Eveline Verhoeve

Zomerkleding, winterkleding en iets over de garnizoenen

Wist je dat er weinig bekend is over de garnizoenen die castellum Albaniana bewoonden, omdat er bijna geen archeologische vondsten zijn gedaan waaruit dit blijkt? En wat is het verschil tussen de winterkleding en de zomerkleding van de soldaten? Dit en meer nieuwe artikelen op Romeins Alphen.

De afgelopen weken zijn verschillende nieuwe artikelen op RomeinsAlphen.nl verschenen. Er is ook veel tijd gaan zitten in het lezen van vakliteratuur over ‘de’ Romeinen in het Nedergermaanse gebied. Alles om ervoor te zorgen dat de teksten op de website wetenschappelijk correct zijn én goed leesbaar.

“Er zijn niet of nauwelijks vondsten die iets zeggen over de bouwers en over het garnizoen van castellum Albaniana tussen 40 en 69 en na 120. Wel is er voldoende materiaal om er zeker van te zijn dat het in principe de hele periode gaat om infanteristen die een typisch Romeinse uitrusting bezitten. Het is onwaarschijnlijk dat het Alphense castellum ooit is bemand door soldaten uit de eigen regio.” Uit: Bezetting van Albaniana

“De zomerkleding is in principe de basiskleding van elke Romeinse militair. Elke soldaat draagt een wollen of linnen tunica met mouwen tot de elleboog of iets korter. De tunica komt tot ruim onder de knie, maar lijkt korter door de zware soldatenriem die om het middel gaat.” Uit: Soldaat in de zomer

“In de wintermaanden wordt meer kleding gedragen dan in de zomer. Zeker als Romeinse militairen in het koude noordwesten van het Rijk zijn gestationeerd. Aan de normale kleding worden extra lagen toegevoegd, zoals lange mouwen, een broek, sokken en beenwindsels.” Uit: Soldaat in de winter

Nieuwe artikelen

  • Slinger
  • Boogschutterij
  • Soldaat in de winter
  • Castellum Albaniana tijdlijn
  • Jacht op vogels
  • Wandelen langs de Limes
  • Soldaat in de zomer
  • Commandantswoning
  • Bezetting van Albaniana
  • Lezing over Romeinse grenzen

Bezoek Romeins Alphen
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.