Josh Walet

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Zuid-Holland is de provincie die in 2022 het meeste woningen heeft opgeleverd. Daar zijn wel 14.600 woningen bij gekomen. Ook in Alphen is het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen gestegen. In één jaar tijd zijn er in Alphen aan den Rijn 513 nieuwbouwwoningen bijgekomen. Dit is het hoogste aantal in het Groene Hart. Ten opzichte van vorig jaar is een groei te zien Alphen. Het aantal nieuwbouwwoningen in de gemeente is namelijk met 1% gestegen. Landelijk was de groei 0.9%.

Afname woningbouw

Hoewel Hugo de Jonge, Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, wil dat er jaarlijks 100.000 huizen bijgebouwd worden in Nederland, zullen er minder woningen gebouwd worden aankomende jaren, zo liet het Economisch Instituut voor de Bouw weten. Dit vanwege de gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes. Ook is er een tekort aan bouwlocaties én een tekort aan ambtenaren om bouwvergunningsaanvragen te verwerken.

In het coalitieakkoord maakten de partijen al bekend dat zij in de komende vijf jaar 8.500 tot 10.000 nieuwe woningen in de gemeente willen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Lezing vandaag 12:57

Boeiende lezing Children of the Labyrinth

Op dinsdag 12 maart verwelkomt Buurten&Zo met veel enthousiasme fotograaf en documentairemaker Marieke van der Velden, samen met Philip Brink, voor een boeiende lezing. Marieke, eerder jurylid bij het programma 'Het Perfecte Plaatje', brengt deze dag samen met Philip een fascinerende presentatie over hun meeslepende reportage: Children of the Labyrinth."

Blog Sport vandaag 11:44

Alphense Clubs moeten oppassen

Het voetbalprogramma voor zaterdag 24 februari ziet er als volgt uit: ARC – AFC’34; Ter Leede – Alphense Boys; UVS – Alphia; MMO – A.V.V Alphen.