Eveline Verhoeve

Zomerkleding, winterkleding en iets over de garnizoenen

Wist je dat er weinig bekend is over de garnizoenen die castellum Albaniana bewoonden, omdat er bijna geen archeologische vondsten zijn gedaan waaruit dit blijkt? En wat is het verschil tussen de winterkleding en de zomerkleding van de soldaten? Dit en meer nieuwe artikelen op Romeins Alphen.

De afgelopen weken zijn verschillende nieuwe artikelen op RomeinsAlphen.nl verschenen. Er is ook veel tijd gaan zitten in het lezen van vakliteratuur over ‘de’ Romeinen in het Nedergermaanse gebied. Alles om ervoor te zorgen dat de teksten op de website wetenschappelijk correct zijn én goed leesbaar.

“Er zijn niet of nauwelijks vondsten die iets zeggen over de bouwers en over het garnizoen van castellum Albaniana tussen 40 en 69 en na 120. Wel is er voldoende materiaal om er zeker van te zijn dat het in principe de hele periode gaat om infanteristen die een typisch Romeinse uitrusting bezitten. Het is onwaarschijnlijk dat het Alphense castellum ooit is bemand door soldaten uit de eigen regio.” Uit: Bezetting van Albaniana

“De zomerkleding is in principe de basiskleding van elke Romeinse militair. Elke soldaat draagt een wollen of linnen tunica met mouwen tot de elleboog of iets korter. De tunica komt tot ruim onder de knie, maar lijkt korter door de zware soldatenriem die om het middel gaat.” Uit: Soldaat in de zomer

“In de wintermaanden wordt meer kleding gedragen dan in de zomer. Zeker als Romeinse militairen in het koude noordwesten van het Rijk zijn gestationeerd. Aan de normale kleding worden extra lagen toegevoegd, zoals lange mouwen, een broek, sokken en beenwindsels.” Uit: Soldaat in de winter

Nieuwe artikelen

  • Slinger
  • Boogschutterij
  • Soldaat in de winter
  • Castellum Albaniana tijdlijn
  • Jacht op vogels
  • Wandelen langs de Limes
  • Soldaat in de zomer
  • Commandantswoning
  • Bezetting van Albaniana
  • Lezing over Romeinse grenzen

Bezoek Romeins Alphen
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overval werd gebruik gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.