Josh Walet
Advertorial Vrijwilliger

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

De vrijwilligers van de Dierenambulance Alphen aan den Rijn zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week in touw om hulpbehoevende dieren te helpen. Onder hen is Peter de Jong. Hij begon in juni 2022 als vrijwilliger, chauffeur en bijrijder. Sinds afgelopen februari is hij ook voorzitter van het bestuur. Enthousiast vertelt hij: “Het is erg leuk en leerzaam om vrijwilligerswerk te doen bij de Dierenambulance. En vooral ook ontzettend veelzijdig.”

Tientallen meldingen per week

De dierenambulance rijdt door de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Een groot gebied dus. En dat betekent ook veel meldingen. “In 2022 kregen we meer dan 2.400 meldingen, waarvan ongeveer 30% voor huisdieren en 70% voor wild. Dat is best een uitdaging met één auto. Het kan dan ook zo maar voorkomen dat we bezig zijn in Boskoop en een melding krijgen voor Kaag. Dan duurt het dus even voordat we ter plaatse zijn. Helaas moeten we soms ook keuzes maken tussen ritten”, legt Peter uit.

Mike, al zes jaar vrijwilliger bij de dierenambulance, vult aan: “Op zulke momenten vragen we wel aan de melder of zij het dier al aan de kant kunnen leggen. Dan voorkomen we bijvoorbeeld dat het dier nog een keer overreden wordt. Zeker als je met huisdieren te maken hebt wil je ze zo goed mogelijk houden voor de eigenaren. We proberen de dieren ook altijd weer toonbaar te maken door ze te wassen, te föhnen en te verzorgen. In de speciaal ingerichte ruimte die we hier hebben kunnen eigenaren vervolgens afscheid nemen van hun huisdier. Daar krijgen we altijd veel respect en waardering voor.”

Blij met elke donatie

Wanneer het gaat om huisdieren, probeert de dierenambulance altijd de eigenaar te achterhalen. “Als een huisdier gechipt en geregistreerd is, nemen we zelf contact op met de eigenaar”, zegt Peter. “En gelukkig brengen we niet alleen maar slecht nieuws. Het komt ook regelmatig voor dat we een verdwaald huisdier vinden en de eigenaar kunnen melden dat ze de kat of hond bij ons kunnen ophalen. Dat zorgt voor veel blije gezichten.”

“Mensen zijn vaak zó blij dat hun geliefde huisdier weer terecht is, dat ze direct een donatie doen”, legt Peter uit. De Dierenambulance Alphen aan den Rijn is een ANBI Stichting. Dit betekent dat zij volledig afhankelijk zijn van giften en donaties en dus geen winst mogen maken. “Maar er is wel degelijk veel geld nodig. Het kost natuurlijk allemaal best veel geld om dieren te kunnen blijven helpen die onze hulp hard nodig hebben. We zijn dan ook erg blij met elke donatie.”

Volledig afhankelijk van vrijwilligers

Bij de dierenambulance werken alleen maar vrijwilligers. "Op dit moment zijn dat er 26. Helaas is dat niet genoeg voor een volledig dienstrooster”, vertelt Mike. “Er zijn vier diensten op een dag, en we proberen altijd met z’n tweeën te rijden. Wanneer er iemand in de opvang aanwezig is voor de verzorging van de dieren, kunnen wij gelijk meldingen gaan rijden. Maar ook een centralist, iemand die de telefoon aanneemt en de juiste vragen stelt, is ontzettend belangrijk. Een centralist kan de eerste triage doen en de mensen op de auto kunnen makkelijker worden aangestuurd.”

Als de dierenambulance zeven dagen per week voor al deze functies vrijwilligers in moet zetten, hebben ze aan 26 vrijwilligers dus lang niet genoeg. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom. Word je vrijwilliger? Dan laten ze je uiteraard niet aan je lot over. Peter licht toe: “Je krijgt eerst een inwerkperiode in de opvang. Daarna ga je als derde persoon mee op de ambulance, totdat je zelfstandig genoeg bent. En als ‘nieuwe’ kracht ga je dan altijd met een ‘ervaren’ kracht mee. Bovendien geeft een dierenarts van dierenkliniek Rijnoever een aantal keer per jaar een cursus eerste hulp bij gewonde dieren. Zo spijker je ook je kennis bij.”

Meld je aan

Heb jij altijd al meer willen betekenen voor dieren? Dierenambulance Alphen aan den Rijn is op zoek naar vrijwilligers die aan de slag kunnen als centralist, verzorgende, chauffeur en/of bijrijder. Aanmelden kan via da-alphen.nl.


Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.