Josh Walet
Advertorial Vrijwilliger

Word jij vrijwilliger bij de dierenambulance? “Het is leuk, leerzaam én zinvol!”

Van gewonde egels en uit het nest gevallen jonge vogels tot aan verdwaalde huiskatten en ernstig verzwakte zwanen – als vrijwilliger bij Dierenambulance Alphen aan den Rijn kom je van alles tegen. Het werk is zeker niet altijd even makkelijk, maar aan positiviteit is nooit gebrek. En dat komt vooral door de waardering en voldoening die alle vrijwilligers ervaren.

De vrijwilligers van de Dierenambulance Alphen aan den Rijn zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week in touw om hulpbehoevende dieren te helpen. Onder hen is Peter de Jong. Hij begon in juni 2022 als vrijwilliger, chauffeur en bijrijder. Sinds afgelopen februari is hij ook voorzitter van het bestuur. Enthousiast vertelt hij: “Het is erg leuk en leerzaam om vrijwilligerswerk te doen bij de Dierenambulance. En vooral ook ontzettend veelzijdig.”

Tientallen meldingen per week

De dierenambulance rijdt door de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop. Een groot gebied dus. En dat betekent ook veel meldingen. “In 2022 kregen we meer dan 2.400 meldingen, waarvan ongeveer 30% voor huisdieren en 70% voor wild. Dat is best een uitdaging met één auto. Het kan dan ook zo maar voorkomen dat we bezig zijn in Boskoop en een melding krijgen voor Kaag. Dan duurt het dus even voordat we ter plaatse zijn. Helaas moeten we soms ook keuzes maken tussen ritten”, legt Peter uit.

Mike, al zes jaar vrijwilliger bij de dierenambulance, vult aan: “Op zulke momenten vragen we wel aan de melder of zij het dier al aan de kant kunnen leggen. Dan voorkomen we bijvoorbeeld dat het dier nog een keer overreden wordt. Zeker als je met huisdieren te maken hebt wil je ze zo goed mogelijk houden voor de eigenaren. We proberen de dieren ook altijd weer toonbaar te maken door ze te wassen, te föhnen en te verzorgen. In de speciaal ingerichte ruimte die we hier hebben kunnen eigenaren vervolgens afscheid nemen van hun huisdier. Daar krijgen we altijd veel respect en waardering voor.”

Blij met elke donatie

Wanneer het gaat om huisdieren, probeert de dierenambulance altijd de eigenaar te achterhalen. “Als een huisdier gechipt en geregistreerd is, nemen we zelf contact op met de eigenaar”, zegt Peter. “En gelukkig brengen we niet alleen maar slecht nieuws. Het komt ook regelmatig voor dat we een verdwaald huisdier vinden en de eigenaar kunnen melden dat ze de kat of hond bij ons kunnen ophalen. Dat zorgt voor veel blije gezichten.”

“Mensen zijn vaak zó blij dat hun geliefde huisdier weer terecht is, dat ze direct een donatie doen”, legt Peter uit. De Dierenambulance Alphen aan den Rijn is een ANBI Stichting. Dit betekent dat zij volledig afhankelijk zijn van giften en donaties en dus geen winst mogen maken. “Maar er is wel degelijk veel geld nodig. Het kost natuurlijk allemaal best veel geld om dieren te kunnen blijven helpen die onze hulp hard nodig hebben. We zijn dan ook erg blij met elke donatie.”

Volledig afhankelijk van vrijwilligers

Bij de dierenambulance werken alleen maar vrijwilligers. "Op dit moment zijn dat er 26. Helaas is dat niet genoeg voor een volledig dienstrooster”, vertelt Mike. “Er zijn vier diensten op een dag, en we proberen altijd met z’n tweeën te rijden. Wanneer er iemand in de opvang aanwezig is voor de verzorging van de dieren, kunnen wij gelijk meldingen gaan rijden. Maar ook een centralist, iemand die de telefoon aanneemt en de juiste vragen stelt, is ontzettend belangrijk. Een centralist kan de eerste triage doen en de mensen op de auto kunnen makkelijker worden aangestuurd.”

Als de dierenambulance zeven dagen per week voor al deze functies vrijwilligers in moet zetten, hebben ze aan 26 vrijwilligers dus lang niet genoeg. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers meer dan welkom. Word je vrijwilliger? Dan laten ze je uiteraard niet aan je lot over. Peter licht toe: “Je krijgt eerst een inwerkperiode in de opvang. Daarna ga je als derde persoon mee op de ambulance, totdat je zelfstandig genoeg bent. En als ‘nieuwe’ kracht ga je dan altijd met een ‘ervaren’ kracht mee. Bovendien geeft een dierenarts van dierenkliniek Rijnoever een aantal keer per jaar een cursus eerste hulp bij gewonde dieren. Zo spijker je ook je kennis bij.”

Meld je aan

Heb jij altijd al meer willen betekenen voor dieren? Dierenambulance Alphen aan den Rijn is op zoek naar vrijwilligers die aan de slag kunnen als centralist, verzorgende, chauffeur en/of bijrijder. Aanmelden kan via da-alphen.nl.


Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.