Josh Walet

Watertekort: sluizen regio Alphen aan den Rijn beperkter open

We kampen in Nederland met een watertekort. In onze regio is de verwachting dat het water de komende periode gewoon zoet zal blijven. Wel gaan inwoners merken dat er beperkingen zijn bij sluizen, zo zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Vanwege het watertekort wordt de verdeling van zoetwater landelijk bekeken. Zo wordt zoetwater uit het Amsterdam Rijnkanaal naar West-Nederland gepompt. Maar hoe zit het eigenlijk met het zoet houden van het water in onze regio?

“Wij proberen al weken met kunst en vliegwerk de boel zoet te houden”, zegt Rene van der Zwan, adviseur droogte van Rijnland. “En dat blijft de komende periode ook zo. Voor ons is het belangrijkste onze keringen goed te houden en we proberen met de aanvoer van zoet water van Midden- naar West-Nederland de verzilting tegen te gaan. De landelijke opschaling heeft bij ons nog geen effect, de situatie was al precair en blijft dat, het helpt alleen wel om de urgentie nog meer te onderstrepen.”

Verzilting tegengaan

Wat de inwoners wel gaan merken zijn beperkingen bij een aantal sluizen. “Het beperkt opengaan van de sluizen heeft te maken met verzilting. Vanuit de Noordzee, maar ook vanuit de grond dringt zoutwater zich op door het tekort aan zoetwater. Zout water is schadelijk voor agrarische gewassen en de natuur. Maar het kost ook meer moeite om drinkwater te maken van zout water.”

Om deze verzilting tegen te gaan is het nodig om een deel van de sluizen zoveel mogelijk dicht te houden, zo zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland. “Vervelend voor de scheepvaart, maar helaas echt noodzakelijk. De sluis bij Spaarndam wordt al beperkt geschut, oftewel gaat nog maar beperkt open, en daar komen nu ook sluizen bij de regio van Alphen aan de Rijn.”

Strem­ming Riet­veld­sluis

De huidige droogtecalamiteit noodzaakt het Hoogheemraadschap van Rijnland om alternatieve aanvoer van zoet water te organiseren. “Inlaten vanuit de Gouwe is niet meer mogelijk vanwege het zoutgehalte en er wordt vanaf de Oude Rijn water aangevoerd naar deze polders. De Papenvaart verzorgt de aanvoer vanuit de Oude Rijn, naar Boskoop en een deel van Waddinxveen, maar dit blijkt niet voldoende te zijn. Wij willen nu via de Oostvaart extra water aanvoeren naar de Rietveldse polder, Ambachtspolder, Laag Boskoop en de Voorofsepolder.”

Door de verzilting op de Gouwe is extra aanvoer van zoet water naar de polders aan de westzijde van de Gouwe noodzakelijk. Er wordt water ingelaten via de Oostvaart in Hazerswoude en bij de Oostvaartsluis wordt een hevel geplaatst. Het scheepvaartverkeer wordt hier niet door gehinderd. Bij de Rietveldsluis is een hevel niet mogelijk. Deze sluis is daarom per 5 augustus iedere avond en nacht gestremd van 21:00 tot 08:00 uur. Het scheepvaartverkeer kan alleen overdag gebruik maken van de sluis.

Foto ter illustratie


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.