Josh Walet

Zoveel coronaboetes werden er in Alphen uitgeschreven

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten in het aantal uitgeschreven coronaboetes, dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie (OM). Maar hoe zit dat in Alphen? En wat zijn de verschillen ten opzichte van omliggende gemeenten?

De coronaregels. Vanaf het begin was er onduidelijkheid: wat mag wel en wat mag niet? Vooral over het verbod op samenkomsten was veel discussie. Niet alle burgemeesters hebben op dezelfde wijze invulling geven aan de maatregelen, wat ook blijkt uit de cijfers die de Volkskrant deelde van de periode 23 maart tot 28 juni. Het aantal boetes per gemeente of veiligheidsregio verschilt dan ook sterk. Het gaat om boetes op grond van de geldende noodverordeningen, wat neerkomt op boetes voor het negeren van het verbod op samenkomsten en het niet houden van 1,5 meter afstand.

De Volkskrant meldt dat er in totaal in de eerste drie maanden van de coronacrisis 22.820 boetes zijn uitgedeeld. Op het moment van aanvragen van de cijfers, heeft dit in 15.530 gevallen geleid tot een strafbeschikking. Ruim drieduizend mensen zijn daartegen in beroep gegaan. In Alphen zijn er 270 boetes uitgedeeld tussen 23 maart tot 28 juni. Dit komt neer op 24,1 boetes per 10.000 inwoners. Hiermee staat de gemeente Alphen aan den Rijn in de top 10 Nederlandse gemeenten met het hoogste relatieve aantal boetes.

Het aantal coronaboetes in omliggende gemeenten is veelal laag: Nieuwkoop 3, Zoeterwoude 4, Leiderdorp 4, Bodegraven-Reeuwijk 5, Kaag en Braassem 7, Zuidplas 18 en Lansingerland 57. In Zoetermeer werden er wel meer boetes uitgedeeld, daar staat het aantal op 306.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:33

Alphens Restaurantweek: Brasserie de Alphense Burgemeester

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Brasserie de Alphense Burgemeester!

Overige vandaag 14:20

TikTokkers klimmen over hek kinderboerderij voor filmpje

De rust van de dieren bij Kinderboerderij Bospark in Alphen werd afgelopen woensdagavond abrupt verbroken door een paar meiden die over het hek klommen. Zij wilden ’s avonds laat een filmpje opnemen voor op de populaire app TikTok.

Calamiteiten vandaag 13:18

Fietsendiefstallen rondom zaterdagmarkt toegenomen

Er zijn de afgelopen weken veel aangiften bij de politie gedaan van diefstal van elektrische fietsen. Opvallend, zo zegt de politie, is dat de dieven vooral fietsen stelen die geplaatst zijn bij de zaterdagmarkt.