distributieprocessen. "Dat betekent ook dat we dit als gemeente moeten steunen", aldus Van As. "Daarom heb ik me de afgelopen jaren als wethouder economische zaken sterk gemaakt voor het Economisch Development Board Alphen en voor de LEF-subsidies."

Doorbraakplan Duurzaamheid
Nieuw Elan wil dat de gemeente Alphen aan den Rijn voor 2050 voor 100 procent energieneutraal is. Om dit te bereiken, moet er een goed plan zijn én er moet voldoende geld worden vrijgemaakt om alles te betalen. "Wij zijn in juli 2016 gekomen met een blik op de toekomst zoals die er volgens ons uit moet zien", zegt De Jeu. "We hebben nu voor elkaar dat er een Doorbraakplan Duurzaamheid 2025 ligt om in ieder geval te beginnen met het verduurzamen van Alphen aan den Rijn. Dat plan wordt gedragen door de gemeenteraad!"

Operatie Steenbreek
Door de klimaatsverandering zijn er meer stortbuien. "We zien dan dat het riool dat niet aankan", aldus De Jeu. "Dat ligt niet aan het rioleringssysteem. Regenwater moet worden opgenomen in de grond. Dat kan alleen als er voldoende beplanting is." Nieuw Elan wil dat gemeente en inwoners beter meedoen met het landelijke project Operatie Steenbreek. "Wij vinden dat er een maximum moet worden vastgesteld aan het harde oppervlak in de tuinen van alle Alphenaren."
"Daarnaast is het goed om te werken aan meer groene daken en meer groene gevels", vult Van As aan. "Veel groen in de stad heeft ook een gunstig effect op stedelijke opwarming."

Sociale duurzaamheid
Duurzaamheid gaat ook over mensen. Over goed onderwijs. Over sport, verenigingsleven, cultuur en evenementen. Sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Dat kan alleen als de gemeente kijkt naar wat iemand wél kan en waar nodig ondersteuning biedt.
Belangrijk is ook werkgelegenheid. Werk biedt sociale bescherming, is een bron van sociale contacten, is de beste ladder voor sociale mobiliteit en bovendien de beste manier om solidair te zijn met anderen. Wie werkt, zorgt voor welvaart, sociale solidariteit en zichzelf.

Infrastructuur
Een goed wegenstelsel en goed openbaar vervoer zijn essentieel. "Dat betekent niet dat we de gemeente vol willen leggen met asfalt", zegt De Jeu. "Twee belangrijke oplossingen zijn nodig. Concreet gaat het over een weg tussen de Maximabrug en de Kerkweg bij Woubrugge en over een nieuwe aansluiting tussen het kwekerijgebied en de N11. Dat willen we onderzoeken."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 13:16

Wegens succes bijgeboekt: Doornroosje met Sita, Titus en Fien!

Je valt zeker niet in slaap bij de spetterende familiemusical Doornroosje. Daarom heeft Castellum een extra voorstelling van deze succesvolle en magische sprookjesvoorstelling geboekt op zondag 9 februari om 11:00 uur.

Overige vandaag 11:28

De Alphense Reddingsbrigade wil uitbreiden

De Alphense Reddingsbrigade heeft als doel om iedereen te leren zwemmen, zodat verdrinkingsongevallen zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Om iedereen nog beter te kunnen helpen en meer activiteiten te kunnen organiseren, wil de Alphense Reddingsbrigade het huidige pand aan de Sportlaan uitbreiden.

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Romeinse weg

De kogel is door de kerk: de Romeinse grens, die dwars door de gemeente Alphen aan den Rijn loopt, is onlangs aangemeld om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen. Er is een lijvig rapport gemaakt van wat de Romeinen hebben achtergelaten en dat dossier is in januari bij Unesco ingediend.

Advertorial Winkels gisteren 17:17

SD Creation draagt steentje bij aan flessenactie Dean

De 8-jarige Dean uit Alphen is een lege flessenactie gestart. Dit doet hij om geld in te zamelen voor dieren die getroffen zijn door de bosbranden in Australië. Diverse ondernemers ondersteunen Dean, waaronder Ramon Hagen van SD Creation.