Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Woonforte richt haar pijlen op nieuwbouw en verduurzaming van bestaande woningen

Mensen hebben een thuis nodig. Een plek waar zij zich goed en veilig voelen en waar zij hun leven zoveel mogelijk zelf vorm kunnen geven. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Woonforte. Om meer mensen een passend (t)huis te geven bouwt de woningcorporatie de komende 10 jaar zo’n 2.500 woningen. Maar daar blijft het niet bij. Ook de bestaande woningvoorraad wordt verduurzaamd, om zo een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de klimaatcrisis.

Het is inmiddels algemeen bekend dat we verkeren in een wooncrisis. Bij huurwoningen is de wachttijd voor woningzoekenden opgelopen tot 7 à 8 jaar. “Dat moet gaan veranderen. Er moeten nieuwe woningen bij worden gebouwd”, stelt Erwin van Rijnberk, Manager Vastgoed bij Woonforte. Woonforte heeft daarom het streven om de komende 10 jaar 2.500 woningen bij te bouwen. “Een uitdaging, maar wel iets waarvoor we alles op alles gaan zetten om het voor elkaar te krijgen. Om de nieuwbouw te bekostigen verkopen wij ook huurwoningen. Zo bieden wij mensen met een middeninkomen de mogelijkheid op een betaalbaar koophuis. Een unieke kans.”

Doorstroming op gang brengen

Woonforte streeft ernaar dat iedereen profijt heeft van het bouwen van nieuwe woningen. “We richten ons dan ook op het bevorderen van de doorstroom. Dat doen we door senioren die uit een eengezinswoning willen verhuizen voorrang te geven bij toewijzing van seniorgeschikte appartementen. Die eengezinswoning wijzen wij toe aan huurders van Woonforte met een gezin (of wens daartoe), zodat zij ook beter passend gaan wonen. Zij laten op hun beurt weer een woning achter voor een (her)starter op de woningmarkt. Met deze verhuisketens maken we zoveel mogelijk huishoudens blij met een beter passende woning.”

Inmiddels staan er al diverse projecten op de planning die hieraan bij moeten dragen. “De locatie bij het Bospark tussen de Magnoliastraat en de Bosparkweg in, is daar een goed voorbeeld van. De huidige huurwoningen maken plaats voor twee nieuwe gebouwen, waarbij alle woningen zijn bedoeld voor senioren. Daarentegen zijn de projecten Zaagmolenweg en De Barones gericht op jongeren, starters en herstarters (met kinderen). Zo realiseren we woningen voor doelgroepen waar de vraag naar een betaalbare woning het grootst is.”

Energiezuinige woningen

Niet alleen woningbouw is een prioriteit voor Woonforte. Ook verduurzaming staat hoog op de agenda. En die opdracht is de afgelopen periode alsmaar groter en groter geworden. “Wij gaan veel woningen isoleren. We beginnen met de woningen die het slechtste energielabel hebben, namelijk een energielabel E, F of G. En met woningen in buurten waar een warmtenet komt. Hiermee zorgen we er ook voor dat we de woonlasten van deze huurders beperken.”

“Op dit moment zijn we bezig om te bepalen welke maatregelen we gaan nemenom verduurzaming mogelijk te maken.” En dat is nog niet zo makkelijk. Erwin legt uit: “Voor 2030 gaan we 3.500 woningen isoleren. Dit vraagt om een samenspel van isolatie en ventilatie. Dat is belangrijk voor de gezondheid van een woning; je kan een woning tenslotte niet potdicht maken.”

Kortom: een hoop uitdagingen in het vooruitzicht voor Woonforte. “Maar wel uitdagingen die we niet uit de weg gaan. Voorop staat dat huidige en toekomstige generaties goed moeten kunnen wonen en leven in een duurzaam en inclusief Alphen aan den Rijn.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.