Google Street View

Woningen bij de J.C. Hoogendoornlaan? Daar ziet het college weinig in

Als het aan het college ligt komen er geen woningen in het gebied tussen de N11 (Alphen aan den Rijn-Bodegraven) en de J.C. Hoogendoornlaan. Het is wel aangewezen als zoekgebied voor bedrijventerreinen.

GroenLinks ziet woningbouw in de Gnephoek niet zitten. Andere locaties zouden volgens de partij een betere oplossing zijn, zoals woningen realiseren bij de J.C. Hoogendoornlaan. In reactie op schriftelijke vragen die GroenLinks aan het college van burgemeester en wethouders stelde, blijkt dat de gemeente daar niet in mee wil gaan.

De voorkeur van de gemeente gaat namelijk uit naar woningbouwontwikkeling in de kern Alphen aan den Rijn (zoals in de Rijnhaven) en in tweede instantie pas naar woningbouwontwikkeling aan de randen van de kern Alphen aan den Rijn (in de Gnephoek en de Noordrand). Dit omdat er vooral tekort is aan locaties voor suburbaan/ groenstedelijk wonen in de nabijheid van voorzieningen. De J.C. Hogendoornlaan valt buiten dit criterium.

In de recent vastgestelde Gemeentelijke Omgevingsvisie zijn woningbouwlocaties aan de zuidzijde van de N11 bovendien ook niet meegenomen. Daar komt ook bij kijken dat de gronden geen eigendom van de gemeente zijn, maar in het bezit van agrariërs. “Deze zullen dan eerst verworven moeten worden, voordat er woningen gebouwd kunnen worden met alle consequenties van dien van bijvoorbeeld onteigening. Dit brengt extra kosten met zich mee voor verwerving en schadeloosstellingen”, licht het college toe. En of de provincie hiermee zou instemmen is ook nog maar de vraag.

Het college ziet eerder kansen om het gebied bij de J.C. Hoogendoornlaan in te richten voor bedrijven, dan voor woningen. “Een deel van het gebied rondom de J.C. Hoogendoornlaan staat in de bedrijventerreinenstrategie en de Gemeentelijke Omgevingsvisie genoemd als zoekgebied voor duurzaam ondernemen/ bedrijventerreinen, waar in onze gemeente ook behoefte aan is.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.