Alphens.nl

Zestien nieuwe Stolpersteine geplaatst op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 30 september zijn er zestien nieuwe Stolpersteine gelegd in Alphen. Eerder dit jaar werden er al dertien Stolpersteine geplaatst. Na de legging van vandaag liggen er in totaal 41 Stolpersteine op verschillende plekken in Alphen.

Stolpersteine worden traditiegetrouw neergelegd voor Joodse medeburgers die door de nazi’s zijn beroofd, uit hun huizen zijn gehaald, gedeporteerd, of zelfs vermoord. Het is een kleine steen met daarop een messing plaatje waarmee het slachtoffer wordt herdacht. De stenen worden gelegd voor huizen waar de slachtoffers voor hun deportatie nog vrijwillig gewoond hebben.

Zaalbergstraat

Om 11:00 uur werden de eerste drie stenen gelegd voor de Zaalbergstraat 17. Hier woonden, voordat zij gedwongen werden om te verhuizen, Philippus Nathan (Flip) van Dien, Rozalina van Dien-van Rhijn en hun dochter Roosje van Dien. Zij werden meerdere keren gedwongen om te verhuizen, en op 30 september 1942 werd het gezin op transport gesteld naar Westerbork.

Stationstraat

In de Stationsstraat zijn er twee stenen neergelegd voor het huis op nummer 3. Hier woonden Louis van Dien en Sara van Dien-Walg. Het pand aan de Stationsstraat 3 werd in augustus 1942 in beslag genomen, en het echtpaar verhuisde naar de Van Mandersloostraat 62. Daar werden zij kort na hun verhuizing opgehaald en via Westerbork naar Auschwitz op transport gesteld.

Ook in de Stationsstraat, op nummer 13, werden vier stenen gelegd. Op dit adres woonde David van Dien, samen met zijn moeder Judik Levie van Dien-Goudsmit, zijn vrouw Roosje van Dien-de Winter, en hun dochter Judith van Dien. De woning aan de Stationsstraat werd geconfisqueerd en het gezin moest het huis verlaten. Het huis werd daarna bestemd tot officierswoning. Judik, Roosje en Judith werden tijdens de razzia van 30 september 1942 thuis opgepakt. David was al een dag eerder in Westerbork gearriveerd, mogelijk vanwege zijn functie bij de Joodse Raad.

Bloemhofstraat

Voor de Bloemhofstraat 14 zijn drie stenen geplaatst. Aaltje Hijmans-de Leeuw woonde daar samen met haar zoon Maurits Hijmans. Op 30 september 1942 werden zij onder politiebegeleiding naar de verzamelplaats in Alphen aan den Rijn gebracht.

Tekst loopt door onder de foto

Bloemhof 14

Henriette Freund-Spiegel werd in november 1940 ingeschreven op het adres Bloemhofstraat 14 in Alphen aan den Rijn. Daar werd zij tijdens de razzia van 30 september 1942 opgehaald en via Westerbork naar Auschwitz op transport gesteld.

Hooftstraat

Bij Hooftstraat 73 werden drie stenen gelegd. Het echtpaar Emanuel van Rhijn en Jansje van Rhijn – van Dien woonde hier samen met hun dochter Evan van Rhijn. In juli 1942 moest het gezin hun huis verlaten. Ook zij werden op 30 september 1942 opgehaald en via Westerbork op transport gesteld.

Rijnkade

De laatste steen werd gelegd bij Rijnkade 5. Deze steen is voor Klazina de Leeuw. Zij hield op de Rijnkade 5 een pension. Vele Duitse en Poolse joden die zich in Alphen aan den Rijn wilden vestigen woonden eerst bij haar in het pension. Klazina werd op 30 september 1942 opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz op transport gesteld.

Na het leggen van de laatste steen werd een bijeenkomst gehouden bij de voormalige Alphense synagoge aan de Samuel Aardewerksteeg. Tijdens deze bijeenkomst werd er muziek gespeeld, verhalen gelezen en gedichten voorgedragen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.