Zwerfvuil en vernielingen in Park Zegersloot: help de politie en gemeente een handje met deze tips

Vandaag leest u de tweede column van wijkagenten Coen van Stralen en Nico Meeuwenoord. In deze column willen wij zwerfvuil en vernielingen in en rondom Alphen aan den Rijn onder uw aandacht brengen. Nu de zomer weer voor de deur staat, willen wij in het bijzonder uw aandacht vragen voor Park Zegersloot.

Regelmatig komen er bij de gemeente en de politie meldingen binnen van vernielingen en zwerfvuil dat achter wordt gelaten. Veel vernielingen en het achterlaten van zwerfvuil vindt plaats in of rondom Park Zegersloot. Wij constateren dat in met name de zomerperiode er zeer veel zwerfvuil word achtergelaten door de bezoekers van Park Zegersloot. Dit terwijl er door de gemeente behoorlijk wat afvalbakken zijn geplaatst in dit gebied. Zwerfvuil zorgt niet alleen voor een vervelend straatbeeld, maar het is ook schadelijk en ongezond voor mens en diverse dieren zoals egels, vogels en uiteraard huisdieren zoals honden en katten. Tevens trekt het ratten, muizen, meeuwen, kraaien, en insecten aan. Deze dieren en insecten veroorzaken overlast. Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op onze gezondheid.

De meesten van u herkennen ongetwijfeld de reeds genoemde locatie en daarnaast diverse locaties in uw wijk waar vernielingen plaatsvinden en waar u het zwerfvuil nagenoeg tegen het lijf loopt. Zo zijn er diverse hangplekken van jongeren waar regelmatig zwerfvuil naast de afvalbakken ligt, maar ook op andere plekken in de wijk. Uiteraard spreken de gemeentelijke handhavers en politie de mensen hierop aan. Indien nodig schrijven wij een bekeuring uit. Maar om het echter nog schoner, veiliger en gezonder te krijgen in de wijk, hebben wij ook jullie hulp nodig. Vernielingen vinden door de gehele gemeente plaats. Met name straatmeubilair waaronder verkeersborden, bushokjes en zitbankjes moeten het ontgelden. Deze vernielingen zorgen voor veel ergernis bij de burger en kosten ons allen veel geld. In sommige gevallen zorgt het ook voor gevaarlijke situaties.

Ter bevordering van een gezond en veiliger leefklimaat en het terugdringen van vernielingen willen wij een aantal tips onder uw aandacht brengen.

  • Geef altijd zelf het goede voorbeeld.
    In een schone leefomgeving gedragen mensen zich schoner. Mensen kopiëren elkaars gedrag. Het is daarom belangrijk om tijdig schoon te maken. Als de omgeving een kritische vervuilingsgraad voorbij is dan gaan steeds meer mensen vervuilen. Uiteindelijk hebben we dan allemaal dubbel zoveel werk.
  • Durf anderen aan te spreken op het moment dat men straatafval achter laat. Probeer dit te doen door mensen vriendelijk te wijzen op de aanwezige afvalbakken binnen uw wijk. Indien dit mogelijk is spreek de vervuiler met meerdere personen tegelijk aan.
  • Maak melding bij de gemeente (telefoonnummer 14 0172) van het zwerfvuil zodat het zo spoedig mogelijk verwijderd kan worden.
  • Zet zakken niet naast de ondergrondse containers indien deze vol zijn, maar neem de moeite om naar de volgende container te lopen.
  • Indien het zwerfvuil ook nog schadelijk is voor het milieu, maak dan melding bij de politie of gemeentelijke handhaving zodat er een onderzoek gestart kan worden.
  • Zorg dat het aanbieden van uw vuilnis op de juiste wijze en de juiste tijdstippen gebeurd.
  • Meld vernielingen direct bij politie en of gemeente. Indien u de vernielingen op heterdaad ziet gebeuren, bel direct 112. Zo vergroot u de pakkans.

Het mag duidelijk zijn dat een omgeving met minder vernielingen en zwerfafval goed is voor de gezondheid en tevens meer oplevert dan alleen een schone gemeente. Zo zal het ook bijdragen aan een leefbare en veilige omgeving voor mens en dier. Het afval kan opnieuw gebruikt worden als grondstof en het vermindert het gevaar voor mens en dier. Een bijkomend  economisch voordeel is dat het kan zorgen dat uw huis meer waard is.

Tot slot willen wij eenieder vragen ons te laten weten indien u tips voor de politie of de gemeentelijke handhaving heeft. Afgelopen jaar hebben wij door alert reageren van u als burger al meerdere zaken op kunnen lossen. Het mag dus duidelijk zijn dat de hulp van u als inwoner van de gemeente Alphen aan den Rijn voor gemeente en politie van zeer groot belang is. Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze gemeente veilig, schoon en leefbaar blijft.

De wijkagenten Coen van Stralen & Nico Meeuwenoord

Meer weten over de wijkagenten van Alphen Centrum? Volg hen dan op Twitter, Instagram en Facebook.

Twitter: @WagtAlphenCent
Instagram: pol_wijkagenten_alphen_centrum
Facebook: Politie Alphen aan den Rijn

Alle blogs van de wijkagenten lees je hier


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?