Josh Walet

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Zuid-Holland is de provincie die in 2022 het meeste woningen heeft opgeleverd. Daar zijn wel 14.600 woningen bij gekomen. Ook in Alphen is het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen gestegen. In één jaar tijd zijn er in Alphen aan den Rijn 513 nieuwbouwwoningen bijgekomen. Dit is het hoogste aantal in het Groene Hart. Ten opzichte van vorig jaar is een groei te zien Alphen. Het aantal nieuwbouwwoningen in de gemeente is namelijk met 1% gestegen. Landelijk was de groei 0.9%.

Afname woningbouw

Hoewel Hugo de Jonge, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, wil dat er jaarlijks 100.000 huizen bijgebouwd worden in Nederland, zullen er minder woningen gebouwd worden aankomende jaren, zo liet het Economisch Instituut voor de Bouw weten. Dit vanwege de gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes. Ook is er een tekort aan bouwlocaties én een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te verwerken.

In het coalitieakkoord maakten de partijen al bekend dat zij in de komende vijf jaar 8.500 tot 10.000 nieuwe woningen in de gemeente willen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.