Josh Walet
Advertorial Alphens Magazine 2022

Woonforte richt haar pijlen op nieuwbouw en verduurzaming van bestaande woningen

Mensen hebben een thuis nodig. Een plek waar zij zich goed en veilig voelen en waar zij hun leven zoveel mogelijk zelf vorm kunnen geven. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor Woonforte. Om meer mensen een passend (t)huis te geven bouwt de woningcorporatie de komende 10 jaar zo’n 2.500 woningen. Maar daar blijft het niet bij. Ook de bestaande woningvoorraad wordt verduurzaamd, om zo een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de klimaatcrisis.

Het is inmiddels algemeen bekend dat we verkeren in een wooncrisis. Bij huurwoningen is de wachttijd voor woningzoekenden opgelopen tot 7 à 8 jaar. “Dat moet gaan veranderen. Er moeten nieuwe woningen bij worden gebouwd”, stelt Erwin van Rijnberk, Manager Vastgoed bij Woonforte. Woonforte heeft daarom het streven om de komende 10 jaar 2.500 woningen bij te bouwen. “Een uitdaging, maar wel iets waarvoor we alles op alles gaan zetten om het voor elkaar te krijgen. Om de nieuwbouw te bekostigen verkopen wij ook huurwoningen. Zo bieden wij mensen met een middeninkomen de mogelijkheid op een betaalbaar koophuis. Een unieke kans.”

Doorstroming op gang brengen

Woonforte streeft ernaar dat iedereen profijt heeft van het bouwen van nieuwe woningen. “We richten ons dan ook op het bevorderen van de doorstroom. Dat doen we door senioren die uit een eengezinswoning willen verhuizen voorrang te geven bij toewijzing van seniorgeschikte appartementen. Die eengezinswoning wijzen wij toe aan huurders van Woonforte met een gezin (of wens daartoe), zodat zij ook beter passend gaan wonen. Zij laten op hun beurt weer een woning achter voor een (her)starter op de woningmarkt. Met deze verhuisketens maken we zoveel mogelijk huishoudens blij met een beter passende woning.”

Inmiddels staan er al diverse projecten op de planning die hieraan bij moeten dragen. “De locatie bij het Bospark tussen de Magnoliastraat en de Bosparkweg in, is daar een goed voorbeeld van. De huidige huurwoningen maken plaats voor twee nieuwe gebouwen, waarbij alle woningen zijn bedoeld voor senioren. Daarentegen zijn de projecten Zaagmolenweg en De Barones gericht op jongeren, starters en herstarters (met kinderen). Zo realiseren we woningen voor doelgroepen waar de vraag naar een betaalbare woning het grootst is.”

Energiezuinige woningen

Niet alleen woningbouw is een prioriteit voor Woonforte. Ook verduurzaming staat hoog op de agenda. En die opdracht is de afgelopen periode alsmaar groter en groter geworden. “Wij gaan veel woningen isoleren. We beginnen met de woningen die het slechtste energielabel hebben, namelijk een energielabel E, F of G. En met woningen in buurten waar een warmtenet komt. Hiermee zorgen we er ook voor dat we de woonlasten van deze huurders beperken.”

“Op dit moment zijn we bezig om te bepalen welke maatregelen we gaan nemenom verduurzaming mogelijk te maken.” En dat is nog niet zo makkelijk. Erwin legt uit: “Voor 2030 gaan we 3.500 woningen isoleren. Dit vraagt om een samenspel van isolatie en ventilatie. Dat is belangrijk voor de gezondheid van een woning; je kan een woning tenslotte niet potdicht maken.”

Kortom: een hoop uitdagingen in het vooruitzicht voor Woonforte. “Maar wel uitdagingen die we niet uit de weg gaan. Voorop staat dat huidige en toekomstige generaties goed moeten kunnen wonen en leven in een duurzaam en inclusief Alphen aan den Rijn.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.